Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Wyprawy, relacje, opisy (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Tatry (/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Temat: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... (/showthread.php?tid=3943)

03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 08:03 AM

EDIT!

Wycieczka udana!
Dzięki.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 04-09-2011 09:01 AM

Zdjęcia bardzo ładne, w ogóle Twój debiut na GŚ bardzo udany, na MSW głazami rozumiem szliście?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 01:53 PM

To chyba nie MSPSmile

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Chariot - 04-09-2011 04:39 PM

dradamu napisał(a):
To chyba nie MSPSmile

Sokół napisał(a):
Zdjęcia bardzo ładne, w ogóle Twój debiut na GŚ bardzo udany, na MSW głazami rozumiem szliście?

na innym forum bylo wiele kontrowersji co do tego, na ktory szczyt wszedl fotomichal
w mojej opinii wszedl na pierwszy szczyt Miegusza Posredniego, najblizszy Przeleczy pod Chlopkiem i z dalszej czesci grani nastapil wycof z powodu braku liny i szpeju
ale to tylko moja opinia

kolego fotomichale-taka rada na przyszlosc
rozumiem, ze chciales sie pochwalic wejsciem na MSP bez szpeju
natomiast na gorskich forach typy sie znaja na topografii i jak cos sciemnisz, beda to wiedziec po 2 sekundach
takze zawsze lepiej jest napisac prawde
pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 05:46 PM

Chariot napisał(a):

dradamu napisał(a):
To chyba nie MSPSmile

Sokół napisał(a):

na innym forum bylo wiele kontrowersji co do tego, na ktory szczyt wszedl fotomichal
w mojej opinii wszedl na pierwszy szczyt Miegusza Posredniego, najblizszy Przeleczy pod Chlopkiem i z dalszej czesci grani nastapil wycof z powodu braku liny i szpeju
ale to tylko moja opinia

kolego fotomichale-taka rada na przyszlosc
rozumiem, ze chciales sie pochwalic wejsciem na MSP bez szpeju
natomiast na gorskich forach typy sie znaja na topografii i jak cos sciemnisz, beda to wiedziec po 2 sekundach
takze zawsze lepiej jest napisac prawde
pozdrawiam

Wiesz, dla mnie osobiście ten szczyt może być Gubałówką... ja nie jestem taternickim onanizatorem, który wchodzi tylko na najtrudniejsze szczyty, tylko zimą i w jak najkrótszym czasie, by potem lansować się wszędzie gdzie się da ...
Możemy sprostować ... zdobyta została Przeł. pod chłopkiem... i 2m wyżej...
to wszystko.
Pozdrawiam.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Chariot - 04-09-2011 06:01 PM

kolego fotomichal, nie wiem o co Ci chodzi w ostatnim poscie
MSP jest trudnym szczytem bez szpeju
sam kiedys mialem z niego wycof, juz przy pierwszych trudnosciach na Drodze po Glazach

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 06:36 PM

Chariot napisał(a):
sam kiedys mialem z niego wycof, juz przy pierwszych trudnosciach na Drodze po Glazach

No offence, nikogo nie atakuję!
Każdy szczyt bez szlaku należy raczej do trudnych.
Może mi się udało tam wejść, a może nie... aczkolwiek cel był inny i został osiągnięty... zdjęcia się udały, piękna pogoda... ja jestem zadowolony Smile

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Chariot - 04-09-2011 07:14 PM

fotomichal napisał(a):
Może mi się udało tam wejść, a może nie...

za takie zdania na kazdym forum beda po Tobie jezdzic bez litosci
albo byles, albo nie-prosta sprawa
takze na przyszlosc badz ostrozniejszy z koloryzowaniem
to moj ostatni post w twojej relacji
PS.zeby nie bylo, ze Cie tylko krytykuje-robisz bardzo dobre zdjecia

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 07:27 PM

Chariot napisał(a):

Tzn. skąd miałeś wycof? Bo z tego co pamiętam to na drodze po głazach jedyny trudniejszym miejscem był dosyć łatwy aczkolwiek eksponowany gzyms. Oczywiście jeśli później z niej się odbijało na MSP.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 04-09-2011 07:32 PM

Ej, to w końcu na którym Mięguszu byliście, bo lekko się poplątałem w tym wszystkim...

