|
Czasomierz i nie tylko...
|
| Autor |
Wiadomość |
Pablo
pablo

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Czasomierz i nie tylko...
Czasomierz (czyt. zegarek, nie czasowstrzymywacz - niestety)
Temat ten zakładm w związku z tym że: zepsuł mi się ostatnio zegarek, dość dobry - szwajcar ale zwykły bez "bajerów", i zastanawiam się czy opłaca mi się go naprawiać (dośc kosztowna naprawa) , czy kupić nowy. Jesli nowy to może tzw. komputer sportowy czy stricte górski, mierzący ciśnienie, temper., wysokość itd.
Pytanie to, czy ktoś z Forumowiczów używa takie "cudo", i jeśli tak to proszę o opis, ew. polecenie jakiegoś modelu.
Pozdrawiam
P.
|
|
| 19-12-2006 12:26 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
RE: Czasomierz i nie tylko...
nie wiem w jakiej cenie by Cię to cacko interesowało.Ale można bysie pokusić o jakiś tańszy GPS
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
| 19-12-2006 12:38 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Wbrew powszszechnej opini, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jednak wolałbym bardziej uniwersalne urządzenie w formie zegarka bez GPS, chyba że znajdziesz taki zegarek z GPS za kwotę poniżej hmmm ... 800zł nierealne
|
|
| 19-12-2006 01:40 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
| 19-12-2006 01:59 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
no niezła zabawka naprawdę tutaj poczytałem co nie co
http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&...ail&pID=20
Kurcze raczej żona sie nie zgodzi, prędzej ją przekonam do lepszego zegarka... ale fajna ta zabawka, może przejde do innej metody: kup a potem poinformuj hehe.
ps. cena całkiem dobra 580 PLN
|
|
| 19-12-2006 02:58 PM |
|
 |
madp

Status:
|
ps. cena całkiem dobra 580 PLN
cena koszmarna!!!!!! w US to kosztuje ok 100$ (http://www.garmin.com), u nas te ceny sa z kosmosu.
Kupilem taki sam na Allegro o ponad 100zl tanszy niz podajesz (oczywiscie nowy, oryginalnie zapakowany). I jestem z niego bardzo, ale to bardzo zadwolony .
Zrob cos dla siebie, zrob cos dla innych - http://www.freerice.com/
|
|
| 20-12-2006 12:15 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
a MOżESZ PODAć WSZYSTKIE FUNKCJE tego urzadzenia? czy jest kompas, wysokosciomierz itp?
Juz sprawdzam allegro
Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2006 11:32 AM przez Pablo.
|
|
| 20-12-2006 11:31 AM |
|
 |
madp

Status:
|
Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-12-2006 12:13 PM przez madp.
|
|
| 20-12-2006 12:13 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
jest też taki model eTrax Vista z kompasem i barometrem , tylko ta cena ... 900PLN!!! - na allegro, bo w sklepie 1200
|
|
| 20-12-2006 02:15 PM |
|
 |
madp

Status:
|
Jak zwykle górnego pułapu cen nie ma . Trzeba się zastanowić czego oczekujesz, drozsze modele maja mnostwo przydatnych rzeczy (port USB albo Bluetooth - nie trzeba kombinowac ze specjalnym kablem, sloty na karty SD dzieki czemu mozna latwo ladowac mapki itd itd...). Warto przejrzec w internecie poszczegone modele. W turystycznych modelach liczy sie przede wszystkim Garmin, ewentualnie Magellan.
Obiecalem pare slow o funkcjach tego co mam - czyli najtanszego eTrexa, popularnie nazywanego "żółtkiem" - ogranicze to do funkcji przydatnych powiedzmy na wycieczkach gorskich/rowerowych (wszystkie funkcje znajdziesz na stronie producenta, za duzo ich zeby tu wypisywac).
Przede wszystkim trzeba miec kabel do komputera i zarzadzac wszystkim z poziomu komputera. eTrex ma tylko 5 przyciskow - wpisywanie czegokolwiek zajmuje mnostwo czasu. Druga wazna wada jest to ze nazwy punktow moga miec max 6 znakow - to troche przeszkadza. Na szczescie jest jeszcze zestaw roznych ikon, ktorymi mozna oznaczac punkty. Mi sie przydaje sczegolnie:
- wskazanie godzin wschodu/zzachodu slonca i ksiezyca dla dowolnego punktu. To troche pomaga w planowaniu godziny wyjscia i dlugosci trasy.
- mozliwosc zaladowania do gpsa trasy, ktora chce zrobic. Jak juz pisalem mozna ocenic na tej podstawie gdzie sie jest, ile zostalo itd. Moze sie przydac jak sie zgubi szlak
Bardzo przydatne na rowerze jesli ktos lubi zapuszczac sie w nieznane tereny lesne - pozwala uniknac kombinowania - to juz mialem skrecic czy jeszcze nie ? 
- podawanie na biezaco przewidywanego czasu dotarcia do najblizszego punktu/celu podrozy. Bardzo przydatne, docenilismy jak zbyt pozno wyszlismy ze schroniska i grozilo nam spoznienie na zaplanowany autobus
- mozliwosc zaznaczania biezacej pozycji (ja sobie zaznaczam miejsca, ktore szczegolnie mi sie podobaly)
- jest oprogramowanie ktore porownuje godzine zrobienia zdjecia z godz/polozeniem z zapisanej trasy i zapisuje to w Twoim zdjeciu (Exif), bardzo przydatna funkcja - kiedys latwo znajdziesz miejsce, gdzie bylo robione to zdjecie (ewentualnie bedziesz musial uwazac wrzucajac je do watku "zagadki..."

- mozliwosc zrzucenia calej trasy na komputer - taka pamiatka z wyjazdu oprocz zdjec - masz wyrysowane na mapie jak szedles i o ktorej godzinie byles w jakim miejscu (+zapamietane ulubione punkty).
- mozliwosc powrotu ta sama trasa (nie testowalem

- dziala jak licznik - pokazuje jak dlugo szedles, ile stales, z jaka predkoscia , ile km zrobiles itd.
I taka ogolna uwaga - GPS jest bardzo przydatny, ale trzeba pamietac, ze trzeba miec ze soba i umiec poslugiwac sie zwykla mapa i miec kompas na wypadek wyczerpania sie baterii, awarii lub braku widocznosci satelit.
A tak przy okazji (bo to od czasomierza wyszlismy) - gpsy podaja godzine i to bardzo dokladna bo z satelity  Sprobuj przekonac zone, moja dala sie przekonac i nie zaluje zakupu. Powodzenia
|
|
| 22-12-2006 12:01 AM |
|
 |
Olka

Status:
|
|