![]() |
Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Dyskusje na górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=10) +---- Forum: Tatrzańskie (/forumdisplay.php?fid=43) +---- Temat: Czy koniecznie spać w Zakopanem? (/showthread.php?tid=6644) |
Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Staszekc - 13-06-2015 01:27 PM Witam ![]() Postanowiłem załozyć ten wątek bo zastanawiam się nad wyborem miejsca noclegowego na Podhalu. Planuję wyjazd w góry w sierpniu i moje wakacje " mają" wyglądać tak: Wycieczki 1-dniowe , wędrówki po Tatrach ( szczególnie Tatry Zachodnie) ale nie tylko. Nie posiadam samochodu więc zależy mi na busach, PKS aby z rana szybko dotrzeć do szlaku i wieczorem żeby zdążyć na kwaterę na noc. Pobyt 8 dniowy i nie zawsze chodzenie po górach ale też inne atrakcje; spływ Dunajcem, zwiedzanie okolic Zakopanego itp. Nie będę się już więcej rozpisywał ale mam do Was pytanie; najważniejsza sprawa o co mi chodzi: czy mając takie plany; wędrowania po górach i powracania na noc na kwaterę, mogę na miejscowość mojego zamieszkania wybrać np. Poronin ? Czy jednak muszę zdecydować się na Zakopane? Proszę o odp. to dla mnie ważne, mialem ochotę na Poronin, coś tam już znalazłem ale wczesniej przed rezerwacją postanowiłem zasięgnąć informacji tu na forum, jesteście specjalistami od tych spraw więc proszę o poradę. Pozdrawiam ![]() RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Em. - 13-06-2015 07:37 PM Bedzie taniej spac w Poroninie niż w Zakopanem. Ale doliczając dojazdy wyjdzie na to samo... Polecam zatem zakopane.. Będziesz w centrum. Nie tracisz czasu na dojazdy. Bo w zasadzie wybierając się na szlak zawsze miałabyś dojechać do zakopanego.. I kolejnym busem dalej... Dla mnie stres czasu.. Mimo iż przez 8 dni nie wytrzymałabym w tym mieście... RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Stasiu - 13-06-2015 08:04 PM Ją bym nawet nie doradzał spanie w Zakopanem. Jeszcze i tak daleko w góry i sporo czasu traci się na dojazd. Najlepiej spać po schroniskach. Jedynie, że lubisz wcześnie wstawać, wtedy da się coś zrobić. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Em. - 13-06-2015 08:43 PM No tak ale kolega chce nie tylko gór.. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Stasiu - 13-06-2015 08:46 PM Emilia napisał(a): No tak ale kolega chce nie tylko gór..
No to niech zostanie Poronin. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - mirek - 13-06-2015 09:06 PM Stasiu napisał(a): Emilia napisał(a): No tak ale kolega chce nie tylko gór..
No to niech zostanie Poronin.
I chłopaki z piaskownicy. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Stasiu - 13-06-2015 10:24 PM No tak, ale o tym Staszekc wogóle nie wie. ![]() RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Staszekc - 14-06-2015 06:06 PM Dziękuje za odpowiedzi ![]() ale zrezygnowałem z tego Poronina i najprawdopodobniej tym razem zamieszkam w Kościelisku. Dzięki za info i pozdrawiam ![]() RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - conti - 14-06-2015 06:48 PM Fajne miejsce Kościelisko RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - szewczyczek - 15-06-2015 06:12 AM Jeżeli planujesz raczej szlaki w Tatrach Zachodnich to Kościelisko będzie dobrym wyborem. Nie będziesz musiał dojeżdżać tam nawet z Zakopanego, a na jeden czy dwa dni spędzone w innym rejonie sobie jakoś dojedziesz. Jeżdżenie busami jest po okolicy łatwe, częste kursy, tylko trochę kosztują. Najlepiej więc wychodzi spanie tam, gdzie się najwięcej czasu chce spędzić. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - tomtur - 15-06-2015 06:21 PM Chopie patrz tylko czy do baru blisko reszta to duperele ![]() ![]() ![]() RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - roman.d - 16-06-2015 08:28 PM Na pewno nie Poronin. Jeżeli już to Zakopanie, Kościelisko lub noclegi w schronie na Polanie Chochołowskiej, ale to zależy jak logistycznie zaplanowałeś wyprawę po Tatrach Zachodnich. Poronin za daleko. Zanim z rana dojedziesz (korki) powrót, zapomnij... PS. Na tego typu wyprawy, o których piszesz, przemyśl co napisałem. Na wiele wypraw (spływ, okolice Zakopca) to, to nielubiane przez nas Zakopane, akurat jest najlepszym miejscem. RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Wasylisa - 18-06-2015 03:21 PM Jeszcze wszystko zależy od proporcji między górołażeniem a innymi atrakcjami. Bo może być tak, że spanie w Zakopanem i dojeżdżanie na początek szlaku będzie bardziej ekonomiczne, a może być też tak, że lepiej wyjdzie nocowanie w schronisku i zejście do Zakopanego wcześnie rano tego dnia, gdy chce się jechać np. na wycieczkę do jaskiń słowackich. Taka mała dygresja osobista: w zeszłym roku cztery dni chodziłam po Tatrach (dwa po Wysokich, dwa po Zachodnich) mieszkając w Gliczarowie, czyli jeszcze za Poroninem. Więc potwierdzam, że mieszkanie poza Zakopanem i chodzenie po Tatrach owszem, jest możliwe, ale jeśli się nie musi, to lepiej tego nie robić ![]() RE: Czy koniecznie spać w Zakopanem? - Staszekc - 18-06-2015 07:36 PM Wasylica napisała: "Więc potwierdzam, że mieszkanie poza Zakopanem i chodzenie po Tatrach owszem, jest możliwe, ale jeśli się nie musi, to lepiej tego nie robić" Wink Dzięki za odp. moje plany noclegowe znów uległy zmianom, z Kościeliska zrezygnowałem wybiorę spanie w innym miejscu ( może w Zakopanem) ale przecież tam w wakacje jest mnóstwo busów i nawet z Poronina kursują od wczesnego rana do późnego wieczora a do Zakopanego 6 km.Wy jesteście PRAWDZIWYMI Turystami przez duże "T" ![]() nie gór , ![]() ![]() |