Kuchnia
|
Autor |
Wiadomość |
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
17-11-2006 01:39 PM |
|
|
fasmac
(crazy dancer) i Oleńka
Postów: 738
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Mniam.
A tu jeszcze tyle do końca pracy.
Jeśli chodzi o jajka to znam chyba ze setke przepisów ale w takim wykonaniu jeszcze nie jadłem.
Wypróbuję w niedzielę na śniadanie.
A jeśli chodzi o wspólne gotowanie to mam nadzieję, że kiedyś się uda.
Jak wypali dzisiejszy plan to już będzie krok do przodu (a właściwie to plan się właśnie realizuje)
Pozdrawiam
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2006 02:58 PM przez fasmac.
|
|
17-11-2006 01:54 PM |
|
|
Montenegro
Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status:
Offline
|
|
17-11-2006 02:22 PM |
|
|
Montenegro
Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status:
Offline
|
|
17-11-2006 02:25 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
kruca fuks to widzę, iż nam się menu gotuje na spotkanie. ogladaliście "wielkie zarcie"?
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
17-11-2006 05:08 PM |
|
|
fasmac
(crazy dancer) i Oleńka
Postów: 738
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Ma ktoś ochotę coś zjeść??
Przypomniała mi się ostatnio ciekawa potrawa serwowana przez mojego tatę, nie znam nazwy ale na pewno nadaje się na górski posiłek.
Nazwę ją gulaszowa zapiekanka.
A więc tak, potrzebujemy:
Wieprzowina (najlepiej łopatka, karczek)
Bulion
Cebula
Czosnek
Grzyby (świeże bądź suszone)
Ziemniaki
Jajko
Mąka ziemniaczana
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ostra,.
Ser
Przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane, czyli trzemy ziemniaki, cebulę, dodajemy jajko, łyżkę może dwie mąki ziemniaczanej, przyprawiamy solą, pieprzem i każdym rodzajem przypraw w zależności od gustu.
Następnie przygotowujemy gulasz:
W rondelku roztapiamy tłuszcz do którego dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez około 5 min na dużym płomieniu. Następnie podlewamy mięso dużą ilością bulionu i dusimy. Dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Osobiście uwielbiam czosnek tak więc dodaję go do wszystkiego bardzo dużo. Dodajemy także grzyby. I tak dusimy gulasz do momentu aż mięso będzie miękkie. Jakąś godzinę.
Następnie odlewamy większość powstałego sosu z grzybami do innego garnka, w którym zagęszczamy sos mąką i śmietaną oraz ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Do garnka z mięsem dodajemy ciasto na placki ziemniaczane i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180° C około 1 godz. Sprawdzamy zapiekankę za pomocą wykałaczki.
Pod koniec pieczenia zapiekankę obsypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min.
Na talerze wylewamy trzy, cztery (jeśli ktoś chce to ile chce) łyżki sosu grzybowego i kładziemy kawałek gorącej zapiekanki.
Wyśmienicie smakuje z czerwonym winkiem
Smacznego
|
|
27-11-2006 10:03 AM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
brzmi wykwintnie dobre na dużą kolację.
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
27-11-2006 03:49 PM |
|
|
Montenegro
Postów: 330
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Oct 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Jemy!!!
Po przeczytaniu tego przepisu myślałem, że monitor wd... ze smakiem
http://www.gory-szlaki.pl - serwis górski
|
|
27-11-2006 03:52 PM |
|
|
KaRoLiNa :)
:)
Postów: 561
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jul 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Ludziowie-jak wiemy, wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta a co za tym idzie-trzA coś wrzucić na ruszto Tak więc mam do Was pytanko. Może znacie jakąś smaczną góralską/śląską/albo z jakiegokolwiek innego terenu z którego tylko pochodzicie/ potrawę na Wigilijny stół....Dzisiaj dostałam misję aby zająć się menu na ten dzień i tak sobie nieśmiało postanowiłam zadać tutaj to pytanko. Jak znacie i byście zdradzili tajniki to z chęcią upichciłabym cUś takiego...
z góry dziA
|
|
05-12-2006 07:13 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
05-12-2006 08:51 PM |
|
|
Pablo
pablo
Postów: 10,671
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Dec 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
Sajgonki:
Podstawa to grzybki mun (jeśli są w zalewie octowej czy w jaki kolwiek sposób marynowane to trzeba je zalac wrzatkiem na ok 10 min.) Zalewamy też makaron sojowy/czy ryżowy na 3 minuty osolonym wrzątkiem. Miksujemy to wszystko razem. dodajemy cebulkę, poszatkowaną 2-3 szt., jak kto lubi, miksujemy. Wołowina lub chuda wieprzowina (najlepiej mielona), ja kroję całą i miksuję. Na koniec dodajemy jedno jajko (roztrzepane) i sos rybny (kilka łyżeczek), całość doprawiamy pieprzem i jak ktoś chce to solą. Aha jak farsz jest zbyt ciapkowaty to można dodac trochę mąki kukurydzianej.
Następnie potrzebny jest papier ryżowy, maczamy go w ciepłej wodzie czekamy chwilkę by zmiękł, nakładamy farsz, zakładamy na "kopertę" i zawijamy.
Na końcu smażymy na głębokim tłuszczu, aż nam się ślicznie zarumienią.
Wyjmując sajgonki z patelni osuszam je z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy z sosem sojowym.
gotowe
Wiadomo smażone= niezdrowe, więc...
...trza dużo pysznego winka do popicia, polecam całkiem niedrogi "Bukiet Tawrii" pisany cyrylicą, Słonecznego Krymu
na zdrowie
|
|
09-12-2006 09:39 PM |
|
|
spoko
rock spires hunter
Postów: 2,699
Grupa: Zbanowani
Dołączył: Oct 2006
Status:
Niedostępny
|
RE: Kuchnia
u nas takich składników w sklepach nie ma ale może uda się coś zastępczego kupić I spróbuje upiec coś a la sajgonki
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
09-12-2006 10:13 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
a powiedz Pablo, nauczyłes się tego w Sajgonie, czy może gdzie indziej?
ja to raz robiłem coś an wzóer sajgonek ale z polskich składników. nawet wyszło, ale to nie to co te bardziej oryginalne. nie mogłem dostać papiery ryżowego więc se zrobiłem:
celowo rozgotowałem ryż. dodałem doń mleko i zgniotłem wszystko. dodałem troszkę białka z jajek. potem rozwałkowałem na cieniutko. nie powiem żeby była to rewelacja, ale wyszło
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
09-12-2006 10:21 PM |
|
|
Ustrik
Postów: 1,182
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
spoko, ty na pewno znasz jakieś tajne tajniki kuchenne. weź że podaj jakiś kod na Wielkie Żarcie
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
09-12-2006 10:31 PM |
|
|
KaRoLiNa :)
:)
Postów: 561
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jul 2006
Status:
Offline
|
RE: Kuchnia
u nas takich składników w sklepach nie ma ale może uda się coś zastępczego kupić I spróbuje upiec coś a la sajgonki
spoko to jest mądra głowa więc na pewno coś wykombinuje ja to wiem
|
|
09-12-2006 10:39 PM |
|
|
|