Do czestych wypadków w górach zalicza sie uderzenie w glowe.
Nawet na latwym technicznie szlaku moze sie zdarzyc, ze ktos sie poslizgnie i huknie w leb.
Zastanawiam sie zatem nad zakupem kasku.
Z biegiem czasu bede podnosil sobie poprzeczke w gorolazeniu wiec
doradzcie mi czy to dobry wogole dobry pomysl lazic po taterkach w berecie i jaki ewentualnie moglbym zakupic - w miare przystepnej cenie.
Do czestych wypadków w górach zalicza sie uderzenie w glowe.
Nawet na latwym technicznie szlaku moze sie zdarzyc, ze ktos sie poslizgnie i huknie w leb.
Zastanawiam sie zatem nad zakupem kasku.
Z biegiem czasu bede podnosil sobie poprzeczke w gorolazeniu wiec
doradzcie mi czy to dobry wogole dobry pomysl lazic po taterkach w berecie i jaki ewentualnie moglbym zakupic - w miare przystepnej cenie.
Dobry pomysl na pewno-zwlaszcza jak kto chodzi po trasach z kruszyzna-gdzie poprzedzajacy moze spuscic Ci na glowe-kamolka 
Kaski renomowanych firm -np Petzl to wydatek ponad 150 PLN, pewnym substytutem moze byc kask do deskorolek- c.a 50 PLN
(podobno wytrzymuja zderzenie z kraweznikiem drogowym
)
pewnym substytutem moze byc kask do deskorolek- c.a 50 PLN
(podobno wytrzymuja zderzenie z kraweznikiem drogowym

)
ahahaha to ja moze swój górniczy zabiore. Darmocha a wytrzymaly jak diabli
chyba sobie kupie na przyszly rok. na allegro do 2 stoówek sa fajne
Kask jest potrzeba glownie we skalistych kopczykach. Kamyki lataja czesto okolo glowy. Trzeba kupic jednak z atestem UIAA a CE. Teraz w modzie sa lekkie 245 g. Odradzam kaski dla rowerzystow i podobne.
Ze swojej strony moge polecic Kask Mammut Skywalker. Lekki i o lekko kosmicznym wygladzie

Cena ok.200zl. Ale czasem mozna go na jakiejs wyprzedazy "upolowac" taniej.
Ze swojej strony moge polecic Kask Mammut Skywalker.
Nawet fajny
Ja znam ze Skywalkerów tylko ten Anakina

Super wytrzymaly ale rzuca sie w oczy

to ja moze swój górniczy zabiore. Darmocha a wytrzymaly jak diabli
Daszek koniecznie odetnij. Serio.
Ja u?ywam Petzl Elios. Kupi? mo?na za ~150z?. Nie tak ?adny jak mr Vader, ale daje rad?.
Patrzyłem na oba. Najważniejszy argument to znak jakości udzielany przez UIAA. Oba je mają. Dalszy ważny argument - waga. Jest podobna. Dalsze czynniki - to tak samo jak porównywać inne ciuchy - tańszy jest normalny, droższy jest wygodny, ładny, modny i będzie się dobrze prezentować na główce ślicznej Alpinistki. Jednak są kobitki, które są ładne i z byle kokosem na głowie.

orzeszek piękna nazwa, podoba mi sie

No tak jam mam petzla Vertex Vent moge tylko o nim powiedziec ze fajnie sie prezentuje na półce w szafie ,ale wierze że nadarzy sie okazja go przetestować .
Tomaszu, będzie okazja. W Dolomitkach już kamyki czekają na Twój kask. A jak się prezentuje na Twojej główce