Kulinarne przepisy turystyczne
|
Autor |
Wiadomość |
Mallaidh
Postów: 3,723
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Aug 2008
Status:
Offline
|
Kulinarne przepisy turystyczne
Fajnie jest wędrować z kuchenka i menażką. Można być niezależnym od schronisk i ugotować obiad o każdej porze i w każdym miejscu.
No właśnie, tylko co ugotować? Czy znacie jakieś przepisy na obiad, który można przygotować z prostych składników w jednej menażce ?
Prócz zupek chińskich i innych gotowców
|
|
19-05-2011 10:46 AM |
|
|
PiotrekDz
...
Postów: 3,603
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Teroz w kazdym domu tranzystory grajom
Lejom wode lejom, ludzi ogłupiajom
|
|
19-05-2011 10:55 AM |
|
|
Mallaidh
Postów: 3,723
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Aug 2008
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
E tam, mnie kiedyś za zebrani kilku jabłek dziad z siekierą pognił
Kiełbasa ok, coś jeszcze ciekawego z jedzenia? Bom głodny
|
|
19-05-2011 11:15 AM |
|
|
PiotrekDz
...
Postów: 3,603
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Pewnie na wino hodował a Ty go surowca pozbawiałeś
Trochę więcej roboty ale...
Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, podsmażyć (ale jak się człowiekowi nie chce to nie trzeba) z cebulą i ketchupem. Tu również kiełbasa wskazana.
Aha-co do picia-to herbata z suszonych liści malin nie ma jednak tego smaku
Teroz w kazdym domu tranzystory grajom
Lejom wode lejom, ludzi ogłupiajom
|
|
19-05-2011 11:27 AM |
|
|
Łukasz
Postów: 6,466
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Mar 2007
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Biznesmeny i bizneswomeny wystąp !!! Po kiego kichuja człek ma nosić jedzenie ( lub je zdobywać na szlaku ), po co ma nosić menażki, palniki, łuki i siekiery skoro ktoś może dostarczyć GORĄCY posiłek na szlak ? CATERING GÓRSKI !!! Odmiana : rower górski, quad, auto, lotnia, śmigłowiec.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
19-05-2011 11:35 AM |
|
|
Mallaidh
Postów: 3,723
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Aug 2008
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Heh,właśnie poddałeś mi pomysła na biznes Myślę, że jest to nisza wciąż jeszcze nie zagospodarowana.
|
|
19-05-2011 11:48 AM |
|
|
Łukasz
Postów: 6,466
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Mar 2007
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Wchodzę w to. Góry należy ucywilizować.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
19-05-2011 11:55 AM |
|
|
lucyna
Postów: 935
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Biznesmeny i bizneswomeny wystąp !!! Po kiego kichuja człek ma nosić jedzenie ( lub je zdobywać na szlaku ), po co ma nosić menażki, palniki, łuki i siekiery skoro ktoś może dostarczyć GORĄCY posiłek na szlak ? CATERING GÓRSKI !!! Odmiana : rower górski, quad, auto, lotnia, śmigłowiec.
Łukaszu bój się siły wyższej, dlaczego K... wywołujesz nadaremno?
Cathering górski do usług. Czasami biorę udział w imprezach tego typu. Jednej z nich nie zapomnę. Wola Górzańska z 7 lat temu czyli tam wrony zawracają. Najpierw miejscowe wozy konne, przez przypadek nie umyte z gnoju i nakryte dywanami, potem uczta w plenerze. Oczywiście jest ognisko ale i nakryte pnie białymi obrusami, kelnerzy w swoim rynsztunku, orkiestra. Miejscowi nie usiedzieli. Zabawa bez nich? To niemożliwe. Każdy przyniósł to co miał w domu, ktoś tam gołąbki z tartych ziemniaków, ktoś inny bigos z dziczyzną, ktoś jeszcze ciasto itd. Byłam chora, gorączka mnie pożerała wiec niewiele kontaktując stałam sobie. Jeden z miejscowych postanowił mnie wyleczyć. 1/4 szklanki dał mi czegoś z plastikowej butelki, miałam to wypić na wdechu. Boże mój, to był ogień w gardle czyli około 70 % gruszkówka. Czy muszę mówić, że specyfik wybił wszystkie zarazki.
Aaa przepisy. Mój ulubiony. Do menażki z ugotowanym makaronem wrzucić konserwę wołowina w sosie własnym, jak jest dużo makaronu, a mało konserwy to dobrze dodać sos do pieczeni w proszku. Pyyycha.
Znakomita jest zupa z pałki wodnej. Białe części umyte pokroić, rozgotować, dodać kostkę rosołową, sól, może być wędlina i smacznego.
Nazbierać dużo rydzy i upiec je na ogniu. Miama miam
Dużą kanię należy obtoczyć w jajku i bułce i na patelnie i na ogień. W chatce najpierw ją moczymy w mleku. Jest znakomita.
