Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
lekki tatrzański szlak - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Pytania i porady przed wyjściem w góry (/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Temat: lekki tatrzański szlak (/showthread.php?tid=2129)

lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 12:56 PM

Witam
Mam mały problemik, chcę wybrać się w Tatry z koleżanką, po górach trochę chodzę, mam odpowiednie buty, mam pojęcie jak się zachować w trudnych warunkach pogodowych i sytuacjach, nie wiem właśnie jaki szlak wybrać żeby koleżance się spodobało i żeby wracała w Tatry, myślałem o Kasprowym Wierchu z Kuźnic, pieszo i ewentualnie na Beskid, jest to dobry pomysł, może są jakieś inne trasy o których nie wiem, może lżejsze ale widokowe.
Bardzo Was proszę o pomoc.
Pozdrawiam wszystkich górskich "DREPTUSIÓW" Rolleyes

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 12:59 PM

Pieszo na Kasprowy ... Na 90 % panienka po takim spacerze zakonczy swą współpracę z Tatrami Smile

Jak poważni ludzie wjedzcie na Kasprowy a potem na prawo. Cudny szlak na Kopę Kondradzką. Następnie albo w dół do Kondradzkiej ( Strążyskiej ) lub dalej na Czerwone Wierchy.

RE: lekki tatrzański szlak - Sokół - 13-07-2009 01:05 PM

Łukasz ma zupełną rację. Ten szlak, o którym piszesz, jest raczej do zniechęcenia ludzi.
Niby fajny jest wariant - Morskie Oko - Świstówka - Pięć Stawów - Roztoka, ale ilość ludzi...

A jeśli jesteś zmotoryzowany - moze pomyśl o Slowacji...

RE: lekki tatrzański szlak - Pedro - 13-07-2009 01:08 PM

Kemot ja również zdecydowanie odradzam piesze wejście na Kasprowy. Ja to teraz staram się tamtędy nie chodzić (w sezonie) żeby mnie nie znięchęciło Rolleyes Tłumy, tłumy i między tłumami widoki... Smile A to nie o to w górach chodzi.

To co napisał Łukasz wydaje mi się dobrą propozycją. Z mojej strony jako alternatywa dla tamtej propozycji - jak chcesz coś lekkiego a typowo tatrzańskiego to może na Przełęcz Karb, wejście od Czarnego Stawu Gąsienicowego a zejście na drugą stronę czyli do Zielonego... Tylko w ramach skutecznego zachęcania kogoś do Tatr w sezonie zalecam naprawdę wczesne wyjście na szlak.

Sokół napisał(a):
Niby fajny jest wariant - Morskie Oko - Świstówka - Pięć Stawów - Roztoka, ale ilość ludzi...

No i asfalt...

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 01:12 PM

Asfalt Wam się nie podoba ? Wink

Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska. Uwielbiam ją. Przetocz się dnem Doliny albo odbij na Wąwóz Kraków lub Stoły. Ładny widok na G.....t i Czerwone Wierchy.

RE: lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 01:20 PM

oki dzięki, chyba wybiorę Kościeliska, Wąwóz Kraków i Smocza Jama. Niestety taki wyjazd to jednodniowy i rzeczywiście wyższe szczyty spowodują że w domu będziemy w nocy, czas dojazdu do Zakopanego to ~2h.
Dzięki jeszcze raz

RE: lekki tatrzański szlak - Hella - 13-07-2009 01:21 PM

Łukasz napisał(a):
Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska. Uwielbiam ją. Przetocz się dnem Doliny albo odbij na Wąwóz Kraków lub Stoły. Ładny widok na G.....t i Czerwone Wierchy.

... A jak będzie mało to do góry na Chudą Przełączkę pod Ciemniakiem i w dół zboczem Adamicy. Po drodze fajny Czerwony Żleb, a potem inny widok Giewontu, Czerwone...

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 13-07-2009 01:23 PM

Kemot napisał(a):
oki dzięki, chyba wybiorę Kościeliska, Wąwóz Kraków i Smocza Jama. Niestety taki wyjazd to jednodniowy i rzeczywiście wyższe szczyty spowodują że w domu będziemy w nocy, czas dojazdu do Zakopanego to ~2h.
Dzięki jeszcze raz

W Kościeliskiej wniknijcie do Mylnej. Może panienka się zgubi Wink Na przyszłość może być to plusem Wink

RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 13-07-2009 02:20 PM

Kemot napisał(a):
nie wiem właśnie jaki szlak wybrać żeby koleżance się spodobało i żeby wracała w Tatry,

Spróbuj trasy z Łysej Polany na Polanę pod Wysoką i z powrotem.Taki tam romantyczny spacer.Dodatkowo błyśniesz -jak dopakujesz do plecaka -jakie wiktuały i piciu.Wycieczka awansuje do miana romantycznego pikniku. Wink

RE: lekki tatrzański szlak - Stasiu - 13-07-2009 07:02 PM

Doktorze, teraz już nie lecą te Twoje romantyczne wypady, które uprawiałeś za młodu Wink. Dzisiejsza młodzież lubi trochę adrenaliny.

