Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Śpiwór - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Sprzęt/odzież górska (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Temat: Śpiwór (/showthread.php?tid=1711)

Śpiwór - Anna - 05-01-2009 08:52 PM

Dobry wieczór wszystkim:-)
Mam pytanie i prośbę zarazem.Czy moglibyście doradzić mi coś w kwestii zakupu śpiwora??( nie widziałam jeszcze takiego tematu).
Przeglądałam min. strony takich firm, jak:Roberts,Eksplo,Yeti,Małachowski. Jest tego dosyć sporo, w bardzo różnych( dużychkwasny) cenach i wybór jest ciężki.Myślę,że Wasza opinia mogłaby mi może w jakimś stopniu pomóc.
Potrzebuję kupić coś do 17, bo szykuje się na wyjazd:-)a w taką zimową(brrr) pogodę nie ma co bez porządnej "kołderki" wybierać się gdziekolwiek.
Myślę o zakupie puchowego śpiwora, a ponieważ wydatek będzie spory, to nie ma co podejmować pochopnych decyzji.
I jeszcze pytanie, czy słyszeliście coś o firmie sportex? Mój znajomy ma śpiwory tej firmy i zachwala.
dziękuję za jakiekolwiek rady

RE: Śpiwór - paaulo - 05-01-2009 09:17 PM

W jakich warunkach chcesz używać tego śpiwora?

RE: Śpiwór - Galleahad - 05-01-2009 09:58 PM

Ja mam od niedawna śpiwór Robertsa: puch kaczy 1100g, zakres temperatur: +10/-19/-26/-37
Znaczy to tyle, że przy +10 da się wytrzymać, a przy -19 jest komfort, przy -26 trzeba się mocno zapiąć i coś jeszcze włożyć na siebie, a przy -37 jeszcze się w nim przeżyje. Całość waży 1750g. Miałem go teraz na Sylwestra - nie wiem, ile dokładnie było w nocy stopni, ale zgodnie z danymi HZS na górze temperatura w nocy wynosiła coś ok. -15. Spało się wyśmienicie! Zimna w ogóle nie czułem, a spałem praktycznie w bieliźnie. Śpiwór jest bardzo dobrze wykonany, materiał solidny, dbałość o szczegóły, listwa ocieplana, ściagacz w kapturze i w kołnierzu, dystans na stopy, żeby nie wypychały końca śpiwora i żeby zimno nie było na końcu. Mogę więc szczerze polecić śpiwory tej firmy. Można zadzwonić, zamówić śpiwór o dowolnych parametrach (nawet spoza oferty). Wysyłka do domu za pobraniem lub przez sklepy Horyzontu.

RE: Śpiwór - Anna - 05-01-2009 11:45 PM

paaulo: jesień- zima.

Dzięki Galleahadzie za odpowiedźSmile

RE: Śpiwór - KasiaA - 06-01-2009 07:57 AM

ANNO, skoro jesień-zima to puchowy moze być najlepszym rozwiązaniem. Nie decyduj się na nic poniżej 800g puchu. A później należy szukać kompromisu pomiędzy wagą a możliwościami termicznymi śpiwora. Jeśli Twoje noclegi mają się ograniczyć głównie do schronisk, to nie schodziłabym zbyt nisko z komfortem termicznym bo za tym idzie większa waga (lub znacząco cena). Zwróć uwagę aby był szyty (pikowany) w taki kieszonki V-kształtne. Powinny być dwie warstwy takich kieszonek i zachodzić na siebie na zakładkę. Dobrze dobierz rozmiar do siebie, żeby śpiwór nie był za duży. W śpiworze puchowym śpisz zasadniczo w bieliźnie (lub nawet bez... Wink tak najłatwiej się zagrzać. Więc nie należy kombinować ze jeszcze kurtka i buty mają do niego wejść. Pamiętaj też później o właściwym przechowywaniu śpiworów puchowych aby nie traciły swoich właściwości. Najlepiej kosz wiklinowy.
Niestety, nie znam firmy o którą pytałaś...unsure

RE: Śpiwór - paaulo - 06-01-2009 07:58 AM

ANNA napisał(a):
paaulo: jesień- zima.

Ja bym stawiał na syntetyk. W puchu jesienią się ugotujesz, poza tym puch nie znosi wilgoci.
Puch najlepiej sprawdza się w suchych, a co za tym idzie mroźnych warunkach.