Garść bukwy włożyć do przestudzonego żaru, potem zdjąć łupki i wsuwać.
Do żaru w ognisku wkładamy ziemniaki, upieczone to niebo w gębie, a jeszcze jak mamy mleko prosto od krowy.
Na patyk nadziewamy starą bułkę i robimy z niej grzanki. Z masłem smakuje wyęmienicie.
Nieznane atrakcje http://www.grupabieszczady.pl/index.php?...Itemid=242
|
|
19-05-2011 11:56 AM |
|
|
Mallaidh
Postów: 3,723
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Aug 2008
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Super , a dania mięsne? Może coś z padliny?
|
|
19-05-2011 12:00 PM |
|
|
lucyna
Postów: 935
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Super , a dania mięsne? Może coś z padliny?
Gustuję tylko w prażynkach z dżdżownic i w pieczonych żmijach. Robale mogę złapać ale ty je czyścisz z wnętrzności.
Tak naprawdę to jadłam tylko prażynki, harcerze mnie poczęstowali, były smaczne, nie miałam sensacji żołądkowych dopóki dopóty nie dowiedziałaś się co zjadłam.
Super rybę potrafi przyrządzać moja koleżanka. Łapie je na rękę tzn. wyciąga rękoma spod kamieni. Taką wypatroszoną, posoloną rybę wkłada do ciasta z gliny i wrzuca do dołka z żarem, nakrywa go ziemią. Nigdy tego sama nie robiłam więc nie znam szczegółów (mam zawsze spadać, gdy ona zabija zwierzęta).[/align]
Nieznane atrakcje http://www.grupabieszczady.pl/index.php?...Itemid=242
|
|
19-05-2011 12:12 PM |
|
|
PiotrekDz
...
Postów: 3,603
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Jak kiełbacha po kilku dniach w upale padnie to będzie akurat mięsne z padliny. Trochę się z zieleni to i z sałatką
Teroz w kazdym domu tranzystory grajom
Lejom wode lejom, ludzi ogłupiajom
|
|
19-05-2011 12:12 PM |
|
|
Łukasz
Postów: 6,466
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Mar 2007
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
a jeszcze jak mamy mleko prosto od krowy.
Kiedyś na TG z Towarzyszem Keff79 prowadzilismy podobna dysputę na temat posiłków w górach. No i doszlismy do wniosku, że warto mieć takiego przybocznego zwierza. Mleka da, wełnę, zameczy, zatańczy ( to w zależności od gatunku ). A na koniec się go ukatrupi i spożyje.
"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
|
|
19-05-2011 12:13 PM |
|
|
gabi82
Postów: 1,086
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jul 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
|
|
19-05-2011 12:19 PM |
|
|
PiotrekDz
...
Postów: 3,603
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Jan 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
Generalnie polecam Ci Mallaidh książkę "Vademecum skauta", pewnie jeszcze w antykwariacie się ją dostanie. Sporo tam przepisów "biwakowych", nie które naprawdę przydatne, ale sporo bezsensownych.
O tej rybce w glinie co Lucyna pisała też jest, moze więc koleżanka tą samą książkę czytała
Z biwakowych porad innych pamiętam z niej: Jak wyprać sweter w tarciźnie z ziemniaków.
Tak jak bym tarkę ze sobą zawsze nosił
Teroz w kazdym domu tranzystory grajom
Lejom wode lejom, ludzi ogłupiajom
|
|
19-05-2011 12:25 PM |
|
|
lucyna
Postów: 935
Grupa: Zarejestrowani
Dołączył: Sep 2010
Status:
Offline
|
RE: Kulinarne przepisy turystyczne
W sumie niegłupi pomysł.
Jednak ważniejsza jest patelnia.
Jak byłam młoda, moje drogie dziatki, to ho ho po górach się chodziło. Przeważnie z kumplami, nienawidziłam nosić plecaków więc oni mieli mój garb, a ja miałam patelnię. Taką dużą, na ognisku można było na niej gotować. Podtykałam pod nią kamienie i robiłam jajecznicę np. z kurkami.
Kiedyś dla jaj zrobiliśmy w górach pierogi z jagodami. Ciasto zrobiliśmy w patelni, rękami rozciągnęliśmy je (patelnia z drugiej strony była czarniawa, nie mieliśmy gdzie rozwałkować), jagody z lasu, gotowanie w kociołku nad ogniskiem. Ale nam one smakowały z cukrem . Wyglądały strasznie, ciasto było nierówne, więc w niektórych miejscach niedogotowane ale to były najpyszniejsze pierogi jakie jadłam.
Nieznane atrakcje http://www.grupabieszczady.pl/index.php?...Itemid=242
|
|
19-05-2011 12:26 PM |
|
|
|