By the way, zjawia się tu jakichś dwóch nowych (fotomichał i dradamu) i zaczynają od kłótni.
Weźcie sie oboje uspokójcie, bo jak nie to za karę będziecie sprzątać papierki na Gubałówce!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Chariot - 04-09-2011 07:34 PM

dradamu napisał(a):
Tzn. skąd miałeś wycof? Bo z tego co pamiętam to na drodze po głazach jedyny trudniejszym miejscem był dosyć łatwy aczkolwiek eksponowany gzyms.

jakies 100 m za Przelecza pod Chlopkiem jest takie wlasnie pierwsze eksponowane miejsce, taki nieprzyjemny trawersik
to nie byl moj najlepszy dzien, wiec zawrocilem i na otarcie lez wszedlem sobie na Czarnego Miegusza

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 07:42 PM

Sokół napisał(a):
Ej, to w końcu na którym Mięguszu byliście, bo lekko się poplątałem w tym wszystkim...

By the way, zjawia się tu jakichś dwóch nowych (fotomichał i dradamu) i zaczynają od kłótni.
Weźcie sie oboje uspokójcie, bo jak nie to za karę będziecie sprzątać papierki na Gubałówce!

Gdzie ty zauważyłeś Sokole bym się z kimś kłócił?Smile Napisałem tylko, że Fotomichał nie był prawdopobnie na MSP i tyle. W sumie [/b]fotomichał[b] powinien był także napisać, że szli na Mięguszowiecki Szczyt Pośredni, bo oznaczenie zdjecia może lekko wprowadzać w błąd.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 07:57 PM

Według mnie był to MSP, ale mogę się mylić ponieważ nigdy tam nie byłem wcześniej i nie znam dobrze tych rejonów. Myślę że dla ogólnego spokoju, lepiej ustalmy że nie zdobyłem MSP, niż zdobyłem, bo będą niepotrzebne dyskusje!

Pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 08:07 PM

Według mnie mogłem być na K2, ale nigdy wcześniej tam nie byłem więc przyjmij, że tam nie byłem. Co jednak wcale nie wyklucza, że tam byłem. Bez sensu trochę. Btw zajebiaszcze foty

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 08:09 PM

dradamu napisał(a):
Według mnie mogłem być na K2, ale nigdy wcześniej tam nie byłem więc przyjmij, że tam nie byłem. Co jednak wcale nie wyklucza, że tam byłem. Bez sensu trochę. Btw zajebiaszcze foty

Chodzi mi tylko o to że cel był inny i został osiągnięty!
Dla mnie tyle w temacie
Miłego

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 04-09-2011 08:45 PM

Na MSW też mi to nie wygladało... a i czas nie pasuje przejścia...

No to w końcu gdzie byliście???

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 09:23 PM

Fotomichał to w końcu wszedłeś czy nie? Zdeklaruj się, bez żadnych "ale".

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 09:25 PM

Nie wiem!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Pedro - 04-09-2011 09:28 PM

Na mój gust sprawa jest jasna. Chłopaki nie zdobyli żadnego z Mięguszy, co przecież niczym złym nie jest - tylko po co pisać "nie wprost" tak, aby można było myśleć że zdobyli.

Miejsce pewnie zbliżone do tego co Chariot napisał. Zresztą na zdjęciu jest MSP. Podeszli pewnie ile dali rady.

Zdjęcia na duży plus ok

PS. Fotomichał - nie wydaje mi się, abyś w przypadku zdobycia MSP o tym nie wiedział Big Grin
W końcu widoczność była innocent

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 04-09-2011 09:39 PM

Pedro napisał(a):
Na mój gust sprawa jest jasna. Chłopaki nie zdobyli żadnego z Mięguszy, co przecież niczym złym nie jest - tylko po co pisać "nie wprost" tak, aby można było myśleć że zdobyli.

Miejsce pewnie zbliżone do tego co Chariot napisał. Zresztą na zdjęciu jest MSP. Podeszli pewnie ile dali rady.

Zdjęcia na duży plus ok

PS. Fotomichał - nie wydaje mi się, abyś w przypadku zdobycia MSP o tym nie wiedział Big Grin
W końcu widoczność była innocent

Weszliśmy na szczyt! tego jestem pewny...bo wyżej się nie dało, chyba żeby zejść i wejść wyżej na kolejny, ale to już był inny szczyt... Big Grin
tylko że ja nie wiem który to który....