Roberts to sprawdzona firma, mam ich sweter puchowy.

Podstawowe pytanie - namiot czy schronisko?

RE: Śpiwór - Pablo - 06-01-2009 08:40 AM

KasiaA napisał(a):
... Pamiętaj też później o właściwym przechowywaniu śpiworów puchowych aby nie traciły swoich właściwości. Najlepiej kosz wiklinowy.
...

u nas śpiwory swobodnie wiszą w szafie Wink

I zgadzam się z paaulem, puch tylko na mroźną zimę, syntetyk jest bardziej uniwersalny, grzybek tak szybko nie zawita, łatwy w utrzymaniu czystości (pierzesz normalnie). Wiadomo najlepiej by było mieć oba, ale jeśli jeden to rozejrzałbym się za dobrym syntetykiem

RE: Śpiwór - KasiaA - 06-01-2009 08:50 AM

Pablo napisał(a):

KasiaA napisał(a):
... Pamiętaj też później o właściwym przechowywaniu śpiworów puchowych aby nie traciły swoich właściwości. Najlepiej kosz wiklinowy.
...

u nas śpiwory swobodnie wiszą w szafie Wink
...

To niedobrze Pablo... powinien leżeć luźno w przewiewnym, niewilgotnym miejscu. Gdy wisi w szafie, to pierze lub wypełnienie syntetyczne jest zbite w jednym miejscu. Powinien leżeć Smile

RE: Śpiwór - Anna - 06-01-2009 06:46 PM

Kasiu i Paaulo, co do miejsc używania śpiwora, to różne i schronisko i namiot, z przewagą jednak schronisk.

Pablo, dobry syntetyk czyli np. jaki?
A co do śpiworów puchowych, to jak z ich czyszczeniem jest?

RE: Śpiwór - Pablo - 06-01-2009 07:04 PM

np polski Pajak robi dobre śpiwory http://www.pajaksport.pl/%C5%9Apiw%C3%B3r%20Yeti_id-108.html

RE: Śpiwór - Stasiu - 06-01-2009 09:38 PM

Wiesz Anna. Ze śpiworem to samo jak z innym górskim wyposażeniem. Nic nie jest uniwersalne. Trzeba zadecydować. Kupować wyposażenie na wiosnę aż jesień albo na zimę. Kiedy trzeba na cały rok, to niektóre rzeczy, w tym śpiwór, trzeba dublować Sad

RE: Śpiwór - Anna - 06-01-2009 09:54 PM

Zgadzam się Stasiu. Tak sobie myślę,że ze śpiworem to tak jak przede wszystkim z butami.Nie ma jednych uniwersalnych i raczej ciężko o takie.Najlepiej jak ma się na zimę i na resztę sezonu.Coż, jak to się mówi pójdę kiedyś z torbami;-)Winkkwasny, ważne żeby w górySmile

RE: Śpiwór - bober37 - 06-01-2009 10:11 PM

Witam, tez mam spiwor od Robertsa ktory testowalem teraz w sylwestra i sprawdzil się wysmienicie, moj jest o kilka spopni wyzszy od kolegi Galleahada z gęsiego puchu, spalo mi się wysmienicie tez w samej bieliznie w tych sylwestrowych warunkach a co do sezonow to dokladnie jak mowi Stas w tym przypadku nie ma uniwersalnego, te nasze nqa cięzkie mrozy a na lato jesien wiosnę trza lrzejszy kupic, polecam na zimę Robertsa!!!!!!!!!Smile))))))))

RE: Śpiwór - Galleahad - 26-01-2009 09:47 PM

Kochani,

napisał do mnie Grzesiek, kumpel z Wrocławia, że chce sprzedać śpiwór:

"Nowy(2 lata gwarancji, z metkami itd.) śpiwór puchowy Yeti GT Winter II 1100g puchu na komfort -24C. Cena w sklepie to ponad 1100zł.
Ja sprzedam za 750zł."

Jeśli jesteście zainteresowani, to piszcie na priva, a podam maila / tel. do Grześka.

RE: Śpiwór - przemo - 01-06-2009 04:50 PM

Tak sie złożyło że znalazł sie w końcu powód by kupić spiwór. Wymagania me wygórowane nie są, a więc:
konkretnie ma służyc do spania w schronie i pod namiotem w okresie tak od maja do września. Generalnie do 200 zł.

