![]() |
Kościelec - po raz kolejny :) - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Wyprawy, relacje, opisy (/forumdisplay.php?fid=18) +--- Forum: Tatry (/forumdisplay.php?fid=19) +--- Temat: Kościelec - po raz kolejny :) (/showthread.php?tid=8604) |
Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 14-05-2018 04:46 PM Trasa: Kuźnice - Murowaniec - Karb - Kościelec - Zielony Staw - Murowaniec - Kuźnice. Długość trasy: 17 km Czas przejścia: 8.30 godz. Jednodniowe wypady mają to siebie, że trzeba bardzo wcześnie wstawać, tym razem o 3.00 nad ranem ![]() Nie było tak źle, bo o 4.00 byliśmy już w drodze, a o 7.00 wjeżdżaliśmy na kemping. Szybkie przygotowanie i ruszyliśmy na busa. Około 7.30 kupujemy bilety wstępu i ruszamy niebieskim szlakiem w stronę Hali Gąsienicowej, idziemy jak zawsze przez Boczań, tylko raz poszliśmy (schodziliśmy) żółtym i więcej tego nie zrobimy ![]() Poranek był dosyć chłodny, ale liczyliśmy że w miarę upływu dnia będzie o wiele cieplej... Ani się obejrzeliśmy, a już było widać drewniane domki u stóp Królewicza samotnie stojącego, w otoczeniu skalnego muru sąsiadów. [attachment=81403][attachment=81404][attachment=81405] Po krótkiej przerwie ruszyliśmy w stronę Czarnego Stawu, skąd ruszyliśmy czarnym szlakiem prowadzącym wprost na przełęcz Karb. Szło się całkiem przyjemnie, nie za zimno, nie za ciepło z lekkim wiatrem ![]() Ludzi na szlaku całkiem sporo, zeszłym razem było zdecydowanie mniej ludzi wchodzących na Kościelec. [attachment=81406][attachment=81407][attachment=81408] Jako że byliśmy z naszą małą Taterniczką, to plan był taki, że dziewczyny zostają kawałek powyżej przełęczy, a ja solo i na lekko, lecę na szczyt. Lubię takie zrywy ! Według szlakowskazu na Kościelec jest 50 min. a na dół niby 35 min według mapy, mnie się udało oblecieć w 55 min tam i z powrotem (gdybym nie robił zdjęć i nie stał w zatorach, to myślę że nawet z 10 min udało by się z tego jeszcze urwać ). [attachment=81409][attachment=81410][attachment=81411][attachment=81412] Tak więc po niecałej godzinie wróciłem do dziewczyn i ruszyliśmy w stronę Zielonego Stawu, a po drodze mamy taki "nasz'' głaz w wodzie, na którym urządzamy sobie już drugi raz dłuższą przerwę ![]() Podczas tej przerwy towarzyszy nam kaczka, która była tak dzika że jadła mi z ręki i mało brakowało, a siedziała by razem z nami na tym kamieniu ![]() [attachment=81413][attachment=81414][attachment=81415][attachment=81416] Dzika przyroda w Tatrach... Droga do Murowańca zlatuje szybko i przyjemnie. Zza pleców wyłaniają się ciemne chmury które zasłaniają słońce i robi się w momencie zimno. W Murowańcu luz, co jest nieco dziwne. No bo jak, w Murowańcu bez tłumów ![]() Zamawiamy solidne porcje kwaśnicy i oddajemy się obżarstwu. Bez pośpiechu pijemy jeszcze Esspreso i pyszny koktajl, po czym ruszamy w drogę powrotną, przez Boczań oczywiście ![]() [attachment=81417][attachment=81418][attachment=81419][attachment=81420] W Kuźnicach do busa i po chwili byliśmy znowu na kempingu... Do domu dojechaliśmy około 20.00 ![]() I taka to była wycieczka. RE: Kościelec - po raz kolejny :) - PJack - 14-05-2018 05:10 PM Ha, pięknie ![]() Jakoś tak się składa, że tam - w sensie na Halę Gąsienicową - najczęściej zaglądam. Pogoda piękna wam dopisała - gratuluję zdobycia szczytu ![]() Boczań / Jaworzynka / niebieski / żółty - o co chodzi z tym żółtym? ![]() Ja tam wolę zdecydowanie podejście i zejście żółtym, niestety zimową porą często bywają istotne przesłanki by z niego nie korzystać więc pozostaje niebieski. RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 14-05-2018 05:20 PM PJack napisał(a): Ha, pięknie
![]() Jakoś tak się składa, że tam - w sensie na Halę Gąsienicową - najczęściej zaglądam. Pogoda piękna wam dopisała - gratuluję zdobycia szczytu ![]() Boczań / Jaworzynka / niebieski / żółty - o co chodzi z tym żółtym? ![]() Ja tam wolę zdecydowanie podejście i zejście żółtym, niestety zimową porą często bywają istotne przesłanki by z niego nie korzystać więc pozostaje niebieski.
RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Pablo - 14-05-2018 05:28 PM Tez lubię Jaworzynką wchodzić, Boczań do schodzenia ![]() Grabarz... ta kaczka ma łepek ukręcony? ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 14-05-2018 05:34 PM Pablo napisał(a): Tez lubię Jaworzynką wchodzić, Boczań do schodzenia
![]() Grabarz... ta kaczka ma łepek ukręcony? ![]()
RE: Kościelec - po raz kolejny :) - szewczyczek - 14-05-2018 07:34 PM Gadasz tu o wściekliźnie... Ja mam wrażenie, że Ty już dla tego kaczora miejsce na swojej blaszce czwórce zaplanowałeś ![]() Ładnie osuszyło już ze śniegu. Dobra pogoda na wycieczkę, nie gorąco na podchodzenie, nie za zimno na posiedzenie, no i pamiętaj - najważniejsza to optymistyczna prognoza ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 14-05-2018 07:44 PM Śmiałem się, że możemy ja przyrządzić ![]() A prognoza, co jakiś czas mnie prześladuje, chyba w tedy, kiedy naprawdę chcemy jechać ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Łukasz - 15-05-2018 08:55 AM Odwieczna walka między fanami Boczania a Jaworzynki ![]() ![]() Piękna sielanka w Tatrach. Czas się wybrać. RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 15-05-2018 03:46 PM A mogłeś iść w Tatry Wysokie zamiast w Niżne ![]() Byliśmy miło zaskoczeni małą ilością ludzi przy schronisku, bo to raczej zdarza się rzadko. Ale znalazłem wytłumaczenie, bo kolejka była nieczynna ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Fazik - 15-05-2018 07:27 PM Ładny wypadzik, gratulacje darowania życia kaczoru ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Łukasz - 16-05-2018 09:33 AM grabarz napisał(a): A mogłeś iść w Tatry Wysokie zamiast w Niżne
![]()
RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 16-05-2018 07:11 PM Na Tatry w tym roku mam poważny zamiar, chciałbym zrobić Orlą Perć i Chłopak ![]() ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - szewczyczek - 16-05-2018 07:27 PM Wpadnijcie na kociołek ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 16-05-2018 08:45 PM Dzięki za zaproszenie, ale to za odległy termin, żebym mógł powiedzieć czy będziemy mieli wtedy wolne. RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Łukasz - 17-05-2018 06:44 AM Na ten rok mam zaplanowane co najmniej trzy pobyty w Tatarach : - 6/8 lipca Cielakova ![]() - 14 lipca od Zwierówki do Zwierówki ( Grześ, Przełęcz pod Osobitą, Szpital Partyzancki ) - 1 września przez Bobrowiecką Przełęcz na polską stronę A inne plany wyjdą dwa dni przed wyjazdem. RE: Kościelec - po raz kolejny :) - szewczyczek - 17-05-2018 07:09 AM grabarz napisał(a): Dzięki za zaproszenie, ale to za odległy termin, żebym mógł powiedzieć czy będziemy mieli wtedy wolne.
RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 17-05-2018 12:58 PM W mojej pracy do piątku, gdzieś do godz 12-13 nie wiadomo czy będziemy pracować w sobotę, czy nie ![]() Ale nie mówimy stanowczego nie, jak będzie możliwość to kto wie ... ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - szewczyczek - 17-05-2018 01:33 PM Ty wiesz, jakie będzie kucharzenie!? ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - grabarz - 17-05-2018 03:44 PM O ty niedobry, tak mnie bierzesz pod włos ![]() ![]() Będziemy poważnie nad tym myśleć, ale i tak to niewiele zmienia, że dalibyśmy znać w ostatniej chwili. (A w razie czego, my śpimy w swoim aucie). Czytam, odpisuje i prawie spałem kiełbaski na cebulce ![]() RE: Kościelec - po raz kolejny :) - spirter1 - 05-06-2018 12:16 PM ja mam zamiar pojechac w Tatry na boze narodzenie RE: Kościelec - po raz kolejny :) - Stasiu - 05-06-2018 12:34 PM Bóg z Tobą. |