|
Narty :-)
|
| Autor |
Wiadomość |
Ustrik

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Narty :-)
ja to na 24 lutego planuję najblizszy wypad. Niestety komunikacja
Kraków - Jasna uległa zmianie na bardzo niekożystną, więc raczej w tym roku tam nie zawitam 
Ale w Bieszczadach też mozna na szczęście pojeździć jupiii
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
| 02-02-2007 11:07 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
[attachment=1460][attachment=1459][attachment=1458][attachment=1457][attachment=1456]No i udał się kolejny wyjazd na narty.Mimo ogromnego parcia narciarzy na Słowację , ja odkrywam stoki w Czechach.Kolejnym ośrodkiem narciarskim jest miejscowośc Bila.Ośrodek położony w Beskidzie morawsko śląskim 50 km od przejścia granicznego w Zebrzydowicach.Skipark z 4 osobowa ławką ,trzy trasy po 1000 m,po drugiej stronie doliny 2 orczyki z 2 trasami.Karnet całodniowy od 9 do 16,400koron[56zł]+100koron kaucji za magnetyczny karnet,bogata infrastruktura [bary,restauracje]parking 50 m od stoku [bezpłatny].Sami widzicie że czesi i słowacy standartami obsługi są bliżej europy.Mimo że Skrzyczne widzę z okna to omijam Szczyrk,wiem że stoki obronią się krytyki ,ale cała reszta szkoda słów. Polecam zatem wszystkim Bilę.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2007 02:12 PM przez Pedro.
|
|
| 11-02-2007 01:58 PM |
|
 |
Ustrik

Status:
|
kto wie? może i keidyś tam zawitam.
Ja , podobnie jak ty, nie polecam polskich wyciągów. U mnie w Ustrzykach górka jest fajna, ale ... właśnie to ale jest najgorsze.
jak bedziecie tam kiedyś nie zamawiajcie niczego co na oleju smażone. Ten olej jest stary i wszystko w nim już było. nie zamawiajcie grzańca bo to nic innego jak gotowane wino z kartonu za 3,50. lepiej weźcie drobne bo jak babka nie bedzie miała wydac to was za to opierprzy. Jak bedziecie jeździć z dziećmi to zadbjcie by miały kask - trasa beznadziejnie zabezpieczona. W zeszłym roku kask uratował chłopca - walnął głową o śróbę przy platformie która powinna być zakryta materacem. noi ceny. potencjalnie jest to droższy wyciąg nawet od tych alpejskich, gdzie karnet od 9 - 17 kosztuje 60 zł. Na słowacji w Niżnych Tatrach płącę 80 zł za cały dizeń na ponad 14 km tras. noi jakośc zupełnie inna.
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2007 11:03 AM przez Ustrik.
|
|
| 11-02-2007 03:18 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
Mimo że ,już szukamy wiosny zima jest nadal i się jeszcze nie poddała .Dzisiaj na stożku były takie ładne widoczki w tle skrzyczne,a oprucz podziwiania jeszcze pojeżdziłem 2w1.
|
|
| 11-03-2007 07:54 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
|
| 10-04-2007 04:30 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
W Beskidach sypneło i temp.trzyma się w minusie więc informuję tych co jeżdzą i tych co chodza że ZIMA w gorach . Wyciagam sprzet .
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
| 06-11-2007 09:44 PM |
|
 |
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@

Status:
|
Chcę kupić narty biegowe. Proszę o info jak i gdzie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2007 08:38 AM przez Gandzia1.
|
|
| 18-11-2007 04:27 PM |
|
 |
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@

Status:
|
O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!
|
|
| 24-11-2007 08:39 AM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!
Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on line
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
| 24-11-2007 10:24 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on line 
Potwierdzam, na pewno bardzo dużo w tym temacie wie Danusia, no a Jej jak wiadomo ostatnio nie ma, moja przygoda z biegówkami a raczej plastikowymi nartami do wszystkiego (czyt. do niczego ) skończyła się w podstawówce 
pozdrawiam
p
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 24-11-2007 12:05 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
Przykro mi Gandzia, ja też Ci nie pomogę co do biegówek. Myślę, że
Danusia ci pomoze.
"Bo właśnie tam wiem po co żyję."
|
|
| 24-11-2007 09:28 PM |
|
 |
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@

Status:
|
Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią.
|
|
| 25-11-2007 03:54 PM |
|
 |
tomtur

Status:
|
|
| 31-12-2007 07:57 PM |
|
 |
Gandzia1
@@@@@@@@@@@@@@

Status:
|
Tak trzymać Tomtur! zima ,zima, narty,narty
|
|
| 31-12-2007 10:22 PM |
|
 |
Danusia

Status:
|
Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią. 
Przepraszam Gandziu, że tak długo to trwało. Wszystko zależy od tego w jakim celu chcesz używać tych biegówek. Jeśli chcesz tylko pohasać po najbliższej okolicy bez górskich wyjazdów to w sumie warto pokusić sie na sprzęt używany nawet w starszego typu, a wtedy jak już go dobrze zjeździsz i będziesz wiedziała czego chcesz wymienić. Sporo tego na allegro i można czasem kupić od razu cały komplet (czyli narty z wiązaniami + buty+kijki). O ile dobrze sie zorientowałam w Twoich upodobaniach to wybrałabym na Twoim miejscu narty troszkę szersze od typowych biegówek, czyli około 5 cm, co daje Ci możliwość używania ich nie tylko na założonym śladzie ale również w dziewiczym śniegu. Ja mam Fischery, i spora kolekcja stara i nowa to właśnei narty tego typu. Do tego polecam narty z łuską (nacięci na środkowej części ślizgu zapobiegające cofaniu sie nart w tył) dzięki temu unikniesz ciągłego nakładania klistru przed każdym wyjściem na śnieg. Powiem szczerze ze zwolenników łuski jest tyleż samo co i przyciwników. Ja bym tam jednak nigdy gładkich ślizgów nie wybrałą bo czasu poświęcany na smarowanie wolę poświęcać na jazdę, a moje dreptanie traktuję tylko i wyłacznie amatorsko a nie sportowo. Mam nadzieję że ten wywód pomoż eCi podjąc decyzję co do typu ślizgów. Kolejnym problemem to wybór wiązań i co za tym idzie profilu obuwia. Ja mam sns-y bardzo popularny i że tak powiem na czasie. Wygląda to tak że koniec buta wygląda jak ścięty czubek z zatopionym WEWNĄTRZ bolcem który wpina sie w wiązanie. Są tez systemy mające ten bolec na zewnątrz, trochę starsze, no i różne inne, które myślę ze tak samo dobrze sie spisują, jest tylko jedna zasada że but musi być w tym samym systemie co wiązanie. Podobne do systemu jakiego ja używam jest jeszcze nnn ale pomimo że sie but wepnie i wygląda podobnie to nijak nie pasuje. Kijki muszą byc dużo dłuższe niż przy nartach zjazdowych. Podsyłam linka do forum gdzie dużo można wyczytać na temat sprzętu i jego doboru, ja tam sie nie znam za bardzo wiem tylko co mam i co bym mieć chciała . http://biegowki.pl/forum/viewforum.php?f...6f65e4791d
i tabela doboru wysokości nart i kijków
http://www.sigges.com/sizing/sizebody.htm
http://www.skimag.pl/archiwum.php?art=39
pozdrawiam i życzę dobrego wyboru
Rosną skrzydła u ramion,
czas się w wieczność przemienia,
obłocznieją wszystkie ziemskie sprawy,
gdy zmierzamy do szczytu po kamieniach...
|
|
| 06-01-2008 11:20 PM |
|
 |
|
|