Tak też poszukując to i ówdzie wyszukałem takie oto:

http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-syntetyczny-troms-039-09_33395t.html
http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-syntetyczny-hamar-039-09_33398t.html
http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-zimowy-syntetyczny-stavanger-039-09_33397t.html
http://sherpa.pl/product_info.php/cPath/49_108/products_id/1915
http://sherpa.pl/product_info.php/cPath/49_108/products_id/1409

Tylko jak na to patrze:
spiwór co wazy ok 1900 g to chyba trochę za duużo...
a wymiary po spakowaniu ok.42/22 to też przy dużo...
ten nr 4. całekiem niezły wg. mnie, tylko że za krótki znów, bo mam 188 wzrostu....

Zapodajcie jakieś podpowiedzi, bo czas nagli, i bedzie trza coś kupić

RE: Śpiwór - Sokół - 01-06-2009 04:55 PM

Przede wszystkim patrz na wielkość po złożeniu - skoro chcesz go uzywać w zasadzie jedynie w sezonie letnim. W zasadzie w każdym tak czy tak będzie Ci ciepło, a miejsce w plecaku - bezcenne. Pomysl tylko, ile puszek możesz zabrać ze sobą więcej mając śpiwór mały, a ile zabierzesz mając śpiwór duży. Piwo w schronisku w piątce - 8 zł. W puszce w sklepie - 3 zł. Rachunek chyba prosty, co?

(może troszkę chamskie wnioski, ale życie pokazało, że bezcenne)

pozdrawiam

RE: Śpiwór - Bartek_84 - 01-06-2009 05:01 PM

Sokół napisał(a):
Piwo w schronisku w piątce - 8 zł. W puszce w sklepie - 3 zł. Rachunek chyba prosty, co?

(może troszkę chamskie wnioski, ale życie pokazało, że bezcenne)

No coż popieram w 100% tylko małe sprostowanie co do ceny piwa na dole Smile Ja w tym roku zaopatrzyłem się w 12 puszek Tatry i płaciłem w markecie za puszke 1,85 zł Smile wychodze z prostego załozenia ze polskie browary zeszly na psy i teraz Tyskie, Lech , Zywiec czy Tatra smakuja mi tak samo Sad

Wracajac do głownego watku Sokol ma glowe na karku i wysunal wlasciwe wnioski, trzeba myslec o miejscu w plecaku na browarki ok

RE: Śpiwór - przemo - 01-06-2009 05:06 PM

ech nie takiej podpowiedzi oczekiwałem... ale niech bedzieSmile
ej to nie wiecie że wystarczy bardziej skondensowane procenty w butelkach półlitrowych brać, już jest miejsca więcej i lżejSmile

RE: Śpiwór - Sokół - 01-06-2009 05:07 PM

Jak ktoś lubi koncentrat - to masz rację.

RE: Śpiwór - Bartek_84 - 01-06-2009 05:21 PM

Przemo tak na poważnie Smile

zależy czego oczekujesz od śpiworka i w jakich warunkach chcesz nocować uhm

Ja osobiście używam spiworka bodajże marki Kos czy coś w tym stylu, w każdym bądź razie jest to mumia i jestem bardzo zadowolony, zajmuje bardzo malo miejsca, waży niewielem jest poręczny i sprawdza się w 100% jeśli chodzi o nocowanie czy to w schronisku czy u kogoś na grillu poza miastem ok

Jak znajdę w sieci to wrzucę linka, ale z tego co pamiętam nie kosztował super-drogo Wink

RE: Śpiwór - przemo - 01-06-2009 05:41 PM

dzwoniłem już do sherpy, mają taki na mój wzrost
generalnie mniejszy i lżejszy niż te FN w horyzoncie, termika może być, także chyba na ten się zdecyduje

RE: Śpiwór - Stasiu - 01-06-2009 05:53 PM

Ja bym decydował między 1 i 2.
1. Ma lepsze właściwości, mniejsze rozmiary po spakowaniu, inne duperele dla komfortu.
2. Jest tańszy i o trochę lżejszy.

