Alpy Włoskie 2022
|
Autor |
Wiadomość |
maka
Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
Alpy Włoskie 2022
Piątek 22 07
Przyjazd do Włoch przez przełęcz Reschenpass do Teufers gdzie skręcam w doline Avignatall, dojeżdżam do końca asfaltu na leśny parking.
Sobota 23 07
W nocy burza, w dzień również.
Niedziela 24 07
W nocy się przebudziłem kontrolnie, patrze w niebo są gwiazdy jest dobrze. Ranek taki sobie ale zbieram się jest godzina 6.20 do pokonania 4 km drogi
szutrowej do Praviert gdzie odbija szlak na Piz Sesvenna 3204. Widać że szlak mało uczęszczany, oznaczenia są, na gołoborzu jak się straci ścieszka to
wypatrywać znaczki i trzymać kierunek. Idąc wydaje się że widzi się się cały czas szczyt lecz gdy zostały mi jeszcze ze trzy zakosy pojawia się z lewej strony
ten właściwy, do tego miejsca trasa to pikuś, od teraz zaczęła się wspinaczka do góry i w dół jak po garbach dromadera. Brak ubezpieczeń, grań stroma z
wielkimi głazami co czyni je trudnymi do przejścia, na szczęście grań jest gęsto oznakowane. Na szczycie jestem o 11.20, widokowo niespecjalnie,
Bernina i Ortler nie wyraźne. Przejazd do doliny Martelltal gdzie zakotwiczyłem przy 5 zakręcie przed zaporą Gioveretto 1800, dalej wszystko płatne.
Poniedziałek 25 07
O 6.10 zaczynam pedałować do miejsca gdzie zaczyna się szlak nr 10 prosto z drogi / po 2 km / do Lyfialm. Idę przez lasy, łąki, przekraczam stumyki,widzę
szczyt ale to nie ten, na kamienistym zboczu zwyczajowo ginie ścieszka jak i oznaczenia ale daje rade i na Lyfispitze 3352 jestem o 11.45. Zwyczajowo
wpis do gipfelbuch, sesja zdjęciowa i uczta widokowa. Gdy wracam ze szczytu i patrzę na trasę jaką przebyłem to myślę jak to możliwe że tyle przeszedłem
i brakuje mi mądrego wytłumaczenia.
|
|
09-10-2022 08:39 PM |
|
|
maka
Status:
|
|
09-10-2022 09:11 PM |
|
|
maka
Status:
|
RE: Alpy Włoskie 2022
Sobota 30 07
Chyba jestem w krainie deszczowców, wczoraj lało całe popołudnie do nocy więc czego się spodziewać dzisiaj, a tu niespodzianka tylko pochmurno i zimno.
Niedziela 31 07
Dzień jako taki pogodny idealny na spacery do schroniska na kawe i ciastko lub dookoła jeziora.
Poniedziałek 1 08
Od Malga Genziana idę szlakiem 20 przez las, wzdłuż rwącego strumienia i przez łąki. Szlak dobrze opisany i oznakowany ale jest jedna zmyłka, jak
dojdzie się do szlakowskazu i nie ma opisanego szlaku 20 na Schildspitze 3461 to trzeba się wrócić 10m i poprzez mostek wyjść na wzgórek, tam jest
już właściwy szlakowskaz oraz stół z ławką.Jak się przejdzie trawiaste zbocza trzeba być czujny jak i przez całą trasę by nie przegapić rozwidleń
na dwa szczyty, a po dojściu do takiego skalistego siodła znowu się rozdziela, prosto do góry na głazie na szczyt a mój kierunek w lewo opis na skale.
Dalej trzeba przebrnąć przez kamieniste zbocze ćwicząc bystrość wzroku i orientacje w terenie. Jako taki szczyt nie jest trudny, wychodzi się o kijkach,
całość wyjścia zajęło mi 5 godzin, szczyt rzadko odwiedzany.
- w głębi przełęcz Stilfser
|
|
09-10-2022 09:28 PM |
|
|
Marek534
Status:
|
RE: Alpy Włoskie 2022
Pięknie, szkoda,że nie mam tyle funduszy by pójść w taką przygodę, może kiedyś