Ale zrobimy inaczej - weszliśmy tutaj!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Pedro - 04-09-2011 09:51 PM

To dla łatwiejszej orientacji w terenie w załączeniu daję zdjęcie znad Wielkiego Hińczowego Stawu:

[attachment=40434]

Z prawej strony masz Przełęcz pod Chłopkiem, a na lewo od niej całą kopułę Pośredniego Mięgusza. Myślę, że widać w którym miejscu jest najwyższy jego wierzchołek Smile

PS. Strzałka też ładna.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 09:55 PM

No czyli nie weszliście na SZCZYT tylko na jakiś przedwierzchołek, których MSP ma kilka. W razie wątpliwości http://taternik.net/images/stories/Tatry/topo/szczyty/mieguszowieckie/miegusze_topo_S.jpg

Edit: pisałem w tym samym czasie co Pedro.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 04-09-2011 10:06 PM

Te, a Ty sobie za cel wziąłeś na siłę udowodnić coś Michałowi? Coś bardzo Ci zależy, a z księżyca spadłeś tak nagle...
Taki z Ciebie znawca, to może napisz coś o sobie, pochwal się swoimi wyczynami.
Na razie to taki jakby cwaniaczek z Ciebie, drogi nieznajomy.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - dradamu - 04-09-2011 10:20 PM

09-08-2008- wtedy się zarejestrowałem, żeby dziś na "siłę udowadniać coś" Michałowi. Chwalić się nie zamierzam bo i nie mam czym. Na razieToungue

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 06:01 AM

Pomijając "topograficzne błądzenie we mgle" to co Ci przeszkadzają "turyści w japonkach" ?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 07:53 AM

Łukasz napisał(a):
Pomijając "topograficzne błądzenie we mgle" to co Ci przeszkadzają "turyści w japonkach" ?

To, że w górach dobre buty to podstawa!
Chodzi o rozsądek i wyobraźnię.
Wiesz ile procentowo wypadków w Tatrach to wypadki poprzez brak właśnie rozsądku i wyobraźni? A ile z nich , to wypadki przez złe obuwie? i ile z tych wypadków to urazy stawu skokowego?
Buty w góry to podstawa! i nie ważne czy idziesz tylko na Morskie Oko, Czarny Staw, czy Halę Gąsienicową...
Góry tylko dla rozważnych.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 07:57 AM

Aha. Uświadomiłeś mnie. Od tej pory po KAŻDYM asfalcie będę chodził w butach górskich. I to będę chodził rozważnie.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 05-09-2011 08:02 AM

Fotomichał, bez przesady, czy jak będę jechał z wózkiem asfaltem do Morskiego Oka, mam brać cieżkie buciory?
Po zejściu w łatwiejszy teren też często przebieram się na "lekko", to chyba nic złego.

Łukasz, koniecznie wrzuć swoje zdjęcie w japonkach. Widzę, poruszony jesteś do głębi.

Dramadu - fakt - zalogowałeś się dużo wcześniej, dlaczego więc dopiero teraz się odezwałeś?
Myślę, że masz się czym pochwalić.

Swoją drogą też walnąłem klopsa niezłej klasy, ale tak to już jest, jak się nie było w konkretnym miejscu. Na Chłopka jakoś zawsze nie było mi po drodze, dopiero po czasie wydedukowałem, ze Wielkiego nie widać z przełęczy. Skoro przełęczy nie widać z Wielkiego...

Na Posrednim nie byłem, nie znam więc topo, pewnie równiez mógłbym się nieźle pomylić. Wszak orłem tatrzańskim nie jestem, jedynie Sokołem.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 08:14 AM

W japonkach nie mam. Ale mam takie. Z 15 sierpnia tego roku, wiadomo gdzie : [attachment=40435]

Co do tamtej okolicy. Trzy razy byłem na Czarnym. I dopiero za ostatnim razem nabrałem pewności, że jestem na właściwym miejscu. Też taki "rozdrobniony" szczyt.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - szewczyczek - 05-09-2011 08:20 AM

fotomichal napisał(a):
... Buty w góry to podstawa! i nie ważne czy idziesz tylko na Morskie Oko...

Nie, żebym się czepiał, ale nad Morskie Oko jest podobny asfalt do tego, jaki mamy w miastach i na większości wsi (może admin zaprzeczy, jeśli się mylę).