Chyba bym wybrał 1 uhm

RE: Śpiwór - Sylwester - 01-06-2009 06:18 PM

a co Wy o tych puszkach i półlitrówkach, śpiworek należy tak dobrać by spełniał oczekiwania użytkownika, a co do miejsca to 200 gram spirytu np z coca-colą, choć rozcieńczacz jest właściwie dowolny, może to być również pluszzz daje radę lepiej niż wszystkie te Wasze browce wniesione na plecach Toungue

RE: Śpiwór - Pablo - 01-06-2009 08:43 PM

Przemo zanim kupisz zobacz jeszcze ten http://www.pajaksport.pl/%C5%9Apiw%C3%B3r%20Traper_id-107.html
albo ten http://www.pajaksport.pl/%C5%9Apiw%C3%B3r%20Hit_id-105.html w
Warszawie SKLEP PODRÓŻNIKA na ul. Grójeckiej
Używałem HIta i byłem zadowolony bardzo... póki mi go nie skradziono.

RE: Śpiwór - Bartek_84 - 01-06-2009 08:53 PM

Ja bym jeszcze zastanowil sie nad jeszcze jedna kwestia, mianowicie ceną Smile Te śpiworki które wskazaliście mają zapewne różne ciekawe właściwości ale czy nie jest tak że dopłacamy praktycznie zawsze za firme i za to że coś jest przeznczone dla ludzi podróżującyhc po górach? uhm

Ja bym podszedł do tematu pragmatycznie : skoro używam śpiworka tylko w schronisku gdzie może nie jest gorąco ale ujdzie to nie potrzebuje jakiegoś rewelacyjnego śpiworka, w końcu to nie kwestia butów czy kurtki, gdzie faktycznie lepiej dopłacić niż oszczędzać, ale kwestia przenocowania w wygodnym śpiworku Smile

Takie moje zdanie Smile Wszystko zależy od kwestii jak będziesz go używał i jakie masz oczekiwania Smile

RE: Śpiwór - mar.an - 02-06-2009 05:56 AM

Przemek, w zimowym śpiworze będzie Ci za ciepło w schronisku, a pierwsze modele z Twoich linków takie cuś własnie mają w nazwie (wiem cos o tym, bo spałam w grubym jesiennym śpiworze w kurniku przy Zelenym Plesie latem- usmażyć się szło...innocent).
Stąd trzeba było kupić coś cieńszego - bardziej odpowiedniego na warunki schroniskowe, no i padło na taki model: http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-syntetyczny-letni-camping-039-09_33362t.html
waga:1kg
długość:max. 188cm (więc chyba by Ci pasował)

No i cena nie jest zaporowa.

Pozdrawiam.

RE: Śpiwór - Pablo - 02-06-2009 07:53 AM

Kompromis wagowo/temperaturowy to pajak hit Toungue pod namiot się też nada, pod gołe niebo też (szybko schnie), za goraco - zawsze można się porozpinać, jak coś założysz na siebie oprócz gaci to i przy małym mrozie da sie spać, a najlepiej to kupic dwa Wink

Edit: http://ngt.pl/7,pajak-hit.html

RE: Śpiwór - KasiaA - 02-06-2009 02:35 PM

Przemo, wiem że cenowo to trochę odstaje ale śpiwór bardzo uniwersalny to np:
http://www.montano.pl/sklep/index.php?p84,spiwor-primaloft-100

Komfort termiczny masz na granicy -4/-8 stopni przy wadze 850 g!
Używam kurtki z primaloftu, jako materiał wypełniający jest na prawdę godny polecenia. Kurtka po spakowaniu zmieści się w kieszeni na upartego, waży tyle co nic a jest niesamowicie ciepła. Przypuszczam, że z tym śpiworem też tak będzie. I nawet jak zamoknie to nie traci swoich właściwości.

RE: Śpiwór - Stasiu - 02-06-2009 08:19 PM

Pablo napisał(a):
(...), a najlepiej to kupic dwa Wink

Edit: http://ngt.pl/7,pajak-hit.html

Ja sobie kupiłem wkładkę do śpiwora z moiry-fleece. W schronach używam ją solo a podczas zimnych nocy jako normalną wkładkę do śpiwora. ok
Przemo kup już coś, bo z tyle rad można zwariować i napewno kupić nie to, co się zamierzało Rolleyes

RE: Śpiwór - Sylwester - 02-06-2009 08:37 PM

A ja kupiłem dziś za 35 zeta śpiworek, nie ma on żadnych max i min osiągów, ale ma tą zaletę, że jest bardzo-bardzo mocno kompresowalny i będzie mi służył jako Stasiowa wkładka - śpiworek schroniskowy, który zajmuje bardzo mało miejsca w worze.

