Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach
|
Autor |
Wiadomość |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach
Wędrująć wiele lat po Tatrach zauważyłem stopniową stałą tendencję zamykania lub likwidacji szlaków.czy ktoś z Was był na Kominiarskim W..?
Zlikwidowano szlak granią Tatr Bialskich ,Zamknięto na Grzesia ,na Kominiarski .Tłumaczy się to ochroną przyrody.Ale jeżeli tak pójdzie dalej to zamkną nam Dol Roztoki Bo mateczniki .Różne szlaki graniowe bo kozice świstaki są pod ochroną a my im przeszkadzamy. Jak uważacie czy jesteście za takimi ograniczeniami ,zamykaniem szlaków .A może by należało jakieś dodatkowe nowe szlaki na istniejących już i wydeptanych ścieżkach otworzyć aby rozładować tłok na istniejących
Sylwestrowi Też trochę w Karkonoszach pozamykano szlaków koło stawów .Wypowiedzcie się na ten temat.
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
18-12-2006 12:13 PM |
|
|
Pedro
Administrator
Grupa: Administratorzy
Status:
|
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach
O jakim szlaku na Grzesia mówisz Spoko? Na ten szczyt akurat możemy bez łamania prawa wyjść zarówno od strony schroniska w Chochołowskiej jak i od Rakonia. Może Bobrowiec miałeś na myśli?
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
18-12-2006 12:18 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Sorry miałem na myśli Osobitą ,Dzięki za sprostowanie
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
18-12-2006 12:26 PM |
|
|
Sylwester
Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Napisałeś o zamykaniu szlaków, ochronie przyrody, uniemożliwianiu dostępu w dotychczas dostępne miejsca - to wszystko prawda, ale prawdą jest równiez to, że w Parkach Narodowych to my jesteśmy gośćmi. Jestem stanowczo przeciwny otwieraniu nowych szlaków, jestem za to jak najbardziej ZA za karencją na poszczególne odcinki, bo nawet jak jednego roku nie dojde w określone miejsce, to w nastepnym z tym większą przyjemnością zrobie to na co czekałem ... prawda?
|
|
18-12-2006 01:00 PM |
|
|
Ustrik
Status:
|
nie trudno się zgodzić. Parki narodowe powstały z pewnej misji, którą wszyscy popieramy. Jeżeli władze parku doszły do wniosku, że jakiś odcinek jest zbyt mocno eksploatowany to popieram zamknięcie. raz tam na jakiś czas mozna sobie przejsc, ale ograniczy to masowe wędrówki głównie letnie, co bezwątpienia w górach jest czymś dośc szkodliwym dla przyrody. Sam nie raz łamię te zakazy w Bieszczadach, ale zawsze chodzę tamtędy gdzie był już kiedyś szlak - albo pieszy albo pradawny pasterski, który wciąż jest widoczny. bardzo nieczęsto zdarzy mi się podeptać jakieś roślinki. Jako mieszkaniec trochę się usprawiedliwiam, ale w Tatrach bym raczej nie zlazł ze szlaku legalnego, bo to już nie moje góry
wracając do tematu, struktura przyrody (gniazdowanie ptaków, rozmnazanie świstaków ...) jest bardzo delikatna i jej naruszanie przez tłumy powoduje że te stworzenia się muszą wynieść, a nie mają gdzie. więc trzeba zamknac szlak i koniec.już tak wiele zabraliśmy świstakom i orłom, że trzeba im coś wreszcie oddać. Podobnie z roślinkami.
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2006 01:18 PM przez Ustrik.
|
|
18-12-2006 01:16 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Zapytam prowokacyjnie czy człowiek nie jest ogniwem całego tego ekosystemu .Napewno rozwój cywilizacyjny spowodował że technicznie odszedł od natury może ja zniszczyć .Ale samo przebywanie człowieka bkiżej natury jest szkodliwe?Czy należy zakazać wstępu lwom w miejsca gdzie są tereny rozrodcze chronionych antylop .Czy już jesteśmy tak wyalienowani ze środowiska naturalnego ,że stanowimy jedynie przeszkodę?i zagrożenie
|
|
18-12-2006 01:31 PM |
|
|
Sylwester
Status:
|
a znasz Spoko magię wielkich liczb ?
|
|
18-12-2006 01:42 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
A znasz Sylwester teorię (nie pamietam nazwiska) uczonego? który wyliczył ile to będzie koni w naszym wieku . I jaki to będzie olbrzymi ruch konny na całym świecie To było na lekcji historii
|
|
18-12-2006 01:50 PM |
|
|
Sylwester
Status:
|
ok - byłem w błędzie, po prostu ludzie zamiast chodzić zaczną latać i nikt przyrody nie zadepta / a i śmiecić tez nie bedą, bo to przecież oczywiste/
|
|
18-12-2006 01:52 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
No nie takie Oczywiste .Ten mój wątek jest wstępny.Miałem na Studiach na zajęcia z ekologii przygotować taki referat "Ochrona Przyrody -izolacja czy edukacja .Przeglądnąłem w tym zakresie dużo literatury .Napiszę o tym dalej ale chciałbym jeszcze więcej wypowiedzi
|
|
18-12-2006 01:58 PM |
|
|
dr.Etker
Status:
|
Niektóre szlaki tatrzańskie zamknięto po II w.ś kierując się względami stricte natury politycznej.Mam na myśli takie trasy jak Gładka przełęcz z Pięciu Stawów,Chłopek z Hińczowej,Zawory z Liliowego,Wrota Chałubińskiego z Ciemnych Smreczyn czy też Pyszna z Ornaku.Mam wrażenie ,że lepsze efekty w dziedzinie ochrony natury dałoby skuteczniejsze zwalczanie miejsowych kłusowników oraz ograniczenie niszczenia krajobrazu choćby w dol.Chochołowskiej.(mało się oficjalnie się wspomina o tych problemach)-niż ograniczanie ruchu turystycznego.
