|
Z kozicami za pan brat.
|
| Autor |
Wiadomość |
przemo

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Z kozicami za pan brat.
ze I-wsza wojna światowa została rozpoczęta przez Czechy
Stasiu Ty znasz takie fakty z historii swojego kraju
ach ta kompetencja nauczycieli
Snieshka, fajnie się czytało, napisane z polotem i humorem
po obejrzeniu fotek coraz bardziej nie mogę doczekać się nadchodzącego poniedziałku.
|
|
| 21-07-2009 10:29 AM |
|
 |
Snieshka

Status:
|
Dziękuję Wam. Przyznaje, ze bardzo milo wspominam ta wędrówkę.
Nie zostaje nic innego jak wspólna wycieczka 
Już ja Cię widzę leniu jakbyś wstał na wschód (mamy coś wspólnego )
Ania nie próżnuje jak widać, zajęta na maxa  To już wiem, czemu nie ma czasu odpisać na moje mejle, tudzież inne wiadomości w jej kierunku wysyłane
nie próżnuje ani trochę, każdy weekend chce spędzić aktywnie i póki co się udaje
Traktuję tego posta jako upomnienie publiczne do zaległych maili- wiec i ja publicznie obiecuję poprawę.
Za relacje dziękujemy  ... a czy ta koza na 3 fotce to języka nie pokazuje (Tobie/Wam)  Do siódemki murowańcowej mam sentyment  kilka razy tam nocowałem - ładny widok z okna.
No pokazuje, dlatego nazwalam ją "świnią" 
Widok z okna super, tylko jak mi księżyc w nocy walił po oczach to nie było zbyt przyjemne, można powiedzieć, że nawet w nocy moja buzia była pełna blasku
"Gdy maja Cię wieszać poproś o szklankę wody - nigdy nie wiadomo co się stanie, zanim przyniosą"
|
|
| 21-07-2009 10:36 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Wstałbym. Obecnie przeżywam drugą młodość i w miarę żywotny jestem
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 21-07-2009 10:48 AM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
ze I-wsza wojna światowa została rozpoczęta przez Czechy
Stasiu Ty znasz takie fakty z historii swojego kraju 
ach ta kompetencja nauczycieli
Snieshka, fajnie się czytało, napisane z polotem i humorem
po obejrzeniu fotek coraz bardziej nie mogę doczekać się nadchodzącego poniedziałku.
Ciekaw jestem jakimi poszlakami się dana "nauczycielka" prowadziła. Wiem tylko, że Królestwo Czech było w czasach wybuchu I Wojny Światowej częścią Monarchi Austrio-Węgier. Z oficjalnych źródeł wiem, że przyczyną do wybuchu wojny był atentat na następcę tronu Franciszka Ferdynanda d?Este wykonany przez serbskiego nacjonalistę Gavrilo Principa dnia 28.6.1914 w Sarajewie, głównym mieście Bośni i Hercegowiny.
Może pani pedagog wie więcej niż my wszyscy, którzy uczyli się historii w szkole podstawowej. 
Przemo, trochę chciałbym sprostować. W Polsce jest dosyć rozpowszechniona nazwa Czechy. Jest to trochę mniej dokładne. W dzisiejszych czasach mamy Republikę Czeską, która składa się z historycznych ziem Czech, Morawy i Śląska (części Cieszyńskiego i Opawskiego). Tzn. szerzej mówiąc historyczne Czechy są ograniczone Sudetami i Wyżyną Czeskomorawską. W Polsce dosyć często pod nazwą Czechy jest myślana akurat dzisiejsza cała Republika Czeska.
Mogę Ci tylko dla większego mętliku w głowie jeszcze dodać, że ja jestem narodowości polskiej, mieszkam w Republice Czeskiej, na obszarze części byłego Śląska Cieszyńskiego, które w 1921 przypadło Republice Czeskiej i dzisiaj z tego względu zwane Zaolziem. Uff, tyle dosyć historii.
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2009 07:13 PM przez Stasiu.
|
|
| 21-07-2009 06:45 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Może się jej z wojnami husyckimi pomyliło ?
|
|
| 21-07-2009 06:47 PM |
|
 |
przemo