RE: Śpiwór - przemo - 03-06-2009 07:36 AM

Stasiu napisał(a):
Przemo kup już coś, bo z tyle rad można zwariować i napewno kupić nie to, co się zamierzało Rolleyes

dziś idę i kupię, już mam dość myślenia co i jak, co będzie to będzie, poczytałem trochę o nim na NGT i TG i jest dobrze

RE: Śpiwór - przemo - 05-06-2009 01:52 PM

Ano kupiłem taki:
http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-syntetyczny-finmark-039-09_33396t.html

w horyzoncie dają 15% zniżki na FN do 5 czerwca, taki też był jeden z powodów

spałem w nim, i zimno mi po plecach było trochę, chociaż wyspać sie dało, nie wiem, może to tylko ja tak czuje...
dziś pewnie kolejna noc w nim
przygotowuje się na podłoge schroniskaSmile

RE: Śpiwór - Stasiu - 05-06-2009 04:12 PM

Fajnie Przemo. Najlepiej mi się podoba: Fluorescencyjny suwak przy zamku, ułatwiający nocne życie Wink

RE: Śpiwór - Snieshka - 17-11-2009 09:59 AM

Stasiu napisał(a):
Fajnie Przemo. Najlepiej mi się podoba: Fluorescencyjny suwak przy zamku, ułatwiający nocne życie Wink

Rzeczywiście, może ułatwiać nocne życie... z doświadczenia jednak wiem, że jak leże już w śpiworku, to zasuwam/odsuwam zamek na czuja, bo nie chce mi się nawet ślepióff otwierać Rolleyes

Przemo a co miałeś pod plecami, ze mówisz ze było Ci po nich zimno?
jak po spaniu na podłodze w schronie? Rozumiem, że masz karimatę?

Zazwyczaj używałam śpiwora do spania pod namiotem na Jurze. Było tego sporo, średnio kilka parodniowych wypadów w okresie wiosenno-letnio-jesiennym i w rożnych śpiworach się spało. Lepiej było brać gorsze, bo po jednym tygodniu/dwóch ognisk i transportu nie wiem co było w gorszym stanie- ja czy śpiwór.

Podczas ostatniego górskiego wypadu, przez tydzień spałam w tym śpiworze: Wolfgang

Co mogę o nim powiedzieć?
- wewnętrzna kieszeń na dokumenty- dobrana trzymanie stoperów do uszu Wink
- ocieplacz na stopy - jako osoba, której marzną stópki muszę przyznać ze spisał się na medal ok

spałam w tym śpiworze w samochodzie, na podłodze w schronie, na materacu... zakres temp. jaki panował w pomieszczeniach to średnio +5 do -5 i przy -5 musiałam nakryć sie dodatkowo kocami bo byłoby mi zimno. Jeżeli ktoś nie jest zmarzluchem to pewnie nie musiałby tego robić.
Ogólnie śpiwór bardzo polecam jeżeli ktoś szukałby czegoś w ten deseń.

Kolega z którym urzędowałam ten tydzień w górach, spał w TYM śpiworze puchowym Małachowskiego z zakresem temp. do -41 i w pomieszczeniu gdzie było +5 rozbierał sie w nocy do gaci bo się lało z chłopaczyny Smile
Poza tym to wysoki gość, wiec mial max. rozmiar i przy cenie 1239 zł zapłacił koło 800zł, bo trafił na promocje tego modelu i do tego dostał rabat i o ile się nie mylę to w naszym krakowskim Polarsporcie.

RE: Śpiwór - carola - 14-12-2009 10:07 PM

Jako, że przed świętami jest robię przymiarki do zakupu śpiwora z przeznaczeniem do spania w schroniskach. Co myślicie o śpiworach Milo? Np. http://8a.pl/page,produkt,id,3544.html czy http://www.e-horyzont.pl/fjord-nansen_2m/spiwor-syntetyczny-hamar-039-09_33398t.html. Zależy mi na tym żeby p spakowaniu zabierał mi jak najmniej miejsca

RE: Śpiwór - tomtur - 14-12-2009 10:20 PM

Do spania w schronach to taki wystarczy ,a racja im mniejszy i lzejszy tym lepszyBig Grin przeważnie jest taki ścisk i zaduch że i tak śpi sie na nim niż w nimBig Grin

RE: Śpiwór - paaulo - 16-12-2009 11:21 AM

Do spania w schronisku szukałbym lżejszego śpiwora. W awaryjnych sytuacjach, gdy w schronie było by za zimno, można się ratować kocem. Śpiwór 1kg, a nawet poniżej wystarczą.

