![]() |
|
Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Pytania i porady przed wyjściem w góry (/forumdisplay.php?fid=2) +--- Temat: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... (/showthread.php?tid=7911) |
Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 12-06-2017 05:42 PM W najbliższy weekend, jak pogoda dopiszę wybieram się na Szpiglasową przełęcz i szczyt, atakować będę od strony Morskie Oka. Pytanie czy może ze mną iść córka zaprawiona w wyprawach, ale miała złamaną rękę jakiś czas temu i nie może na niej się podciągać. Pytanie czy na tym szlaku jest jakieś poważniejsze wspinanie się , tak że będzie musiała użyć obu rąk i nie wystarczy jej moja pomoc i kolegi ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Pedro - 12-06-2017 05:53 PM Na Szpiglasowy od strony Morskiego Oka rąk nie trzeba używać. Natomiast obecne prognozy na weekend generalnie są kiepskie. Chyba że jeszcze coś się zmieni w przeciągu tych dni. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 12-06-2017 06:26 PM Zapomniałem dodać że schodzić mamy w planie do Doliny 5 stawówi przez Wielką Siklawę wracać na Łysą polanę, czy tam też da radę z tą ręką ? Co do pogody to w piątek ma być znośnie i właśnie w piątek chcę uderzać na Szpiglas. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Pedro - 12-06-2017 07:06 PM Nie da się powiedzieć na odległość i o kimś nieznajomym czy ktoś da radę czy nie - jeszcze w dodatku przy takich dodatkowych okolicznościach. Na stronę Pięciu Stawów łańcuchy masz. Co prawda to są jedne z prostszych łańcuchów w Tatrach - ale jednak sprawne ręce tam by się przydały. Weź jeszcze pod uwagę możliwość występowania twardych płatów śniegu na stronę Piątki. Nie potrafię odpowiedzieć czy da się tam bezpiecznie przejść obecnie bez raków czy nie bo trzeba by tam było być np. dziś czy wczoraj. Czasem o tej porze roku raki są potrzebne dosłownie na parę metrów. Jeśli są wątpliwości to może jednak założyć możliwość wariantu "tam i z powrotem" od Moka? A jeśli koniecznie pętla to zawsze łatwiej byłoby pójść w drugą stronę. W prognozach które ja sprawdzam załamanie ma przyjść w piątek. Pierwsza część dnia jeszcze niby ładnie, druga już nie. Teraz wystarczy, że to się przesunie o parę godzin i możesz mieć cały piątek już brzydki albo jeszcze ładny. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - grabarz - 12-06-2017 07:26 PM Byliśmy z córką (11 lat) w zeszłym roku, szliśmy od piątki i wejście było bez specjalnych trudności, więc z waszą pomocą powinno być ok. Pozostają warunki o których mówił Pedro. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 12-06-2017 08:03 PM Ja czytałem w opisie szlaku że łatwiej jest od strony Morskiego, a Wy uważacie że lepiej jest od strony 5 stawów? I schodzić do Morskiego tak - chciałbym petlę. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Pedro - 12-06-2017 08:10 PM Łatwiej jest od Moka (bez trudności) na Szpiglasową niż od Piątki (niewielkie trudności ale jednak - zresztą to subiektywna sprawa). Z reguły trudności lepiej pokonywać do góry stąd z mojej strony propozycja o zamianie kierunku. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Stasiu - 12-06-2017 09:33 PM Łańcuchy zawsze lepiej pod górkę się idzie. Jednak jeżeli córka ma problemy z ręką, to w takim przypadku odradzam. Ręce zawsze są w takim przypadku są potrzebne. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - yoter - 12-06-2017 09:37 PM Pedro napisał(a): Z reguły trudności lepiej pokonywać do góry stąd z mojej strony propozycja o zamianie kierunku.