Są turyści przyjeżdżający do Zakopanego, których największą "górską ambicją" jest właśnie zobaczyć to słynne Morskie Oko.
Sugerujesz więc, że buty górskie w mieście też są podstawą?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 09:24 AM

Po 1. buty górskie nie muszą być wcale cięższe od adidasów...
Po 2. na drodze do MOKa jest odcinek skalny, na którym bardzo szybko można zrobić sobie krzywdę...

aczkolwiek zgoda... droga do MOKa jest asfaltowa, więc teoretycznie nie potrzeba dobrych butów... tutaj jestem w stanie się zgodzić, chociaż ja bezpieczeństwo stawiam zawsze na pierwszym miejscu! tak jeśli chodzi o Czarny Staw, Halę Gąsienicową to nikt mi nie wmówi że nie trzeba dobrych butów!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 09:26 AM

fotomichal napisał(a):
Po 2. na drodze do MOKa jest odcinek skalny, na którym bardzo szybko można zrobić sobie krzywdę...

aczkolwiek zgoda... droga do MOKa jest asfaltowa, więc teoretycznie nie potrzeba dobrych butów... tutaj jestem w stanie się zgodzić, chociaż ja bezpieczeństwo stawiam zawsze na pierwszym miejscu! tak jeśli chodzi o Czarny Staw, Halę Gąsienicową to nikt mi nie wmówi że nie trzeba dobrych butów!

Piękne slogany. Pozwolisz , że spytam - długo po górach chodzisz ? Jesteś na 100 % pewny , że "dobre obuwie" zawsze Ci nogi uchroni ?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - TomaszRT - 05-09-2011 09:27 AM

a jakie to są dobre buty? czym się charakteryzują?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 09:34 AM

Łukasz napisał(a):

fotomichal napisał(a):

Piękne slogany. Pozwolisz , że spytam - długo po górach chodzisz ? Jesteś na 100 % pewny , że "dobre obuwie" zawsze Ci nogi uchroni ?

Tego nie powiedziałem, że zawsze! ale na pewno w dobrych butach prawdopodobieństwo np. uszkodzenia stawu skokowego jest dużo mniejsze , niż w japonkach. A to ile chodzę po górach według mnie nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

TomaszRT napisał(a):

Przede wszystkim za kostkę!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - TomaszRT - 05-09-2011 09:39 AM

fotomichal napisał(a):

TomaszRT napisał(a):

to ja chyba dalej nie będę dyskutował, skoro w niższych partiach w takich chadzam.. giggle

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 09:42 AM

TomaszRT napisał(a):

fotomichal napisał(a):

TomaszRT napisał(a):

to ja chyba dalej nie będę dyskutował, skoro w niższych partiach w takich chadzam.. giggle

Właśnie, myślę że dalsza dyskusja nie ma sensu, skoro w takich butach chodzisz po górach...

Pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 09:45 AM

To ja też zamilknę bo pozwoliłem sobie ponad rok temu na skręcenie stawu skokowego oraz uszkodzenie więzozrozstu w lewej nodze. Miałem wtedy na sobie Scarpy Manta. I doprowadziłem do wezwania TOPR. Oddalam się.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 09:56 AM

Łukasz napisał(a):
To ja też zamilknę bo pozwoliłem sobie ponad rok temu na skręcenie stawu skokowego oraz uszkodzenie więzozrozstu w lewej nodze. Miałem wtedy na sobie Scarpy Manta. I doprowadziłem do wezwania TOPR. Oddalam się.

czytaj uważnie co napisałem wyżej, jeśli masz problemy ze zrozumieniem, poproś to Ci wyjaśnię...

Co innego kiedy mamy dobre buty, a wydarzy się wypadek..., nie jesteśmy w stanie zabezpieczyć się tak, by być w 100% bezpiecznie! mając nawet najlepszy sprzęt. Chodzi o to, aby to niebezpieczeństwo minimalizować!

Postaram się to wyjaśnić prosto...

Ty idąc w dobrych butach, mając w plecaku kurtkę przeciwdeszczową, latarkę, apteczkę, itd zabezpieczasz się na 89%, 11% to nieszczęśliwe zdarzenia...

ktoś idąc w adidasach, bez ubrań przeciwdeszczowych, bez latarki, itp. zabezpiecza się na 40%!

Polecam Akademię TOPR, dużo mówią o tym.
Pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 10:01 AM

O Święty Szatanie Górski !!!! Profesora mamy na Forum !!!

