|
Akcja kontrolna - Tatry, czerwiec 2009
|
| Autor |
Wiadomość |
Bartek_84

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Akcja kontrolna - Tatry, czerwiec 2009
Doświadczenie nabywa się z wiekiem, czasami jest to wieko od trumny
|
|
| 21-06-2009 09:26 AM |
|
 |
Bartek_84

Status:
|
|
|
| 21-06-2009 11:56 AM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
W sobotni poranek o 4.30 wyruszyłem z Krosna ku Dolinie Chochołowskiej. Dość szybka jazda niemal pustymi drogami (przynajmniej z początku) z widokami na Beskid Niski, Sądecki, Pieniny, Gorce no i oczywiście Tatry i już jestem, u wylotu Chochołowskiej widzę w oddali dwie czerwone kurtki - witamy się i odjeżdżamy do Zakopanego, a następnie busem do Kuźnic. Tak to się zaczęło. Tylny patrol dla grupy kontrolnej wyruszył na szlak 
- przyprószone Czerwone Wierchy
- Anetka ze Śpiącym Rycerzem...
- ...i z adminem 
- szykuje się "Madziorna pogoda" 
- już w śniegu (okolice Zmarzłego Stawu), zbliża się Rychu
- ku Zawratowi
- Rychu, zostaw mnie! 
- tuż pod Zawratem (13 czerwiec )
- no to teraz będzie już "z górki", czyli zdobywcy na Zawracie 
- po zmaganiach z wiatrem i padającym śniegiem zaczyna się trochę rozpogadzać
- Tatry Bielskie w oddali
- patrol dotarł do schroniska, rozpogodziło się, choć temperatura była bardziej marcowa niż czerwcowa, no i mocno wietrzna 
cdn.
(część zdjęć wykonawstwa Anetty i Ryszarda )
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
| 21-06-2009 02:35 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Status:
|
Po wesołej wieczornej integracji, oraz dość krótkiej nocy - nastąpił poranek Plany na ten dzień były mocno zróżnicowane. Zgodnie z tym co już Stasiu opisał dołączam kilka zdjęć dla uzupełnienia 
- Górski Świat w Dolinie Pięciu Stawów
- "nasz" czworonożny górołaz w drodze na Szpiglasowy 
- Stasiu, kontroler 
- j.w. 
- Tatry Wysokie z okolic Szpiglasowej Przełęczy
- i mój kolejny zaśnieżony cel, czyli po prostu Wrota
Na rozstaju szlaków w Dolince za Mnichem rozstajemy się niestety ze Stasiem. Umówieni, że spotykamy sie popołudniu w Zakopanem nie żegnamy się, choć jak później się okazało wyszło inaczej... Od teraz, uwolniony spod kontroli  udaję się ku Wrotom. A z tymi mam (miałem) pewne rachunki do wyrównania...
Stawki częściowo wolę obejść, ślady biegnące po dużych krach jakoś nie budzą we mnie zaufania. U góry widzę dwóch schodzących, schodzą tyłem wybijając każdorazowo stopnie rakami. Czyżby faktycznie było tak ciężko? Ubieram raki, choć póki co czekana nie wyciągam. O ile na większości podejścia zestaw raki + kijki są wystarczające to tuż pod przełęczą mocno żałuję że nie mam teraz w ręce dziaby... Ostrożnie, krok po kroku i niebawem jestem na przełęczy. W dole samotny turysta podąża w moją stronę...
Trochę wieje, robię parę zdjęć, wcinam kawałek żółtego sera ku pokrzepieniu sił i odwracam się ku zejściu. A tam... widzę mozolne zmagania wspomnianego turysty na podejściu, jakieś potknięcie czy poślizg, zjazd kilka metrów w dół i widzę że podejmuje decyzję o odwrocie.
Zostaję więc sam i teraz i ja zabieram się za zejście, obecnie już uzbrojony w czekan spokojnie choć dość czasochłonnie wybieram i wyrąbuje stopnie pod każdy krok. Bardzo twardy śnieg, który przez większość dnia okryty jest cieniem nie pozwala niemal wbić w siebie czekana - a przynajmniej na tyle aby spełniał w pełni swoją powinność.
W końcu wchodzę w strefę większego nasłonecznienia, tu już idzie się lepiej (tzn. przodem do kierunku wędrówki ).
Przez chwilę myślałem nawet o zjechaniu na czterech literach jednak spotkane po drodze pojedyncze wystające kamienie skutecznie mnie odwiodły od tego zamiaru 
Okazuje się, że trasa od rozstaju na Wrota i z powrotem zajęła mi prawie 2,5 godziny! Rozsiadam się jeszcze na chwilkę, zerkam łapczywie na okoliczne wierzchołki snując plany na najbliższe tygodnie 
Schodzę do Moka, plażowicze rozpoczęli już swój sezon. Na asfaltówce jestem mimowolnym słuchaczem spierającego się małżeństwa. Problemem są skróty na serpentynach, bo to niewygodnie i lepiej asfaltem a tutaj kamienie i co to w ogóle ma być. Na koniec jeszcze się dowiaduję, że owe skróty powstały w ostatnich dniach na skutek remontu drogi do Moka 
Przy Wodogrzmotach spotykamy się z Anettą i Rychem i razem już na dół, jeszcze obiad w Zakopanem, jeszcze wspólna podróż samochodem do Krakowa i trzeba się żegnać, ale przecież będą niebawem kolejne, czas leci szybko Dzięki wszystkim za kolejne miłe chwile tam na górze (a w szczególności Anetce, Rychowi i Stasiowi za wspólne wędrowanie )
- nad Stawkami Staszica
- dużo nad Stawkami Staszica, czyli widok z Wrót 
- Wyżni Ciemnosmreczyński Staw
- dalej na Wrotach, widok w stronę Grani Hrubego
- czas zacząć zejście (w dole wspomniany turysta)
- Mięguszowieckie "z boku"
|
|
| 21-06-2009 03:36 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Fajnie Pedro, że mnie dopełniłeś. Ty już masz Wrota za sobą. Ja poczekam, kiedy będzie można wyjść suchą nogą. I też trzeba mi popatrzeć na Przełęcz pod Chłopkiem.
Na fotografii pod Zawratem to może ja z Tomturem te dwie kropki na Starym Zawracie?
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2009 03:52 PM przez Stasiu.
|
|
| 21-06-2009 03:49 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Status:
|
Na fotografii pod Zawratem to może ja z Tomturem te dwie kropki na Starym Zawracie?
Z tego co mówiliście to raczej była dużo większa różnica czasowa pomiędzy nami, abyśmy mogli Was gdzieś zobaczyć. Tamto zdjęcie było wykonane około godziny 12.20. Powiększyłem też te "kropki"
ale chyba zbyt dużo to to powiększenie nie wyjaśnia
|
|
| 21-06-2009 04:03 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
O 12:20 to byliśmy już na Zawracie
|
|
| 21-06-2009 05:23 PM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Ale się temat rozrasta...
I zdjęć przybywa
Jak juz pisalem, sam zostawialem na strzezonym przy domu turysty ( 15 zl/ doba ). Nie sadze ze w Zako da sie gdzies taniej, ale może jednak bardziej doswiadczeni znaja takie miejsca 
Na stacji BP przy Rondzie Kuźnickim.
Wystarczy usmiechnąć się i ładnie poprosić 
Bez opłat, nawet na kilka dni.
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2009 05:40 PM przez mar.an.
|
|
| 21-06-2009 05:37 PM |
|
 |
Bartek_84