Status:
|
Stasiu wybacz mą niewiedzę i dziękuje za sprostowanie.
|
|
| 21-07-2009 07:04 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Snieshka!
Z wielką przyjemnością przeczytałem Twoją relację. Jej charakter przypomina prowadzenie dzienników osobistych, stąd też wrażenie, jakby była to relacja na żywo. Ma to swoje wielkie walory. Zawarłaś w niej mnóstwo przeróżnych, zupełnie osobistych spostrzeżeń, co w znaczny sposób podnosi atrakcyjność. To między innymi dzięki spontaniczności i nieplanowanym akcjom, wędrówki zyskują swoją magiczną i niepowtarzalną oprawę. Jakbyś zaplanowała to wyjście na wschód słońca, to prawdopodobnie nigdy byś się nie doczekała odpowiedniej pogody. A tak - bezcenne przeżycie. Życzę Ci zrealizowania Twoich ambitnych planów, bez względu na to, czy Twoi znajomi po raz kolejny Cię zawiodą, bo jak dowiodłaś, znakomicie radzisz sobie bez nich. A oni niech żałują, bo nie wiedzą co stracili.
Życie już dawno nauczyło mnie wielkiego szacunku, pokory i cierpliwości do gór!!!
|
|
| 21-07-2009 07:38 PM |
|
 |
Achaja

Status:
|
No nic muszę napisać, ze genialne te foty....te wschody słońca -tak tak wiem, Achaja znów zadowolona i znów napisze, ze fajna relacja...cóż jestem mało oryginalna, ale za to szczera.Pozdrawiam Cię i dziękuje za rozweselenie mnie w ten paskudny dzień Twoja barwną relacją.
http://www.youtube.com/watch?v=tlwgo_tLOl0
|
|
| 21-07-2009 09:33 PM |
|
 |
Snieshka

Status:
|
lapikusie, Achajo, serdecznie Wam dziękuje za szczere opinie.
lapikusie, cos jest w tym co napisałeś, gdyby wszystko było zaplanowane od początku do konca, to napewno nie byłoby to takie szczegolne. Poza tym, daawno nie pisałam, bardzo dawno. Warto było spróbować znowu. oby częsciej, bo mam co opisywać, bo przygód mam ostatno bez liku 
Stasiu, żeby to tak Pani od historii tej grupy mogła przeczytać a Cieszyn uwielbiam- ma cos w sobie. Spedziłam w nim b. wiele czasu i czesto o nim mysle, mam nadzieje, ze nie bawem go odwiedzę i polski i czeski.
"Gdy maja Cię wieszać poproś o szklankę wody - nigdy nie wiadomo co się stanie, zanim przyniosą"
|
|
| 21-07-2009 10:27 PM |
|
 |
Kasandra

Status:
|
Ciekawa, spontanicznie pisana relacja- to mi się spodobało i dlatego chętnie poczytam inne Twoje relacje.... Urzekły mnie zdjęcia kozic i oczywiście piękny wschód słońca nad Turbaczem
Idę w góry-Gdzie mam wszystko, nic mi nie potrzeba, gdzie mogę poczuć kawałeczek nieba, gdzie brak zmartwień i nie męczy trwoga, gdzie złamana w środku poszukuję Boga....-Idę w góry!!!!!!
|
|
| 22-07-2009 09:01 AM |
|
 |
Snieshka

Status:
|
Serdecznie zapraszam. Co fakt, to fakt, tego wschodu bym pewnie nie widziała, gdyby nie Bartek, który ma talent do ściągania mnie z łóżka o naprawdę barbarzyńskich porach- i nie tylko mnie, bo kiedyś cały pokój w MOku zbudził po 3 rano
|
|
| 22-07-2009 09:20 AM |
|
 |
bober37

Status:
|
Witam, przemiło się czytało relacyjkę, Snieshka wspaniałe zdjęcia Kozic i słońca )pozdro
Życie jest za krótkie....więc po cholerę być przeciętnym człowiekiem.... Kazimierz Kutz
|
|
| 22-07-2009 09:35 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Snieshko a nie masz zdjęcia w parze ze zwierzem?
|
|
| 22-07-2009 09:44 AM |
|
 |
Snieshka

Status:
|
Nie mam Łukaszu, ja robiłam foty, wiec nie miał kto w miedzy czasie uwiecznić mnie razem z nimi, bo nie mieliśmy drugiego aparatu. Wolałam być cicho i spokojnie żeby przypadkiem ich nie spłoszyć.
|
|
| 22-07-2009 09:57 AM |
|
 |
unknownman

Status:
|
Miło się czytało i oglądało zdjęcia.
A ten wschód słońca.. Cudowny Mi co najwyżej będzie dane obejrzeć wschód z Gubałówki, bo na jej zboczu mamy kwaterę.. Mam nadzieję, że uda się wstać odpowiednio wcześnie
Dlaczego kocham góry? Bo tam jest po prostu bliżej nieba...
|
|
| 23-07-2009 12:20 PM |
|
 |
|
|