|
|
18-12-2006 02:04 PM |
|
|
Ustrik
Status:
|
dr. etker masz rację, ale masowe łażenie po kilkadziesiąt ludzi dziennie też jest bardzo szkodliwe. eksploatacja turystyczna może być równie niszcząca co budowa drogi, czy wyciągu. Dla tego uważam, że zamknięcie jakiegośszlaku na jakiś czas jest dobrą metoda. Nie znamy okoliczności jakie sprawiły, że zamknięto ten i ten szlak. zazwyczaj powodem takich decyzji jest niepokojaco niska populacja czegoś tam. Jak się odrodzi to znowu otworzą. są rzeczy cenniejsze niż zdjęcie na jakimś szczycie moim skromnym zdaniem.
-No bo tak i już.
|
|
18-12-2006 03:10 PM |
|
|
dr.Etker
Status:
|
Ustrik dobrze zauważyłeś ,że nadmierna frekwencja powoduje erozję szlaku(przykład, szlak zielony w rejonie Kończystego Wierchu -gdzie ma szerokość 10 m )i degradację przyrody w najbliższym otoczeniu.Tam ,gdzie turystów jast mniej (dla przykładu szlak w Białej Wodzie)ścieżka ma wymiar ścieżki,a przyroda zaczyna się tuż obok.Trudno jednak w tym kontekście myśleć o reglamentacji turystyki w Tatrach.Natomiast jest nadzieja ,że w przyszłości natężenie ruchu turystycznego w Polskich Tatrach zacznie maleć.,bo coraz więcej ludzi będzie odwiedzać góry Słowacji,Rumunii czy Karpaty Wschodnie.Dwa-wstępując na teren TPN uiszczamy tzw opłatę parkową z któraj powinna być finansowana renowacja szlaków turystycznych.Muszę powiedzieć ,że poza sporadycznymi przypadkami(np.Wrota Chałubińskiego)-nie obserwuję efektów tego typu działań.Wiele też w tym zakresie zależy też od nas samych -czyli po prostu turystów-jak się poruszamy po szlakach. pozdr.
|
|
18-12-2006 04:45 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Jak podał nam wcześniej FM Buster tendencja spadkowa jest już zauważalna od kilku lat.Zwiększenie ilości szlaków nie spowoduje zwiększenia liczby turystów a raczej ich rozłożenie na różne szlaki przez co degradacja konkretnego szlaku może być właśnie dużo mniejsza Widzę tutaj właśnie wielki " Za" zwiększeniem liczby szlaków
|
|
18-12-2006 04:52 PM |
|
|
Ustrik
Status:
|
"w przyszłości natężenie ruchu turystycznego w Polskich Tatrach zacznie maleć.,bo coraz więcej ludzi będzie odwiedzać góry Słowacji,Rumunii czy Karpaty Wschodnie."
słusznie. trochę siętego boję nawiasem mówiąc, że moje bieszczady zaleje ocean turystów. póki co nie jest tak źle. ludzie też wyjeżdżają w Alpy, do Norwegii czy gdzieś tam indziej, ponieważ coraz więcej Polaków na to stać. Na szczęście trochę się nam polepszyło i idzie to powolutku w górę i już niebawem wyprawa w Andy nie będzie tak niemożliwa jak dzisiaj.
"wstępując na teren TPN uiszczamy tzw opłatę parkową z któraj powinna być finansowana renowacja szlaków turystycznych.Muszę powiedzieć ,że poza sporadycznymi przypadkami(np.Wrota Chałubińskiego)-nie obserwuję efektów tego typu działań."
taaa.... większosc kasy z tego idzie na utrzymanie całych tych budek i ich pracowników, przez co opłata ma raczej wymiar symboliczno - pouczający niżli ekologiczny. Rodzi się zatem pytanie - po jaką cholerę?
Tatry to wyjątkowe miejsce w Polsce. Na takich wysooscich występują unikalne roślinki i żyjątka. Jeśli zaczyna ich brakować tam gdzie być powinny to trzeba coś z tym zrobić. To super atrakcja zobaczyć swistaka co przebiegł nam przez szlak. szkoda by było, żeby one znikneły. Chociaż podejrzewam, że one jużnie raz skorzystały z ludzkiej obecności, a raczej z tegoco pozostawili... prawda Sylwestrze?
-No bo tak i już.
|
|
18-12-2006 05:50 PM |
|
|
|