Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Słowacki Kras - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Wyprawy, relacje, opisy (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Górski Świat (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Temat: Słowacki Kras (/showthread.php?tid=6672)

Słowacki Kras - sprocket73 - 29-06-2015 10:39 AM

Założę się, że wielu z Was tam jeszcze nie było... a na pewno warto.
Mam nadzieję, że udało mi się w relacji oddać klimat tamtych stron, a jest on inny niż to co do tej pory było mi znane.
Zapraszam do czytania, oglądania i komentowania.

RE: Słowacki Kras - watażka - 11-07-2015 09:55 PM

Jak zgadłeś że tam nie byłemuhm choć plany mam już od kilki miesięcy, ale zawsze brak czasu na ten rejon, narazie widziany przeze mnie z okolic Krasnej Horki
Jako że próbuję wejść na najwyższe wzniesienie odwiedzanych pasm interesuje nie czy na Matesovą skałę jest jakiś szlak, czy może potrzeba umiejętności wspinania się z linami, coś wiesz na ten temat???
Ciekawi mnie jak udaje ci się mimo kiepskiej pogody robić tak wyraziste i kolorowe zdjęcia, na których nie ma efektu szarości?
Życzę abyś wciąż odkrywał dla siebie i dla nas tak niepozorne a magiczne miejsca więc czekam na następne relacje ok

RE: Słowacki Kras - conti - 12-07-2015 07:19 AM

No,no. Ja też chętnie dowiem się jak uniknąć i czy da się uniknąć tej szarości w głębi zdjęć.

RE: Słowacki Kras - sprocket73 - 12-07-2015 09:20 AM

Nawet nie wiedziałem, że Matesova skala jest najwyższym szczytem Słowackiego Krasu. Szkoda, bo przechodziliśmy tuż obok (250 metrów) zielonym szlakiem, kiedy wracaliśmy z Osadníka.
Na zdjęciu poniżej pośrodku znajduje się Matesova skala, to tak kępka lasu wystająca 25 metrów nad Borčianską planinę. Nie ostatni plan, bo ostatni plan to Osadník. Na pewno nie ma konieczności wspinania się, ale być może nie ma również ścieżki i trzeba trochę połazić po krzakach.

Co do zdjęć, widocznie pogoda nie była aż tak kiepska. Jak jest słońce to filtr polaryzacyjny dużo daje jeżeli chodzi o kolory. Natomiast przy zachmurzeniu... no to już sam nie wiem, może po prostu Canon Wink

RE: Słowacki Kras - jacko - 13-07-2015 10:22 PM

Słowacki Kras, Czeski Kras, Słowacki Raj, Czeski Raj... Oj mają nasi południowi sąsiedzi cudne miejsca. Świetne foty na Picasie.