RE: Śpiwór - Pablo - 16-12-2009 01:30 PM

paaulo napisał(a):
Do spania w schronisku szukałbym lżejszego śpiwora. W awaryjnych sytuacjach, gdy w schronie było by za zimno, można się ratować kocem. Śpiwór 1kg, a nawet poniżej wystarczą.

Pawle, poleciłbyś coś lekkiego do schronu? lekkiego też w cenie, bo myślę, że nie warto dużo wydawać na coś co ma być tylko substytutem kołderki Wink

RE: Śpiwór - marekm - 16-12-2009 01:53 PM

ja od 2 lat używam bergsona superpacka - z tego co widze teraz kosztuje 200 zł w polarsporcie (udało mi się go kupić w tym sklepie za ~150 zł). 800 gr, do schronu idealny, po spakowaniu w miarę mały, wytrzymały

RE: Śpiwór - paaulo - 16-12-2009 02:08 PM

Pablo napisał(a):
Pawle, poleciłbyś coś lekkiego do schronu? lekkiego też w cenie, bo myślę, że nie warto dużo wydawać na coś co ma być tylko substytutem kołderki Wink

Szukałbym czegoś z syntetycznym wypełnieniem. Waga całkowita między 500-800g. W schronie całkowicie wystarczające, a plecak lżejszy.
Dla zmarzluchów coś jak najlżejszego z Primaloftu.

Śpiwór, o którym pisze Marek wygląda jak najbardziej ok.

RE: Śpiwór - Pablo - 16-12-2009 02:18 PM

No własnie o to mi chodzi by wagi zdjąć trochę a i z obiętość też by się przydało, żeby nie zajmował połowy plecaka, a jakoś nie jestem przekonany do rzeczy dyndających na zewnątrz.

Edit.
Myslalem o czyms takim
http://www.pajaksport.pl/Śpiwór%20Extra%20Light_id-104.html

RE: Śpiwór - Stasiu - 29-07-2020 07:07 PM

Dzisiaj sobie kupiłem śpiwór puchowy Paine 400
https://www.hudy.cz/paine-400?variant=31433&size=143802

Kolejny krok do minimalizacji wagi i objętości bebechów plecaka. ok

RE: Śpiwór - yoter - 29-07-2020 09:07 PM

Stasiu napisał(a):

Gratulacje! Z wiekiem trzeba sobie pomagać na wszelkie sposoby. Big Grin

RE: Śpiwór - tomtur - 30-07-2020 07:17 AM

Oj Stanisław będziesz miał ciepło, a nawet za ciepło ????

RE: Śpiwór - Pablo - 31-07-2020 11:30 AM

Stasiu napisał(a):
https://www.hudy.cz/paine-400?variant=31433&size=143802

Kolejny krok do minimalizacji wagi i objętości bebechów plecaka. ok

Aj szkoda, że nie mówiłeś, byśmy coś załatwili, mało nie zapłaciłeś.. ale i tak gratuluję zakupu.
To Stanisław.. jesień w górach pod namiotem przy ognisku??

RE: Śpiwór - Stasiu - 31-07-2020 05:31 PM

Paweł, miałem go tańszy. Za 5512 koron to jest około 918 złotych. Wiem, że i tak może być drogo, ale znów przemawiała do mnie waga.

RE: Śpiwór - tomtur - 04-08-2020 01:42 PM

Stach jak tam śpiwór się znajduje w tych mokry h warunkach

RE: Śpiwór - Stasiu - 04-08-2020 05:52 PM

Jeszcze nie był przemoczony. Tempertura jest powyżej 10 stopni i jeszcze się nie sprawdził.

RE: Śpiwór - tomtur - 04-08-2020 06:26 PM

To masz dwa wory ????

RE: Śpiwór - Stasiu - 04-08-2020 07:02 PM

Nie, ale jeszcze nie panowały ekstremalne warunki. W namiocie miałem sucho, ale ciuchy były przemoczone i nie było je gdzie suszyć.