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Bruno Ochocki - 13-06-2017 07:53 AM Ja odradzam. Tak jak przedmówcy uważam, że łatwiej jest na łańcuchach w górę. Wejście/zejście od Morskiego Oka nie będzie wyzwaniem, natomiast krótki odcinek na przełęcz z łańcuchami od piątki może być problematyczny. Wymagający odcinek jest co prawda krótki, ale przy zalegającym śniegu czy śliskim kamieniu córce odradzam. Do szczytu z tego punktu jest bardzo blisko, także pewnie się pojawi parcie na podejście, zamiast na wycofanie. Uważajcie na siebie! RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 13-06-2017 08:31 AM Dzięki za porady, posłucham Was i córki nie zabiorę tym razem, chyba że pogoda nie pozwoli i pojdę z nią kiedy indziej. W opisach szlaku piszą że łatwiej jest od M.O. i od tej strony polecają, natomiast faktycznie krótkie newralgiczne odcinki lepiej pokonywać pod górę. Pytanie tylko co z tą pogodą, lekkie chmury na niebieskim niebie dodają uroku, ale chyba na tym się skończy - mowa o piątku ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Bruno Ochocki - 13-06-2017 09:10 AM Od piątku prognozowane załamanie pogody. Myślałem o wycieczce w Tatry w "długi weekend", ale chyba z powodu pogody wybiorę coś innego. Może wyskok w Izery, mam zdecydowanie bliżej. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 27-06-2017 08:52 PM Ręka córki znacznie pewniejsza, tylko jak pewna jest pogoda ? Na pogodynce w jeden wersji ma być ok a w 16 dniowej ma być pochmurno. A Wasze źródła co pokazują na najbliższą sobotę ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Stasiu - 27-06-2017 09:04 PM Na HZS przedpowiadają około 14 deszcz (3 mm) i potem wieczorem. Do południa by to miało wytrzymać. To znaczy wcześnie rano wyruszyć, żeby o tej 14 chociaż do MOKO dotrzeć. Jednak pewniejszą pogodę na sobotę bym wyglądał dopiero dzień do przodu. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Jozin - 27-06-2017 10:08 PM Ja tu lubię patrzeć , ale 1-2 dni max do przodu. https://www.yr.no/place/Poland/Lesser_Poland/Rysy/ http://tpn.pl/zwiedzaj/pogoda RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 28-06-2017 04:06 AM A więc jedak, muszę przełożyć to znów o tydzień. A jak ze śniegiem na szlaku z 5 stawów na Szpiglas, wie ktoś może ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - grabarz - 28-06-2017 04:42 AM Co do pogody to tak jak Stasiu pisał, piątek ok, sobota o 14.00 deszcz i niedziela ok. A śniegu nie powinno być, byliśmy w niedzielę w piątce i w tamtych rejony w ogóle niema śniegu, droga na Szpiglas z daleka była czysta
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 28-06-2017 12:44 PM Dzięki za pomoc i stronki do pogody
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - satem - 28-06-2017 01:49 PM Stronki bardzo przydatne nie tylko dla Ciebie THANKS!
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Pablo - 28-06-2017 01:55 PM OTTO napisał(a): A więc jedak, muszę przełożyć to znów o tydzień.
A jak ze śniegiem na szlaku z 5 stawów na Szpiglas, wie ktoś może ?
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 28-06-2017 03:15 PM Nie mówię o burzy, na nią jestem zawsze przygotowany, ale ogólnie o pogodzie na dzień czy dwa. Następny weekend zapowiada się pogodnie a jak nie to weznę tydzień urlopu i będę siedzial na walizkach ;-) RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - tango - 02-07-2017 09:05 AM Jak szedłem 8 czerwca na Szpiglasową Przeł. od M. Oka to nieco poniżej przełęczy był bardzo stromy płat śniegu, który trzeba było przetrawersować w poziomie. Była w tym śniegu wydeptana wąziutka ścieżka, ale i tak wszyscy ten fragment przechodzili ze wzmożoną ostrożnością, np. wbijając w firn palce rąk. [attachment=78199] Jak kilka lat temu wybrałem się na Szpiglasową od strony 5 Stawów i jakoś byłem nie w humorze to koniec końców zawróciłem w dół jak zobaczyłem te łańcuchy i ludzi na nich... A kilkanaście lat temu to wejście to był dla mnie pikuś nie budzący żadnych emocji... RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - tomtur - 02-07-2017 10:10 AM Z tego widać ze raki co najmniej do końca czerwca,ktoś powie po co dla tych paru metrów
