|
W obliczu zmian klimatycznych....
|
| Autor |
Wiadomość |
przemo

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
W obliczu zmian klimatycznych....
Do wszystkich Forumowiczów i Gości zaglądających do tego tematu mam jedną prośbę - odpalcie poniższego linka i czytajcie:
http://ziemianarozdrozu.pl/encyklopedia/...trona-mocy
Nawet jeśli Wam się nie chce, to postarajcie się doczytać do końca chociaż tą jedną stronę - to żaden wysiłek. Jeśli po przeczytaniu, w jakimś nawet małym stopniu zmieni się Wasze myślenie i podejście do spraw zmian klimatycznych - to już jest dobrze. Grunt to uświadomić sobie co nas może czekać za jakiś czas i co już teraz, każdy z nas może zrobić dla naszego wspólnego dobra.
Zachęcam oczywiście do przejrzenia i lektury całego serwisu, bo jest co czytać.
Prawda o tym co zrobiliśmy z naszą Ziemią jest niestety bardzo smutna, ale lepiej ją znać i zacząć działać w dobrym kierunku już teraz, zanim będzie za późno.
Temat ochrony środowiska powinien być bliski tym bardziej nam 'góromaniakom' którzy to właśnie w samego obcowania z przyrodą czerpią największą radość.
Wyrażajcie swoje opinie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2009 06:45 PM przez przemo.
|
|
| 06-06-2009 06:44 PM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
RE: W obliczu zmian klimatycznych....
Jeśli po przeczytaniu, w jakimś nawet małym stopniu zmieni się Wasze myślenie i podejście do spraw zmian klimatycznych - to już jest dobrze.
Wyrażajcie swoje opinie.
Zmieniło się !
Jestem za rozwojem w RP energetyki atomowej i przemysłu browarniczego !
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2009 07:42 PM przez dr.Etker.
|
|
| 06-06-2009 07:42 PM |
|
 |
przemo

Status:
|
|
|
| 17-06-2009 07:32 AM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Powiem w skrócie - piękne pustosłowie i puste gesty. Możemy miesiącami lodówkę zamykać, zakręcać grzejniki i robić inne rzeczy. I co ? No i może być jeden wybuch wulkanu, który "uszkodzi" atmosferę bardziej niz zrobiłoby to kilka milionów ludzi. Amen.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 17-06-2009 12:59 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Wody pitnej mamy faktycznie mało, oszczędzanie energii- jak najbardziej tak - niższe rachunki , ogólnie ochrona przyrody, nieszkodzenie ekosystemom jest dobre, wystarczyłoby nie śmiecić, oszczędzać inne gatunki... ale megalomania człowieka jest po prostu wielka i myśl, że to właśnie on na to wszystko wpłynął... powolne ocieplenie klimatu potem gwałtowne oziębienie to proces cykliczny, świadczą o tym badania i sama przyroda (jak wygląda) oraz historia, już Egipcjanie pisali o wielkich suszach jakie ich nachodziły p.n.e.
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 17-06-2009 01:26 PM |
|
 |
Łukasz

Status:
|
Brawo Pablo. Jak czytam te bełkoty o ociepleniu klimatu to przed oczyma mam tylko miliony dolarów stojące za tym. Jak ktoś wyczuje koniunkturę w oziębieniu klimatu to na to pójdą miliony.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
| 17-06-2009 01:29 PM |
|
 |
jarzabek

Status:
|
Jakie ocieplenie klimatu??? Jest połowa czerwca, a pogoda za oknem jak w październiku!!!
|
|
| 17-06-2009 11:21 PM |
|
 |
przemo