RE: lekki tatrzański szlak - bios - 13-07-2009 07:36 PM

Łukasz napisał(a):
Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska.

A jeśli w Kościeliskiej będzie tak :
[attachment=23918][attachment=23919]

Ja proponował bym wycieczkę z Brzezin przez Gęsią Szyję na Rusinowa Polanę i dalej na Palenicę. Prowadziłem tak syna na pierwszą wycieczkę w Tatry i podobało sie Smile
Mapka:[attachment=23920]
Kilka fotek:
[attachment=23921][attachment=23922][attachment=23923][attachment=23924][attachment=23925]
Pozdrawiam Smile

RE: lekki tatrzański szlak - Kemot - 13-07-2009 08:59 PM

toście mi narobili mętliku w głowie, coś będę musiał wybrać, hmmm może tą Polanę Łysą w dodatku giggle
oki dzięki wielkie

RE: lekki tatrzański szlak - unknownman - 14-07-2009 09:23 AM

Kościeliska to ryzyko ze względu na tłok, ale.. Na wspomnianym przez Łukasza szlaku na Stoły jest już zdecydowanie mniej osób. W połowie podejścia kawałek od szlaku jest piękne miejsce widokowe na Kościeliską i okoliczne szczyty.
A z samych Stołów też podobno piękne rzeczy widać (nie sprawdziłem, bo niestety mgła zasłaniała wszystko).
W każdym razie ja właśnie to miejsce polecam. Naprawdę jest urokliwe i może wywołać miłość do Tatr i w ogóle do gór.
Sam się tam ponownie wybieram w sierpniu Smile

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 14-07-2009 09:33 AM

bios napisał(a):

Łukasz napisał(a):
Kolejny lekki, miły i przyjemny szlak - Kościeliska.

A jeśli w Kościeliskiej będzie tak :

Pytanie było o lekki, tłumy mogą nie przeszkadzać Wink

RE: lekki tatrzański szlak - Pablo - 14-07-2009 09:35 AM

Łukasz napisał(a):
Pytanie było o lekki, tłumy mogą nie przeszkadzać Wink

taaaaaa... w kupie raźniej Big Grin

RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 18-07-2009 09:31 PM

A może: Dolina Białego - Sarnia Skała - powrót Strążyską lub dalej Doliną Małej Łąki. Trasa ciekawa, tłumy nie mniejsze niż w Kościeliskiej giggle ale większa różnica wysokości. Osobiście bardzo lubię Dolinę Białego

RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 18-07-2009 09:38 PM

jacko napisał(a):
A może: Dolina Białego - Sarnia Skała - powrót Strążyską lub dalej Doliną Małej Łąki. Trasa ciekawa, tłumy nie mniejsze niż w Kościeliskiej giggle ale większa różnica wysokości. Osobiście bardzo lubię Dolinę Białego

Też bym polecał tą trasę.uhm... z tym , że bardziej lubię Dolinę Strążyską..Huh
Jest taka...jakby tu powiedzieć-bardziej rozłożysta Rolleyesok

RE: lekki tatrzański szlak - Santo - 18-07-2009 10:25 PM

bios napisał(a):
[

Ja proponował bym wycieczkę z Brzezin przez Gęsią Szyję na Rusinowa Polanę i dalej na Palenicę. Prowadziłem tak syna na pierwszą wycieczkę w Tatry i podobało sie Smile

Rusinowa i Gęsia Szyja to jest to Smile u mnie właśnie od tego szlaku zaczeła sie tatrzańska choroba .
Pierwszy raz szedłem od Wierch Porońca ale chyba bardziej polecam zaparkowac auto w Zazadniej i stamtąd wystartowac na Rusinowa robiąc sobie przystanek pod kościółkiem w Wiktorówkach potem Gęsia zejście na Rusinową i do Palenicy potem busikiem powrót na parking .

RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 19-07-2009 10:14 AM

Zgodzę się z moim poprzednikiem, Rusinka to jest TO! ok

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 20-07-2009 06:22 AM

dr.Etker napisał(a):

jacko napisał(a):

Też bym polecał tą trasę.uhm... z tym , że bardziej lubię Dolinę Strążyską..Huh
Jest taka...jakby tu powiedzieć-bardziej rozłożysta Rolleyesok

Mają tam pyszną zupę grzybową. Z grzybów z Parku Narodowego.