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - tango - 02-07-2017 01:53 PM tomtur napisał(a): Z tego widać ze raki co najmniej do końca czerwca,ktoś powie po co dla tych paru metrów
![]()
Ten fragment co na zdjęciu to naprawdę wszyscy przechodzili spokojnie bez raków, nawet osoby w adidasach. Trzy minuty wzmożonej uwagi i ostrożności, palce wbite w śnieg... A potem te palce bolące od zetknięcia z lodowatym firnem... RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 02-07-2017 02:23 PM Ale dziś już tam nie ma tego śniegu, ktoś pisał ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 05-07-2017 08:02 AM W sobote zaklepałem wolne i znów na sobotę pogorszyła się pogoda a wvzoraj jeszczy prognozy były optymistyczne, nie jest mi dane w tym roku wyskoczyć w Tatry choć na jeden dzien RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - grabarz - 05-07-2017 09:10 AM Wszyscy czekają na okienko pogodowe
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 06-07-2017 05:39 PM Mam pytanie, czy można na tej stronie sprawdzić inną lokalizację niż Rysy ? Np. Dolinę 5 stawów ? https://www.yr.no/place/Poland/Lesser_Poland/Rysy/ Ogólnie na sobotę zapowiadają kichę, ale na tych stronkach z pogodą w górach, sobota ma być znośna, a więc jedziemy
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - grabarz - 06-07-2017 06:01 PM Kasprowy i Giewont na pewno jest ale doliny 5 stawów nie ma. Na górze strony jest wyszukiwarka ![]() Dobrą sprawdzalność ma meteoblu. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Reinhold - 06-07-2017 09:12 PM Na http://www.meteo.pl/ można sprawdzić na konkretnych współrzędnych (nie tylko w Polsce). Sobota na Szpiglasie wygląda nie najgorzej póki co. RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Jozin - 06-07-2017 11:19 PM Piątki na tym serwisie nie ma , ale tam obok masz M Oko. https://www.yr.no/place/Poland/Lesser_Poland/Morskie_Oko/ RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 07-07-2017 04:08 AM No właśnie, pogodynka. pl. Czy aplikacje z google w telefonie pokazuja deazcze, natomiast te stronki pokazujące pogodę konkretnie w górach również " na tatry" napawały optymizmem, zobaczymy kto będzie miał rację ? RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 08-07-2017 09:01 PM Pogoda zgodnie z prognozą, słońce, chmury a przy zejsciu na wysokości Mnicha burza i moje pierwsze zmoknięcie w Tatrach po 10 wyprawach, córka lat 12, mimo obtartych pięt do żywego mięsa i krwi dała radę. Przy okazji przyjrzałem się Kazalnicy, na którą w drodze na Mieguszowiecką przełecz bedę chciał wejśc w tym roku, jak pogoda i czas pozwolą no i jak ja zdobędę się na ten nie lada wyczyn
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 08-07-2017 09:08 PM P.S. Meteoblue - rewelacja!!!!!!!!!! B-) RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - grabarz - 09-07-2017 08:50 AM OTTO napisał(a): P.S.
Meteoblue - rewelacja!!!!!!!!!! B-)
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Stasiu - 09-07-2017 08:36 PM Otto, co Ty kupiłeś córce za buty? Jeżeli chcesz poważnie z nią na góry, to trzeba coś porządnego i wypróbowanego (no i większą kasę ). Takie sytuacje mogą ją odradzić od kolejnych wycieczek.
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - OTTO - 09-07-2017 08:58 PM Nie pierwszy raz była ze mną w górach, a do tego nie pierwszy raz w tych butach, a do tego dwa dni przed wyprawą kazałem jej je ubrać i przejść się czy wszystko ok. Widocznie źle je zawiązała-zbyt luźno i ją obtarły już po 1 km, myślałem że trzeba się będzie wrócić, ale miała przygotowane plastry- twarda jest, jednak zejść jej już z MO nie pozwoliłem, jechała konikiem a ja biegłem i...... Byłem na parkingu 25 min przed nią. P.S. Konie się nie opłacają ;-) RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Pablo - 09-07-2017 09:34 PM Jedno zmokniecie na 11 wycieczek nie jest źle ![]() Obtarcia do żywego mięsa?? Plastry z dzieckiem na jakiejkolwiek wycieczce to podstawa
RE: Szpiglasowa- krótkie pytanie i krótka odpowiedź..... - Reinhold - 09-07-2017 10:04 PM OTTO napisał(a): Byłem na parkingu 25 min przed nią.
P.S. Konie się nie opłacają ;-)
Startując równocześnie z Palenicy też da się je spokojnie wyprzedzić. Przy okazji jest dodatkowa motywacja żeby szybciej przejść asfalt |