A ja ponownie nawiąże do Twego "płakusiania" o japonkach na drodze z Moka. Postaraj się zrozumieć, że ASFALTOWA droga do Moka to przedłużenie Krupówek. Jak i też Kościeliska. Osoby idące tam z założenia nie muszą być tak mądre jak Ty i w akcie szaleństwa idą tam w normalnym obuwiu. Po ASFALCIE !!!! Te "skalne odcinki" ( czy też odcinek ) o których pisałeś to 4 skróty kamiennymi schodami. Nie TRZEBA nimi iść. Uwierz, że wiele osób wielokrotnie szło tym ASFALTEM w sandałkach, klapkach, tenisówkach ( np ja ) , boso ( np ja ). I żyjemy. A nawet zjechalem wozem. Buty i stopy nie ucierpiały.

Życzę ściągnięcia klapek z oczu.

Pozdrawiam.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 10:05 AM

Łukasz napisał(a):
O Święty Szatanie Górski !!!! Profesora mamy na Forum !!!

A ja ponownie nawiąże do Twego "płakusiania" o japonkach na drodze z Moka. Postaraj się zrozumieć, że ASFALTOWA droga do Moka to przedłużenie Krupówek. Jak i też Kościeliska. Osoby idące tam z założenia nie muszą być tak mądre jak Ty i w akcie szaleństwa idą tam w normalnym obuwiu. Po ASFALCIE !!!! Te "skalne odcinki" ( czy też odcinek ) o których pisałeś to 4 skróty kamiennymi schodami. Nie TRZEBA nimi iść. Uwierz, że wiele osób wielokrotnie szło tym ASFALTEM w sandałkach, klapkach, tenisówkach ( np ja ) , boso ( np ja ). I żyjemy. A nawet zjechalem wozem. Buty i stopy nie ucierpiały.

Życzę ściągnięcia klapek z oczu.

Pozdrawiam.

Dalsza dyskusje nie ma sensu , ja o czymś innym, ty zupełnie o czymś innym...

Ja Ci nie wytłumaczę, poproś mamę.

Pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 05-09-2011 10:06 AM

Mistrzu wybacz.

P.s. Kup sobie przewodniki. Od ubioru innych oddal się gwałtownie.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Mallaidh - 05-09-2011 01:57 PM

Muszę się wypowiedzieć:
o ile klapek, japonek, sandałków, trzewików, mokasynów, lakierek, gumofilców, babcinych papci na odcinkach asfaltowych (już) się nie czepiam, to jednak powyżej asfaltu pasowałoby takiemu delikwentowi od razu dla przykładu odrąbać kończynę.
Wraz z obuwiem Smile
Dlaczego? No bo niestety spory procent tych turystów nie kończy kariery na plaży nad Morskim Okiem, tylko lezie dalej gdzie oczy poniosą. Czytając kroniki TOPR widać, że uraz stawu skokowego prowadzi w statystykach wypadkowych w sezonie letnim. Czy to bez związku z obuwiem? Chyba nie.
Sam nie raz się poślizgnąłem na tyle zgrabnie, że gdyby nie zabezpieczone kostki, pewnie skończyłbym na noszach.
Dlatego więc, nikt nie ma 100 % racji w tym sporze gdyż:
- wiadomo ,że wysoki but chroni staw skokowy (gdyby tak nie było nie produkowano by takich butów)
- wiadomo, że po asfalcie ludzie będą chodzić w czymkolwiek (i słusznie) i choćby skały srały, niczyje oburzenie tego nie zmieni.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 05-09-2011 04:05 PM

Mallaidh napisał(a):
Muszę się wypowiedzieć:
o ile klapek, japonek, sandałków, trzewików, mokasynów, lakierek, gumofilców, babcinych papci na odcinkach asfaltowych (już) się nie czepiam, to jednak powyżej asfaltu pasowałoby takiemu delikwentowi od razu dla przykładu odrąbać kończynę.
Wraz z obuwiem Smile
Dlaczego? No bo niestety spory procent tych turystów nie kończy kariery na plaży nad Morskim Okiem, tylko lezie dalej gdzie oczy poniosą. Czytając kroniki TOPR widać, że uraz stawu skokowego prowadzi w statystykach wypadkowych w sezonie letnim. Czy to bez związku z obuwiem? Chyba nie.
Sam nie raz się poślizgnąłem na tyle zgrabnie, że gdyby nie zabezpieczone kostki, pewnie skończyłbym na noszach.
Dlatego więc, nikt nie ma 100 % racji w tym sporze gdyż:
- wiadomo ,że wysoki but chroni staw skokowy (gdyby tak nie było nie produkowano by takich butów)
- wiadomo, że po asfalcie ludzie będą chodzić w czymkolwiek (i słusznie) i choćby skały srały, niczyje oburzenie tego nie zmieni.