Status:
|
Jakie ocieplenie klimatu??? Jest połowa czerwca, a pogoda za oknem jak w październiku!!!
tylko tu przecież nie chodzi o to że teraz jest chłodniej itd. chodzi o średnią temp. roczną na przełomie dekad, przez ostatnie dzisięciolecia (nie wiem ile dokłdanie) średnia temp. na świecie podniosła się o 0.7-0.8 s.C. Wydaje się mało, prawda? Już ten ułamek to jednakże bardzo, bardzo wiele, który odpowiada m.in za rozmaraznie lodowców...
|
|
| 18-06-2009 06:19 AM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Brawo Pablo. Jak czytam te bełkoty o ociepleniu klimatu to przed oczyma mam tylko miliony dolarów stojące za tym. Jak ktoś wyczuje koniunkturę w oziębieniu klimatu to na to pójdą miliony.
Jeśli się nie mylę, to takie własnie stanowisko reprezentuje Vaclav Havel, bojkotując unijne obostrzenia w sprawie ochrony środowiska. Stanosiwsko kontrowersyjne, choć racji też tu nie brakuje.
Co do rozmarzania lodowców - chyba juz kiedyś o tym pisałam.
Czytając jeden z tomów przewodnika WHP (dot. Gerlacha) można wyczytać, że w latach 50-tych w Żlbie Karczmarza progi skalne były całorocznie pokryte zlodowaciałym śniegiem - tak też było to jedyne miejsce w Tatrach, w którym można było całorocznie robić przejścia alpejskie.
W chwili obecnej latem nie zalega tam już taka warstwa lodu. Progi skalne są widoczne i wymuszony styl wspinania w związku z tym też odmienny. Tak więc z tym topnieniem lodowców jest jednak coś na rzeczy.
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2009 06:59 AM przez mar.an.
|
|
| 18-06-2009 06:59 AM |
|
 |
przemo

Status:
|
Łukasz prawda jest taka, że nie wiadomo jak to dokładnie jest. Jedno wiadomo nie od dziś: zmiany klimatu są faktem. Drugie to to, że gospodarka człowieka ma wiele negatywny wpływ na odowisko.
To jest trochę tak jak z podejściem ludzi do wyborów w Polsce. Jeden myśli: po co mam iść, i tak mój głoś nie ma znaczenia. Ale jeśli tak pomyśli naraz wiele osób, to frekwencja będzie mierna.
Tak samo jest i tutaj. Jest nawet takie hasło przedwyborcze: "Twój głos ma znaczenie."
Także kązdy z nas może zrobić coś dobrego, a jeszcze przy tym dla własnego dobra - zaoszczędzić, czy zredukować koszta.
|
|
| 18-06-2009 07:41 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
W latach 1000-1300 mieliśmy do czynienia z globalnym ociepleniem charakteryzującym się podobnymi średnimi temperaturami co dzisiaj, było to tzw. średniowieczne optimum klimatyczne. Co je mogło wywołać? Emisja CO2?
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 18-06-2009 08:40 AM |
|
 |
przemo

Status:
|
Ta częśc CO2 którą emituje człowiek to tylko kilka procent całej jego zawartości w atmosferze i ziemi. Tylko że już te parę % burzy równowagę całego systemu.
Zmiany klimatyczne byly zawsze, tylko dawno dawno temu zachodziły one na przełomie setek czy tysięcy lat. Teraz dzieje sie to na przełomie dekad. I własnie to może być wyzwaniem dla ludzi.
|
|
| 18-06-2009 09:48 AM |
|
 |
jarzabek

Status:
|
tylko tu przecież nie chodzi o to że teraz jest chłodniej itd. chodzi o średnią temp. roczną na przełomie dekad, przez ostatnie dzisięciolecia (nie wiem ile dokłdanie) średnia temp. na świecie podniosła się o 0.7-0.8 s.C. Wydaje się mało, prawda? Już ten ułamek to jednakże bardzo, bardzo wiele, który odpowiada m.in za rozmaraznie lodowców...
Ja nie odczuwam żadnego ocieplenia, raczej ochłodzenie. Niestety zima jak trwała 8 miesięcy tak trwa nadal , z tendencjami do wydłużania się. Zmierzamy ku kolejnej epoce lodowcowej.
|
|
| 18-06-2009 11:31 PM |
|
 |
przemo

Status:
|
jarzabek-to nie jest tak ze nagle zrobi się gorąco, i wszyscy będziemy to intensywnie odczuwać, tak jak napisałem: 0,8 s.C - tego się nie odczuwa, ale taki wzrost temp. już powoduje globalne zmiany
|
|
| 19-06-2009 06:10 AM |
|
 |
mar.an

Status:
|
(...) 0,8 s.C - tego się nie odczuwa, ale taki wzrost temp. już powoduje globalne zmiany
Efektem ocieplenia jest chociażby osypywanie się i postępująca kruszyzna na północnej ścianie Matterhornu, potężne obrywy na Eigerze...Jest tego więcej, a są to niestety efekty zmian klimatycznych (czy spowodowanych w znacznej mierze ingerencją człowieka w środowisko naturalne - czytaj: emisją CO2 itd. - tego nie wiem).
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
|
|
| 19-06-2009 06:58 AM |
|
 |
|
|