RE: lekki tatrzański szlak - jacko - 21-07-2009 03:12 PM

Łukasz napisał(a):
Mają tam pyszną zupę grzybową. Z grzybów z Parku Narodowego.

Szkoda, że nie z bieszczadzkiego...Wink

RE: lekki tatrzański szlak - Kasandra - 22-07-2009 01:14 PM

Ja też zdecydowanie odradzam wejście na Kasprowy Wierch.
Padło tu już kilka fajnych propozycji, ale żeby się nie powtarzać- polecam w takim razie wejście na Trzydniowiański W., Kończysty W., a jeśli nawet czas Wam pozwoli Starorobociański W. z Doliny Chochołowskiej. Tam stawiałam moje pierwsze kroki i jak dla mnie ten region jest bardzo atrakcyjny widokowo.Smile

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 01:19 PM

Widokowo wspaniały ale jednak na Starorobociański parę metrów jest. Lekkim bym tego szlaku nie nazwał.

RE: lekki tatrzański szlak - dr.Etker - 22-07-2009 04:14 PM

Lekki szlak tatrzański powinien być zwiewny jak jedwab tkany w chińskich przędzalniach i błyszczący niczym brokat w noworoczną nocuhm

RE: lekki tatrzański szlak - przemo - 22-07-2009 04:18 PM

dr.Etker napisał(a):
...jak jedwab tkany w chińskich przędzalniach i błyszczący niczym brokat w noworoczną nocuhm

tylko nie chińskiuhm, i tak już mamy zalew chińszczyzny wszelkiej maścigiggle

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 04:21 PM

No to zwiewny jak motylek nad beskidzką łąką.

RE: lekki tatrzański szlak - Kasandra - 22-07-2009 04:27 PM

No dobrze, skoro Starorobociański jest za trudny, to zawsze można poprzestać np. tylko na Trzydniowiańskimuhm Albo z Chochołowskiej wybrać się na Grzesia.Wink

RE: lekki tatrzański szlak - oyama2 - 22-07-2009 04:52 PM

moja propozycja - sprawdzona, znajomi przyjechali z zagranicy i zakochali się w tym szlaku: Dolina Małek Łąki, /zostawiamy auto na parkingu/, odbijamy na Miętusi Przysłup, dalej do Wielkiej Polany i zejść do Doliny Strążyskiej. Następnie drogą pod Reglami powrót na parking. Mamy 3 punkty widokowe, piękny wodospad Siklawica , Giewont jak na dłoni i pyszna zupkę z borowików na Polanie Strążyskiej. I cały dzień w górach.
Widoczek z Miętusiowego Przysłypia
http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/PrzysUpMiTusi#5257263726055493058
Widoczek z Wielkiej Polany
http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DuAPolana#5257264198144979810
Siklawica
http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/Siklawica#5257265202869902194
Giewont oraz polana Strążyska
http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DolinaStrazyska#5257265534102720114
a tu zjemy pyszną zupkę
http://picasaweb.google.pl/ryszard1970/DoPolanyStrazyskiej#5257264872473544962

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 22-07-2009 05:00 PM

Święta racja. Sama Wielka Polana warta jest wycieczki. I w trawce mozna się poleniwić.

RE: lekki tatrzański szlak - marta - 22-07-2009 06:52 PM

Łukasz napisał(a):
W Kościeliskiej wniknijcie do Mylnej. Może panienka się zgubi Wink Na przyszłość może być to plusem Wink

myślę że kolega ma oczekiwania wręcz odwrotne hehe Wink

ja swoją przyjaciółkę zaprosiłam na Giewont ( to była moja 8 wizyta :] ) a potem przeszłyśmy się na Kasprawy. Przyjaciółka była zachwycona ( jej narzeczony pewnie mnie wyklinał ).
Rezultat wycieczki?
Wszyscy zadowoleni, zakochani zjechali kolejką a ja piechotką w dół obawiając się rzekomych niedźwiedzi Wink

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 24-08-2010 11:14 AM

marta napisał(a):
Wszyscy zadowoleni, zakochani zjechali kolejką a ja piechotką w dół obawiając się rzekomych niedźwiedzi Wink

Futrzaki jechały w kolejce blink blink blink blink blink blink blink !!!!!!!!!!!!! Jest źle. Burzy mi to koncepcje moich tegorocznych planów górskich.

RE: lekki tatrzański szlak - Sokół - 24-08-2010 01:31 PM

Wygrały pieniądze od Milki to teraz sobie kupiły karnety. Ponoć też wożą się w Chochołowskiej "Rakoniem" - więc miej sie w październiku na baczności.

RE: lekki tatrzański szlak - Łukasz - 24-08-2010 01:35 PM

To nie jadę. W Beskidach spokojniej. Nikt mi flaszki z ręki nie wyrwie.