![]() |
|
lekki tatrzański szlak - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Pytania i porady przed wyjściem w góry (/forumdisplay.php?fid=2) +--- Temat: lekki tatrzański szlak (/showthread.php?tid=2129) |
lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 12:56 PM Witam Mam mały problemik, chcę wybrać się w Tatry z koleżanką, po górach trochę chodzę, mam odpowiednie buty, mam pojęcie jak się zachować w trudnych warunkach pogodowych i sytuacjach, nie wiem właśnie jaki szlak wybrać żeby koleżance się spodobało i żeby wracała w Tatry, myślałem o Kasprowym Wierchu z Kuźnic, pieszo i ewentualnie na Beskid, jest to dobry pomysł, może są jakieś inne trasy o których nie wiem, może lżejsze ale widokowe. Bardzo Was proszę o pomoc. Pozdrawiam wszystkich górskich "DREPTUSIÓW"
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 12:59 PM Pieszo na Kasprowy ... Na 90 % panienka po takim spacerze zakonczy swą współpracę z Tatrami ![]() Jak poważni ludzie wjedzcie na Kasprowy a potem na prawo. Cudny szlak na Kopę Kondradzką. Następnie albo w dół do Kondradzkiej ( Strążyskiej ) lub dalej na Czerwone Wierchy. RE: lekki tatrzański szlak - Sokół - 13-07-2009 01:05 PM Łukasz ma zupełną rację. Ten szlak, o którym piszesz, jest raczej do zniechęcenia ludzi. Niby fajny jest wariant - Morskie Oko - Świstówka - Pięć Stawów - Roztoka, ale ilość ludzi... A jeśli jesteś zmotoryzowany - moze pomyśl o Slowacji... RE: lekki tatrzański szlak - Pedro - 13-07-2009 01:08 PM Kemot ja również zdecydowanie odradzam piesze wejście na Kasprowy. Ja to teraz staram się tamtędy nie chodzić (w sezonie) żeby mnie nie znięchęciło Tłumy, tłumy i między tłumami widoki... A to nie o to w górach chodzi.To co napisał Łukasz wydaje mi się dobrą propozycją. Z mojej strony jako alternatywa dla tamtej propozycji - jak chcesz coś lekkiego a typowo tatrzańskiego to może na Przełęcz Karb, wejście od Czarnego Stawu Gąsienicowego a zejście na drugą stronę czyli do Zielonego... Tylko w ramach skutecznego zachęcania kogoś do Tatr w sezonie zalecam naprawdę wczesne wyjście na szlak. Sokół napisał(a): Niby fajny jest wariant - Morskie Oko - Świstówka - Pięć Stawów - Roztoka, ale ilość ludzi...
No i asfalt...
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 01:12 PM Asfalt Wam się nie podoba ? ![]() Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska. Uwielbiam ją. Przetocz się dnem Doliny albo odbij na Wąwóz Kraków lub Stoły. Ładny widok na G.....t i Czerwone Wierchy. RE: lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 01:20 PM oki dzięki, chyba wybiorę Kościeliska, Wąwóz Kraków i Smocza Jama. Niestety taki wyjazd to jednodniowy i rzeczywiście wyższe szczyty spowodują że w domu będziemy w nocy, czas dojazdu do Zakopanego to ~2h. Dzięki jeszcze raz RE: lekki tatrzański szlak - Hella - 13-07-2009 01:21 PM Łukasz napisał(a): Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska. Uwielbiam ją. Przetocz się dnem Doliny albo odbij na Wąwóz Kraków lub Stoły. Ładny widok na G.....t i Czerwone Wierchy.
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 01:23 PM Kemot napisał(a): oki dzięki, chyba wybiorę Kościeliska, Wąwóz Kraków i Smocza Jama. Niestety taki wyjazd to jednodniowy i rzeczywiście wyższe szczyty spowodują że w domu będziemy w nocy, czas dojazdu do Zakopanego to ~2h.
Dzięki jeszcze raz
RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 13-07-2009 02:20 PM Kemot napisał(a): nie wiem właśnie jaki szlak wybrać żeby koleżance się spodobało i żeby wracała w Tatry,
Spróbuj trasy z Łysej Polany na Polanę pod Wysoką i z powrotem.Taki tam romantyczny spacer.Dodatkowo błyśniesz -jak dopakujesz do plecaka -jakie wiktuały i piciu.Wycieczka awansuje do miana romantycznego pikniku. RE: lekki tatrzański szlak - Stasiu - 13-07-2009 07:02 PM Doktorze, teraz już nie lecą te Twoje romantyczne wypady, które uprawiałeś za młodu . Dzisiejsza młodzież lubi trochę adrenaliny.
RE: lekki tatrzański szlak - bios - 13-07-2009 07:36 PM Łukasz napisał(a): Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska.
A jeśli w Kościeliskiej będzie tak : RE: lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 08:59 PM toście mi narobili mętliku w głowie, coś będę musiał wybrać, hmmm może tą Polanę Łysą w dodatku ![]() oki dzięki wielkie RE: lekki tatrzański szlak - unknownman - 14-07-2009 09:23 AM Kościeliska to ryzyko ze względu na tłok, ale.. Na wspomnianym przez Łukasza szlaku na Stoły jest już zdecydowanie mniej osób. W połowie podejścia kawałek od szlaku jest piękne miejsce widokowe na Kościeliską i okoliczne szczyty. A z samych Stołów też podobno piękne rzeczy widać (nie sprawdziłem, bo niestety mgła zasłaniała wszystko). W każdym razie ja właśnie to miejsce polecam. Naprawdę jest urokliwe i może wywołać miłość do Tatr i w ogóle do gór. Sam się tam ponownie wybieram w sierpniu
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 14-07-2009 09:33 AM bios napisał(a): Łukasz napisał(a): Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska.