Status:
|
To faktycznie wygląda na bardzo dobre miejsce parkingowe no i w sumie bardziej ekonomiczne
Dzieki wielkie za informacje cenną
|
|
| 21-06-2009 05:43 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
(...)
To faktycznie wygląda na bardzo dobre miejsce parkingowe no i w sumie bardziej ekonomiczne
Dzieki wielkie za informacje cenną 
Poczekaj Bartek, nie tak szybko. Nie wiem jak wygląda Twoja buźka, ale za to znam buźkę Mar.an. Jej uśmiech potrafi rozbroić i największego marudę Mam nadzieję, że wkrótce opiszesz swoją anabazę z parkowaniem autka w Zakopcu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2009 05:50 PM przez Stasiu.
|
|
| 21-06-2009 05:49 PM |
|
 |
Bartek_84

Status:
|
Stasiu biorę to pod uwagę Dlatego jak bede chciał tam zaparkować to koniecznie musze zabrać ze sobą przedstawicielkę płci pięknej, bo jak sam się pojawię i powiem że chce samochód zostawić to mnie ciupagami w stronę Krakowa pogonią
|
|
| 21-06-2009 07:40 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
...
Tomturowi życzę powrotu szybkiego do zdrowia, co by jeszcze mógł pobiegać po kopczykach w te wakacje 
...
Na szczęście Tomtur to nie "wakacyjny" wędrowiec i jeszcze się nachodzi nie jeden raz... za jakiś czas 
Mam pytanie do szanownej grupy kontrolnej o miejsce pozostawienia srodka lokomocji
...gdzie zostawiliscie autko 
...
Jak juz pisalem, sam zostawialem na strzezonym przy domu turysty ( 15 zl/ doba ). ...
Jak jedziesz do Palenicy to lepiej autem i zapłacić ok20 pln za parking niż 15 zł w Zakopcu i dopłacać za bilety do Palenicy po 16pln w dwie strony od łepka.
...
Ojjjj Marta... niedługo nie będzie miejsca dla nas, albo jaki zakaz wystawią 
A tak w ogóle to dziękuję Stasiowi za relację, jak zwykle świetna, i Pedrowi za dopełnienie tego naszego wielowątkowego spotkania
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 21-06-2009 08:36 PM |
|
 |
mobiline

Status:
|
Nie wiecie może jakie warunki panują w drodze na Rysy?? tzn jaki sprze zabrać??
góry WIELKIE DZIĘKI :)
Słuchaj porządnie góry, ona Ci mówi czy dzisiaj Cię przyjmie czy nie.
|
|
| 21-06-2009 08:50 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
Jak jaki cały chłopie
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
| 21-06-2009 08:53 PM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Nie wiecie może jakie warunki panują w drodze na Rysy?? tzn jaki sprze zabrać??
góry WIELKIE DZIĘKI  :)
W tej chwili w Tatrach jest totalna dupówa - leje (wiadomość z ostatniej chwili), więc najlepiej zabrać ze sobą kości do gry do schroniska
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
|
|
| 21-06-2009 09:13 PM |
|
 |
|
|