Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (17): « Pierwsza < Poprzednia 1 [2] 3 4 5 6 Następna > Ostatnia »
Kuchnia
Autor Wiadomość
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #16
RE: Kuchnia

kurcze fasmac widze, że podobnie gustujemy. uwielbiasz kapustkę tak samo jak ja. może kiedyś coś razem ukuchcimy Smile

co prawda jest już po południu, ale to nie znaczy, że nie mogę pochwalic sięswoim przepisem na sniadanko Smile
będzie to jajecznica "spod pora" Smile

składniki:
2 jajka
sól i pieprz
masełko
patelnia
bazylia
por
i pozytywne myślenie, że nam się nie spali Smile

masełko (koniecznie masełko) rozgrzewamy na patelni. wcześniej poszatkowaną niewielką ilość pora wsypujemy do masełka. Nie podsmażamy tylko mieszamy z roztopionym masełkiem i odstawiamy na bok.
dodajemy do tego 2 jajeczka wprost spod kury. solimy i pieprzymy po czym mieszamy. ładujemy to na ogień i czekamy. nie mieszamy. Robimy coś jak jajko sadzone. pamietajmy by zaglądać podspód w celu kontroli by nam się nie przypaliło. jak mamy nadmiar nieściętego jajka robimy małe dziurki i wpychamy tam resztę jaja. Kiedy wszystko już jest ścięte i ładnie wygląda posypujemy znośną ilością suszonej bazylii. do tego swiezutka bułeczka może być z serem. mniam!
jak ktos ma ochotę może dodatkowo do pora dodać podsmażane grzybki.
śniadanko bardzo smaczne i sycące a jakie zdrowe! Smile



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
17-11-2006 01:39 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
fasmac
(crazy dancer) i Oleńka
*****


Postów: 738
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #17
RE: Kuchnia

Mniam.
A tu jeszcze tyle do końca pracy.
Jeśli chodzi o jajka to znam chyba ze setke przepisów ale w takim wykonaniu jeszcze nie jadłem.
Wypróbuję w niedzielę na śniadanie.

A jeśli chodzi o wspólne gotowanie to mam nadzieję, że kiedyś się uda.
Jak wypali dzisiejszy plan to już będzie krok do przodu (a właściwie to plan się właśnie realizuje)


Pozdrawiam


Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2006 02:58 PM przez fasmac.

17-11-2006 01:54 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Montenegro

****


Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status: Offline
Post: #18
RE: Kuchnia

No to czas na mój przepis:
Gotujemy 2 godziny 2 kg trocin sosnowychSmile. Dodajemy grzybni boczniaka (300g). Mieszamy z trocinami po ugotowaniu i odcieknięciu wody. Umieszczamy tą mieszankę w worku jutowym i wstawiamy do piwnicy na 3 tygodnieSmile:
                           



http://www.gory-szlaki.pl - serwis górski
17-11-2006 02:22 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Montenegro

****


Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status: Offline
Post: #19
RE: Kuchnia

I to wynik końcowy

       

Boczniakowe schaboszczakiSmile PALCE LIZAĆ!!!



http://www.gory-szlaki.pl - serwis górski

Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2006 02:26 PM przez Montenegro.

17-11-2006 02:25 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #20
RE: Kuchnia

kruca fuks to widzę, iż nam się menu gotuje na spotkanie. ogladaliście "wielkie zarcie"? Wink



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
17-11-2006 05:08 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
fasmac
(crazy dancer) i Oleńka
*****


Postów: 738
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #21
RE: Kuchnia

Ma ktoś ochotę coś zjeść??

Przypomniała mi się ostatnio ciekawa potrawa serwowana przez mojego tatę, nie znam nazwy ale na pewno nadaje się na górski posiłek.

Nazwę ją gulaszowa zapiekanka.

A więc tak, potrzebujemy:

Wieprzowina (najlepiej łopatka, karczek)
Bulion
Cebula
Czosnek
Grzyby (świeże bądź suszone)
Ziemniaki
Jajko
Mąka ziemniaczana
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ostra,.
Ser



Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane, czyli trzemy ziemniaki, cebulę, dodajemy jajko, łyżkę może dwie mąki ziemniaczanej, przyprawiamy solą, pieprzem i każdym rodzajem przypraw w zależności od gustu.


Następnie przygotowujemy gulasz:
W rondelku roztapiamy tłuszcz do którego dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez około 5 min na dużym płomieniu. Następnie podlewamy mięso dużą ilością bulionu i dusimy. Dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Osobiście uwielbiam czosnek tak więc dodaję go do wszystkiego bardzo dużo. Dodajemy także grzyby. I tak dusimy gulasz do momentu aż mięso będzie miękkie. Jakąś godzinę.
Następnie odlewamy większość powstałego sosu z grzybami do innego garnka, w którym zagęszczamy sos mąką i śmietaną oraz ewentualnie jeszcze doprawiamy.

Do garnka z mięsem dodajemy ciasto na placki ziemniaczane i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180° C około 1 godz. Sprawdzamy zapiekankę za pomocą wykałaczki.
Pod koniec pieczenia zapiekankę obsypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min.

Na talerze wylewamy trzy, cztery (jeśli ktoś chce to ile chce) łyżki sosu grzybowego i kładziemy kawałek gorącej zapiekanki.

Wyśmienicie smakuje z czerwonym winkiem

Smacznego


27-11-2006 10:03 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #22
RE: Kuchnia

brzmi wykwintnie Smile dobre na dużą kolację.