A jeśli w Kościeliskiej będzie tak :
RE: lekki tatrzański szlak - Pablo - 14-07-2009 09:35 AM Łukasz napisał(a): Pytanie było o lekki, tłumy mogą nie przeszkadzać
![]()
taaaaaa... w kupie raźniej RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 18-07-2009 09:31 PM A może: Dolina Białego - Sarnia Skała - powrót Strążyską lub dalej Doliną Małej Łąki. Trasa ciekawa, tłumy nie mniejsze niż w Kościeliskiej ale większa różnica wysokości. Osobiście bardzo lubię Dolinę Białego
RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 18-07-2009 09:38 PM jacko napisał(a): A może: Dolina Białego - Sarnia Skała - powrót Strążyską lub dalej Doliną Małej Łąki. Trasa ciekawa, tłumy nie mniejsze niż w Kościeliskiej
ale większa różnica wysokości. Osobiście bardzo lubię Dolinę Białego
Też bym polecał tą trasę. RE: lekki tatrzański szlak - Santo - 18-07-2009 10:25 PM bios napisał(a): [
Ja proponował bym wycieczkę z Brzezin przez Gęsią Szyję na Rusinowa Polanę i dalej na Palenicę. Prowadziłem tak syna na pierwszą wycieczkę w Tatry i podobało sie ![]()
RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 19-07-2009 10:14 AM Zgodzę się z moim poprzednikiem, Rusinka to jest TO!
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 20-07-2009 06:22 AM dr.Etker napisał(a): jacko napisał(a): A może: Dolina Białego - Sarnia Skała - powrót Strążyską lub dalej Doliną Małej Łąki. Trasa ciekawa, tłumy nie mniejsze niż w Kościeliskiej
ale większa różnica wysokości. Osobiście bardzo lubię Dolinę Białego
Też bym polecał tą trasę.
RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 21-07-2009 03:12 PM Łukasz napisał(a): Mają tam pyszną zupę grzybową. Z grzybów z Parku Narodowego.
Szkoda, że nie z bieszczadzkiego... RE: lekki tatrzański szlak - Kasandra - 22-07-2009 01:14 PM Ja też zdecydowanie odradzam wejście na Kasprowy Wierch. Padło tu już kilka fajnych propozycji, ale żeby się nie powtarzać- polecam w takim razie wejście na Trzydniowiański W., Kończysty W., a jeśli nawet czas Wam pozwoli Starorobociański W. z Doliny Chochołowskiej. Tam stawiałam moje pierwsze kroki i jak dla mnie ten region jest bardzo atrakcyjny widokowo.
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 01:19 PM Widokowo wspaniały ale jednak na Starorobociański parę metrów jest. Lekkim bym tego szlaku nie nazwał. RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 22-07-2009 04:14 PM Lekki szlak tatrzański powinien być zwiewny jak jedwab tkany w chińskich przędzalniach i błyszczący niczym brokat w noworoczną noc
RE: lekki tatrzański szlak - przemo - 22-07-2009 04:18 PM dr.Etker napisał(a): ...jak jedwab tkany w chińskich przędzalniach i błyszczący niczym brokat w noworoczną noc
![]()
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 04:21 PM No to zwiewny jak motylek nad beskidzką łąką. RE: lekki tatrzański szlak - Kasandra - 22-07-2009 04:27 PM No dobrze, skoro Starorobociański jest za trudny, to zawsze można poprzestać np. tylko na Trzydniowiańskim Albo z Chochołowskiej wybrać się na Grzesia.
RE: lekki tatrzański szlak - oyama2 - 22-07-2009 04:52 PM moja propozycja - sprawdzona, znajomi przyjechali z zagranicy i zakochali się w tym szlaku: Dolina Małek Łąki, /zostawiamy auto na parkingu/, odbijamy na Miętusi Przysłup, dalej do Wielkiej Polany i zejść do Doliny Strążyskiej. Następnie drogą pod Reglami powrót na parking. Mamy 3 punkty widokowe, piękny wodospad Siklawica , Giewont jak na dłoni i pyszna zupkę z borowików na Polanie Strążyskiej. I cały dzień w górach. Widoczek z Miętusiowego Przysłypia http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/PrzysUpMiTusi#5257263726055493058 Widoczek z Wielkiej Polany http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DuAPolana#5257264198144979810 Siklawica http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/Siklawica#5257265202869902194 Giewont oraz polana Strążyska http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DolinaStrazyska#5257265534102720114 a tu zjemy pyszną zupkę http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DoPolanyStrazyskiej#5257264872473544962 RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 05:00 PM Święta racja. Sama Wielka Polana warta jest wycieczki. I w trawce mozna się poleniwić. RE: lekki tatrzański szlak - marta - 22-07-2009 06:52 PM Łukasz napisał(a): W Kościeliskiej wniknijcie do Mylnej. Może panienka się zgubi
Na przyszłość może być to plusem ![]()
RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 24-08-2010 11:14 AM marta napisał(a): Wszyscy zadowoleni, zakochani zjechali kolejką a ja piechotką w dół obawiając się rzekomych niedźwiedzi
![]()
RE: lekki tatrzański szlak - Sokół - 24-08-2010 01:31 PM Wygrały pieniądze od Milki to teraz sobie kupiły karnety. Ponoć też wożą się w Chochołowskiej "Rakoniem" - więc miej sie w październiku na baczności. RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 24-08-2010 01:35 PM To nie jadę. W Beskidach spokojniej. Nikt mi flaszki z ręki nie wyrwie. |