Podpisuje się pod tym obiema rękami i nogami ...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - yoter - 05-09-2011 04:33 PM

Mallaidh napisał(a):
Muszę się wypowiedzieć:

I dobrześ się wypowiedział.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - rafi86 - 05-09-2011 06:08 PM

Czytając niektóre posty można dojść do wniosku, że powinno zakazać się chodzenia w klapkach po asfalcie - niezależnie od tego, czy jest to asfalt prowadzący do MOKA, czy do Tesco, lub kościoła...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - PiotrekDz - 05-09-2011 06:20 PM

Mnie bardziej rajcuje jak goście w kompletnym odzieniu górskim/turystycznym łażą po mieście. I to nie gdzieś na wyjedzie (bo to rozumiem) ale w swoim city gdzie mieszkają.
W Żywcu mam dwóch takich elegantów Big Grin często ich sobie obserwuję jak pokonują trudy Dworcowej i Kościuszki.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - szewczyczek - 05-09-2011 06:28 PM

To znaczy, zimą często lubię wrzucić na siebie polar z kurtką i spodnie, te, które ma większość forumowiczów na zdjęciach - Milo, bo takie ubranie jest od mojego standardowego i cieplejsze i bardziej komfortowe.

Ale mieszkam na wsiSmile

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - roman.d - 05-09-2011 08:21 PM

Próbowałem wejść z Chłopka na MSC. Kopczyki mylne i faktycznie krucho. Nie byłem dostatecznie przygotowany. Mogłem zejść niżej, albo przejść przez rynnę. A ja poszedłem rynną. Spróbuję w te wakacje.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fabrykadrwin - 05-09-2011 10:05 PM

A ja powiem tylko, że bardzo podoba mi się zdjęcie nr 1 i 8.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 08:10 AM

Wystarczy wejść na stronę TOPR, by przeczytać ...

"W godzinach południowych z Hali Gąsienicowej do szpitala przetransportowano 57-letnią turystkę ze Skulska z urazem stawu skokowego."

"O godz. 13.32 do TOPR dotarła informacja, że na szlaku pomiędzy Świnicą a Zawratem, na wysokości Gąsienicowej Turni znajduje się turystka z kontuzją stawu skokowego uniemożliwiającej dalsze schodzenie."

itd...
jest tego więcej...
i idę o zakład że 3/4 z tych wypadków, to brak wysokiego obuwia!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - TomaszRT - 13-09-2011 08:21 AM

fotomichal napisał(a):
i idę o zakład że 3/4 z tych wypadków, to brak wysokiego obuwia!

łatwo iść o zakład w kwestii, której nie da się jednoznacznie udowodnić..

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 08:24 AM

Gościu przestań bić pianę o te buty. Co raz bardziej sprawiasz na mnie wrażenie "teoretycznego turysty", który czuje misję nauczania i pouczania. Naucz się lepiej topografi Tatr.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 09:27 AM

Łukasz napisał(a):
Gościu przestań bić pianę o te buty. Co raz bardziej sprawiasz na mnie wrażenie "teoretycznego turysty", który czuje misję nauczania i pouczania. Naucz się lepiej topografi Tatr.

Nie mów mi co mam robić synku...
a jak masz jakiś problem, to może wyjdź zza klawiatury, chodź na szlak, i zobaczymy kto jest tu największym krzykaczem... bo dużo Ciebie na wszystkich forach, i we wszystkich tematach... dużo mówisz, pokaż czy też dużo potrafisz...
a jak nie, to zamilcz!

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 09:29 AM

Wodzu, Mistrzu, Geniuszu - kiedy i gdzie ?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 09:31 AM

Łukasz napisał(a):
Wodzu, Mistrzu, Geniuszu - kiedy i gdzie ?

24.09 ? ... Ja powiedziałem kiedy, Ty wybierz gdzie ...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 09:33 AM

A wiesz, Mistrzu, że najprawdopodobniej będę wtedy w Domu Turysty bytował ?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 09:37 AM

Łukasz napisał(a):
A wiesz, Mistrzu, że najprawdopodobniej będę wtedy w Domu Turysty bytował ?

PW

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - gabi82 - 13-09-2011 09:40 AM

[attachment=40604] - przepraszam, nie mogłam się powstrzymać Shy Chyba trzeba Wam obniżyć nieco testosteron Wink

----> to moja jedyna wypowiedź w tym temacie <----

ps. wracając do tematu - ciekawe zdjęcia [były] ...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 09:40 AM

Spadaj na drzewo z PW. Jak ubaw to ubaw publiczny. jesteś totalnie bez wyczucia humoru sytuacyjnego, totalnie nadęty to "pokutuj" teraz za Swoją postawę. I dlaczego skasowałeś Swoją relację ? Doszedłeś do pewnych przemyśleń ?

P.s. "Wrażliwych" proszę z góry o nieporównywanie tej wymiany zdań to dyskusji Pedro - Sokół.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 09:44 AM

Łukasz napisał(a):
Spadaj na drzewo z PW. Jak ubaw to ubaw publiczny. jesteś totalnie bez wyczucia humoru sytuacyjnego, totalnie nadęty to "pokutuj" teraz za Swoją postawę. I dlaczego skasowałeś Swoją relację ? Doszedłeś do pewnych przemyśleń ?

P.s. "Wrażliwych" proszę z góry o nieporównywanie tej wymiany zdań to dyskusji Pedro - Sokół.

hehe... usunąłem relację, ponieważ szkoda tutaj cokolwiek wrzucać!
Pozdrawiam Cię i do zobaczenia kiedyś na szlaku ... (mam nadzieję)

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - PiotrekDz - 13-09-2011 09:59 AM

gabi82 napisał(a):
ps. wracając do tematu - ciekawe zdjęcia [były] ...

fotomichal napisał(a):
hehe... usunąłem relację,...

Przypadkiem gdzieś trafiłem na stronę fotomichała (chyba) i są tam zdjęcia:
http://www.fototatry.pl/

Ładnie zrobiona strona trzeba przyznać ok

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Sokół - 13-09-2011 10:22 AM

Michał, chyba niepotrzebnie usunałeś tą relację. Fajna była, choć wyniknęło z niej wiele nieporozumień.
A strona rzeczywiście bardzo fajnie zrobiona.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Mallaidh - 13-09-2011 10:27 AM

Bez sensu...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - fotomichal - 13-09-2011 10:38 AM

Relacja jest na innych forach o tematyce górskiej.
Zapraszam.
Tutaj to jest moja ostatnia wiadomość.
Pozdrawiam

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - rafi86 - 13-09-2011 10:56 AM

ehh...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Pablo - 13-09-2011 12:51 PM

fotomichal napisał(a):
Relacja jest na innych forach o tematyce górskiej.
Zapraszam.
Tutaj to jest moja ostatnia wiadomość.
Pozdrawiam

To jest niesprawiedliwe!!! łzy rozpaczy zalały mi klawiaturę...

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Mallaidh - 13-09-2011 01:02 PM

Oj niegodniśmy, niegodni. Przyjdzie nam tu sczeznąć, zagryźć się z nudów wzajemnie jak bezdomne psy w przytulisku Sad

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 01:02 PM

Może napiszemy list otwarty z prośbą o powrót ?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - magda.s.77 - 13-09-2011 02:01 PM

Łukasz, uznałeś (wg codziennych) że Michał to młody gniewny czy debil?

Pedro, czy właśnie o takich sytuacjach pisałeś wczoraj, które są niby Sokołów domeną?

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - Łukasz - 13-09-2011 03:47 PM

Młody gniewny. Miałaś co do tego jakieś wątpliwości ? I , jak widzę, próbujesz porównać tą dysputę z DOMENĄ Sokołów ? Próbuj dalej.

Poza tym, że Mlody Gniewny to jeszcze wrażliwy człowiek. Przeczytał kilka ostrzejszych tekstów to zamiast tak samo odpowiedzieć to "dramatycznie" skasował relację. Wzruszyłem się.

RE: 03.09 - Przeł. pod Chłopkiem i dalej ... - rafi86 - 13-09-2011 04:27 PM

nie miał "cojones" Big Grin