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
27-11-2006 03:49 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Montenegro

****


Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status: Offline
Post: #23
RE: Kuchnia

Jemy!!!
Po przeczytaniu tego przepisu myślałem, że monitor wd... ze smakiemBig Grin



http://www.gory-szlaki.pl - serwis górski
27-11-2006 03:52 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
KaRoLiNa :)
:)
*****


Postów: 561
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jul 2006
Status: Offline
Post: #24
RE: Kuchnia

Ludziowie-jak wiemy, wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta a co za tym idzie-trzA coś wrzucić na rusztoSmile Tak więc mam do Was pytanko. Może znacie jakąś smaczną góralską/śląską/albo z jakiegokolwiek innego terenu z którego tylko pochodzicie/ potrawę na Wigilijny stół....Dzisiaj dostałam misję aby zająć się menu na ten dzień i tak sobie nieśmiało postanowiłam zadać tutaj to pytanko. Jak znacie i byście zdradzili tajniki to z chęcią upichciłabym cUś takiego...

z góry dziASmile


05-12-2006 07:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #25
RE: Kuchnia

Karolinko, pamiętasz mój przepis na łazanki bojkowskie?
otóż kapustka tak przyrzadzona jest genialna również jako farsz do pierogów Smile

u nas w domu karpia nikt nie lubi. dla tego zastępujemy go pstrągiem albo dorszem.

Na filecie nacinamy nożem podłużne kreski. posypujemy solą i pieprzem. wcieramy to w rybkę łapkami (po to te nacięcia Smile ) troszkę możemy skropić sokiem z cytryny.
teraz przygotujemy panierkę. Potrzebne nam bedą
1 jajo
ziemniaczek ugotowany albo 2
pieprzu i soli szczyptę

Ziemniaczka zcieramy na miazgę. dodajemy do niego jajo (oczywiscie bez skorupki hehe) mieszamy wcześniej odrobinkę soląc i pieprząc. Optaczamy w tym rybkę - tylko proszę zachować ostrożnośc żeby mięsko się nie rozleciało w łapkach. wiadomo jak to z rybką bywa Smile
i ładujemy na rozgrzany olej.
po chwili mamy juz rybkę w ziemiorojajowym kubraczku.
można do panierki dodać trochę mąki jak kto chce.
na końcu rybkę posypujemy albo koperkiem, albo mięta .. co kto woli.
Jeżeli ktoś zdecyduje się na taką potrawę wigilijną to najpierw radzę spróbować jednątaką porcję czy będzie wam smakowało. jesli tak, to smiało można załadować rybę na stół Smile



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
05-12-2006 08:51 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pablo
pablo
*****


Postów: 10,671
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Dec 2006
Status: Offline
Post: #26
RE: Kuchnia

Sajgonki:
Podstawa to grzybki mun (jeśli są w zalewie octowej czy w jaki kolwiek sposób marynowane to trzeba je zalac wrzatkiem na ok 10 min.) Zalewamy też makaron sojowy/czy ryżowy na 3 minuty osolonym wrzątkiem. Miksujemy to wszystko razem. dodajemy cebulkę, poszatkowaną 2-3 szt., jak kto lubi, miksujemy. Wołowina lub chuda wieprzowina (najlepiej mielona), ja kroję całą i miksuję. Na koniec dodajemy jedno jajko (roztrzepane) i sos rybny (kilka łyżeczek), całość doprawiamy pieprzem i jak ktoś chce to solą. Aha jak farsz jest zbyt ciapkowaty to można dodac trochę mąki kukurydzianej.
Następnie potrzebny jest papier ryżowy, maczamy go w ciepłej wodzie czekamy chwilkę by zmiękł, nakładamy farsz, zakładamy na "kopertę" i zawijamy.
Na końcu smażymy na głębokim tłuszczu, aż nam się ślicznie zarumienią.
Wyjmując sajgonki z patelni osuszam je z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy z sosem sojowym.
gotowe Big Grin
Wiadomo smażone= niezdrowe, więc...
...trza dużo pysznego winka do popicia, polecam całkiem niedrogi "Bukiet Tawrii" pisany cyrylicą, Słonecznego Krymu
na zdrowie Big Grin


09-12-2006 09:39 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
spoko
rock spires hunter


Postów: 2,699
Grupa: Zbanowani
Dołączył: Oct 2006
Status: Niedostępny
Post: #27
RE: Kuchnia

Sad u nas takich składników w sklepach nie ma ale może uda się coś zastępczego kupić I spróbuje upiec coś a la sajgonki



Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
09-12-2006 10:13 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #28
RE: Kuchnia

a powiedz Pablo, nauczyłes się tego w Sajgonie, czy może gdzie indziej?
ja to raz robiłem coś an wzóer sajgonek ale z polskich składników. nawet wyszło, ale to nie to co te bardziej oryginalne. nie mogłem dostać papiery ryżowego więc se zrobiłem:
celowo rozgotowałem ryż. dodałem doń mleko i zgniotłem wszystko. dodałem troszkę białka z jajek. potem rozwałkowałem na cieniutko. nie powiem żeby była to rewelacja, ale wyszło Smile



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
09-12-2006 10:21 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Ustrik

*****


Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status: Offline
Post: #29
RE: Kuchnia

spoko, ty na pewno znasz jakieś tajne tajniki kuchenne. weź że podaj jakiś kod na Wielkie Żarcie Smile



-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
09-12-2006 10:31 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
KaRoLiNa :)
:)
*****


Postów: 561
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jul 2006
Status: Offline
Post: #30
RE: Kuchnia

spoko napisał(a):
Sad u nas takich składników w sklepach nie ma ale może uda się coś zastępczego kupić I spróbuje upiec coś a la sajgonki

spoko to jest mądra głowa więc na pewno coś wykombinuje Smile ja to wiemToungue


09-12-2006 10:39 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 



Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: