Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Narty :-) - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Sprzęt/odzież górska (/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Temat: Narty :-) (/showthread.php?tid=170)

Narty :-) - Halska - 21-11-2006 09:50 PM

Hej!
Widzę na forum kilku narciarzySmile Mam więc prośbę. Mam zamiar kupić sprzęt na zimowe szaleństwo na stoku. Właściwie niewiele wiem na ten temat. Pomocy!! Jakie narty, buty, wiązania??? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu? Jestem początkująca, wiem że długość nart ma jakiś związek ze wzrostem. Ale jaki nie wiem :-) Pomożecie??? Smile
Pozdrawiam.

RE: Narty :-) - Ustrik - 23-11-2006 01:23 PM

wszystko, moja droga, zależy od tego co chcesz na stoku wyczyniać Smile
jeżeli jesteś początkująca i chcesz nauczyć się jeździć carwingowo to kup se niedrogie narty na początek (Dynastar, Blizzard) najlepiej używane. nigdy nie wiadomo, czy złapiesz bakcyla, więc po co wydawać fortunę? pamiętaj ,ze narty carvingowe to te z takim lekkim wycięciem na bokach. Na początek kup se dechy z niewielkim promieniem skrętu. rozpoznać takie możesz po szerokości czuba. jeżeli jest rzeczywiście jak łopata to je odpuść, jeśli natomiast jest smukły to będąw sam raz. długość dech winna być jakieś 10 cm. krótsza od twojej wysokości. Powinny sięgaćci kawałek ponad brodę. tańsze narty to te lżejsze. im cięższe narty tym lepiej się trzymają podłoża i trudniej się wyglebać, ale to też trzeba umieć opanować. ale im cieższe tym trudniej na nich zaczynac. jak kto lubi sięw śniegu tażac to polecam lżejsze Smile ja uwielbiam Big Grin

wiązania: wiązania (okucia) najlepiej kupić od razu z platformą (takie zgrubienie pod okucie). Wówczas są one wyżej i łątwiej sięnauczyć skręcać, a jak już opanujesz podstawy to mozesz fajnie się bawić Smile
pamiętaj, że jak kupisz sobie wiązania (najlepiej razem z nartami) to poroś sprzedawcę aby ustawił ci ciężar nacisku. To podstawa bezpieczeństwa!!! od ciężaru zależy czy i kiedy narta wypnie się podczas upadku. upadki na nartach nawet te drobne mogą mieć powazne konsekwencję a większość z nich ma swe podstawy w złych ustawieniach nacisku.

buty:
powinny być przedewszystkim wygodne! najlepiej kup sobie nowe, ponieważ wówczas twoja stopa dostosuje wnętrze buta i nie będziesz musiała ty się dostosowywać. buty są przeróżne w zależności od twardości. buty twarde to te do bardziej sportowych wyczynów. możesz sobie kupić buciki średnio miękkie, bo za miękkie to też źle. chodzi o trzymanie sztywności. na carving powinny być troszkę twardsze. buty powinny mieć conajmniej 3 zaczepy (conajmniej!!!) jak są dwie to ich nie kupuj. jeżeli na początku poczujesz że buty są ciasne to sięnie przejmuj. takie mają być.jeśli będą za ciasne to na pewno poczujesz. pamiętaj przy wyborze o łatwości zapinania. jeżeli w sklepie sieciężko zapinają to ich nie kupuj! trzeba sietroche wysilićzapinając buciory, ale bez przesady.

kije:
kije powinny być sztywne z gwiazdką (gumową końcówką). długość kija ocenia siętak:
jeżeli testujesz kij na śniegu to po wbiciu szpica powinien być kąt prosty w twoim łokciu. na podłodze musisz wziać niewielkąpoprawkęna to ponieważ końcóka sięnie ma gdzie wbić. Pamiętaj, aby rączka miałą paski.

wracająć do nart: kup dechy z naostrzinymi krawędziami. jazda a tempych krawędziach to nie jazda. popatrz też na spody nart. powinny być gładkie i z niewielką ilością rys. jak nie ma wogóle rys to jest cacy. jeżeli narty są pocharatane to omijaj takiego sprzedawcę z daleka.

koniecznie kup se gogle narciarskie albo dobre okulary sportowe. najlepiej przy goglach kupić sobie te z podwóją szybką i systemem antyfog - nie parują, a jak zaparują to szybko odparowywują. kolor szkłą polecam pomarańczowy - rozjaśnia obraqz przez co śnieg a właściwie nierówności na śniegu są lepiej widoczne i świetnie siejeździ w nich nocą Smile

to chyba tyle Smile

RE: Narty :-) - KaRoLiNa :) - 23-11-2006 05:25 PM

Hmm...czyli jakby to wszystko tak ładnie podsumować to takie białe szaleństwo w wersji podstawowej dla początkujących będzie kosztować..... ile PLN??

RE: Narty :-) - spoko - 23-11-2006 07:07 PM

Dla Halskiej i Karoliny ( w związku z zainteresowaniami) mały prezencik
[attachment=662]

RE: Narty :-) - Ustrik - 23-11-2006 07:12 PM

1000 zł. niestety, ale to drogi sport. z resztą ... mało który sport jest tani. bieganie... ale komu by się chciało?
żartuję, bieganie to tez fajny sport. zwłaszcza po górach.
chce se kupić ski toury to też licze się z 1000...powinienem bynajmniej. jak zejdę poniżej to będę zadowolony.

RE: Narty :-) - tomtur - 23-11-2006 07:20 PM

Zapewniam Cię że od doboru sprzętu dużo zależy, im trafniej dobierzesz tym lepsza zabawa.Dobór nart zależy od wielu cznników wagi wzrostu stylu jazdy, najlepiej wejdz na jakieś forum narciarskie sezon robi się gorący ,poczytaj postów a temat ci się przyblizy.Narty to też góry. Udanych szusów.

RE: Narty :-) - Halska - 27-11-2006 09:57 PM

Dzięki za odpowiedzi. Pierwszy wypad na narty w tym roku- Sylwester:-)
Jeszcze miesiąc niestety Sad

Pozdrowionka Smile

RE: Narty :-) - Ustrik - 27-11-2006 10:02 PM

radzę ci pożyczyc od kogoś narty i kupic sobie w styczniu
albo wogóle pod koniec zimy już na przyszły sezon - grunt to oszczędność Smile

RE: Narty :-) - Ustrik - 30-11-2006 12:09 AM

hej Halska to skoro my dwa krakusy jesteśmy to może skoczymy na giełdę bo tez bym się za czymś rozejrzał?

RE: Narty :-) - Halska - 30-11-2006 12:31 PM

Jasne jasne:-) Bardzo przyda mi się pomoc przy wyborze sprzętu :-) Napisz, w które weekendy jestes w Krakowie, to jakoś się dostosuję:-)

RE: Narty :-) - Ustrik - 01-12-2006 12:09 AM

ja to następny weekend mam wolny i wybieram się na giełdę.

RE: Narty :-) - Halska - 01-12-2006 09:31 AM

Następny, czyli 9 grudnia? Jesli tak to fajnie. Idziemy po sprzęt Smile

RE: Narty :-) - Ustrik - 01-12-2006 10:23 AM

fajnie. może ktoś jeszcze chętny?

RE: Narty :-) - Halska - 01-12-2006 02:23 PM

Ja wyciągam jeszcze admina Smile

RE: Narty :-) - Ustrik - 02-12-2006 09:15 PM

hoho to się szykuje widzę kiomisja narciarska z Górskiego świata. będziemy lustrować giełdę. bileciki do kontroli....

RE: Narty :-) - Ustrik - 09-12-2006 01:13 PM

nartki zakupione Smile myśle, że dobre zakupy zrobiliśmy dzisiaj i utargowaliśmy conieco na piwko Big Grin z niecierpliwością czekam na relację z pierwszych zjazdów.

RE: Narty :-) - Halska - 09-12-2006 02:13 PM

Jak będzie śnieg to będą relacje Smile

RE: Narty :-) - KaRoLiNa :) - 09-12-2006 07:36 PM

To najważniejsze, że się okupiłaś. Zmieściłaś się w granicach cenowych takich jak chciałaś?? A Ty Ustrik też zaopatrzyłeś się w sprzęt czy jeszczYk nieT??

RE: Narty :-) - Ustrik - 09-12-2006 09:01 PM

ja sobie chciałem ski-toury poogladac, ale nie było niestety zbytniego wyboru. za to mam upatrzone patrę gadżetów które w styczniu sobie kupię Smile
Z tego co się na nartach znam to myślę, że cenowo Halska powinna być zadowolona, a narty? szczerze mówiąc sam bym na nich parę razy się przejechał Smile

RE: Narty :-) - Halska - 09-12-2006 11:01 PM

Hehehe, zadowolona bardzo z zakupów Smile Ustrik może kiedyś Ci pozwolę Smile Hehehe. Pozdr.

RE: Narty :-) - KaRoLiNa :) - 09-12-2006 11:06 PM

No to do pełnego szczęścia potrzeba jeszcze tylko/albo/AŻ śniegu i będzie cacy Smile

RE: Narty :-) - Ustrik - 04-01-2007 07:58 AM

Halska i jak narty?

RE: Narty :-) - Halska - 04-01-2007 01:29 PM

Nartki spisały się bez zarzutu, niestety buty fatalneSad
Muszę chyba kupic nowe, bo te są bardzo niewygodne, do tego stopnia że ostatniego dnia nie mogłąm już jeździć. Ale ogólnie spokoSmile Napisz kiedy masz czas na piwko, bo jeszcze nie podziękowałam za pomoc w zakupach Smile
PS. Z nart skorzystała też koleżanka i też była zadowolonaSmile

RE: Narty :-) - Ustrik - 06-01-2007 12:20 AM

hmmm, no z butami tak czasem jest. w sklepie wydały się dobre, ale dopiero pod naciskiem siły pokazują czym są. dobrze, że przynajmniej nie wydaliśmy na nie fortuny, ale z drugiej strony i tych groszy szkoda...
a piwka to ja już nie pijam. przestawiłem się na rum Smile to jest teraz mój znak rozpoznawczy jak u starego wilka morskiego Wink

RE: Narty :-) - Halska - 06-01-2007 03:46 PM

Nie ma problemu, kupi się rum Smile

RE: Narty :-) - spoko - 06-01-2007 04:32 PM

Ustrik a lubisz Szanty bo ja uwielbiam.Zresztą fale morskie to też takie góry

RE: Narty :-) - Ustrik - 06-01-2007 11:54 PM

nie lubię szant, ale fale bardzo Smile

RE: Narty :-) - tomtur - 02-02-2007 09:13 PM

[attachment=1423]Wczoraj po pracy wybraliśmy się na narty do czech,śnieg jest ale bardzo mokry ,temperatura w + ,3 h w tych warunkach i rano ciężko wstać .Ale mimo tak Uroczej zimy jak się poszuka można znaleść stoki do jazdy.

RE: Narty :-) - fasmac - 02-02-2007 09:28 PM

Ja już niedługo.

W czwartek Wielka Racza.
Będę jeździł do upadłego.

RE: Narty :-) - tomtur - 02-02-2007 10:15 PM

Życzę udanego wypadu .Ach żeby tak dało się przenieś wyciągi z raczy na małe skrzyczne.Już widzę 6 os. ławkę z czyrnej na sam szczyt małego.Może kiedyś.

RE: Narty :-) - Ustrik - 02-02-2007 11:07 PM

ja to na 24 lutego planuję najblizszy wypad. Niestety komunikacja
Kraków - Jasna uległa zmianie na bardzo niekożystną, więc raczej w tym roku tam nie zawitam Sad
Ale w Bieszczadach też mozna na szczęście pojeździć Smile jupiii

RE: Narty :-) - tomtur - 11-02-2007 01:58 PM

[attachment=1460][attachment=1459][attachment=1458][attachment=1457][attachment=1456]No i udał się kolejny wyjazd na narty.Mimo ogromnego parcia narciarzy na Słowację , ja odkrywam stoki w Czechach.Kolejnym ośrodkiem narciarskim jest miejscowośc Bila.Ośrodek położony w Beskidzie morawsko śląskim 50 km od przejścia granicznego w Zebrzydowicach.Skipark z 4 osobowa ławką ,trzy trasy po 1000 m,po drugiej stronie doliny 2 orczyki z 2 trasami.Karnet całodniowy od 9 do 16,400koron[56zł]+100koron kaucji za magnetyczny karnet,bogata infrastruktura [bary,restauracje]parking 50 m od stoku [bezpłatny].Sami widzicie że czesi i słowacy standartami obsługi są bliżej europy.Mimo że Skrzyczne widzę z okna to omijam Szczyrk,wiem że stoki obronią się krytyki ,ale cała reszta szkoda słów. Polecam zatem wszystkim Bilę.

RE: Narty :-) - Ustrik - 11-02-2007 03:18 PM

kto wie? może i keidyś tam zawitam.
Ja , podobnie jak ty, nie polecam polskich wyciągów. U mnie w Ustrzykach górka jest fajna, ale ... właśnie to ale jest najgorsze.
jak bedziecie tam kiedyś nie zamawiajcie niczego co na oleju smażone. Ten olej jest stary i wszystko w nim już było. nie zamawiajcie grzańca bo to nic innego jak gotowane wino z kartonu za 3,50. lepiej weźcie drobne bo jak babka nie bedzie miała wydac to was za to opierprzy. Jak bedziecie jeździć z dziećmi to zadbjcie by miały kask - trasa beznadziejnie zabezpieczona. W zeszłym roku kask uratował chłopca - walnął głową o śróbę przy platformie która powinna być zakryta materacem. noi ceny. potencjalnie jest to droższy wyciąg nawet od tych alpejskich, gdzie karnet od 9 - 17 kosztuje 60 zł. Na słowacji w Niżnych Tatrach płącę 80 zł za cały dizeń na ponad 14 km tras. noi jakośc zupełnie inna.

RE: Narty :-) - tomtur - 11-03-2007 07:54 PM

[attachment=1821]Mimo że ,już szukamy wiosny zima jest nadal i się jeszcze nie poddała .Dzisiaj na stożku były takie ładne widoczki w tle skrzyczne,a oprucz podziwiania jeszcze pojeżdziłem 2w1.

RE: Narty :-) - tomtur - 10-04-2007 04:30 PM

Trochę zapomiałem o tym wątku ,wiem że powinn się tu pisać o sprzęcie ,ale jakos tak mi wyszło że opisuję tu wyjazdy narciarskie.Już miałem narty chowac na następny sezon a tu trafiła się okazja wyjazdu na kasprowy ,było to moje 1 narciarski spotkanie z Kasprowym i już wiem że nie ostatnie . Marcowe narty bardzo polecam na nizinach wiosna w pełni a wysoko w górach warunki wspaniałe.
Parę fotek 24/25.03.07

RE: Narty :-) - tomtur - 06-11-2007 09:44 PM

W Beskidach sypneło i temp.trzyma się w minusie więc informuję tych co jeżdzą i tych co chodza że ZIMA w gorach . Wyciagam sprzet .

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 18-11-2007 04:27 PM

Chcę kupić narty biegowe. Proszę o info jak i gdzie.

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 24-11-2007 08:39 AM

O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!

RE:  Narty :-) - spoko - 24-11-2007 10:24 AM

Gandzia1 napisał(a):
O jej nikt nic nie wie o nartach biegowych?!

Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on lineSmile

RE: Narty :-) - Pablo - 24-11-2007 12:05 PM

spoko napisał(a):
Cierpliwości Gandzia .zapewne wiedzący nie są ostatnio on lineSmile

Potwierdzam, na pewno bardzo dużo w tym temacie wie Danusia, no a Jej jak wiadomo ostatnio nie ma, moja przygoda z biegówkami a raczej plastikowymi nartami do wszystkiego (czyt. do niczego Wink ) skończyła się w podstawówce Smile
pozdrawiam
p

RE: Narty :-) - tomtur - 24-11-2007 09:28 PM

Przykro mi Gandzia, ja też Ci nie pomogę co do biegówek. Myślę, że
Danusia ci pomoze.

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 25-11-2007 03:54 PM

Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią.Big Grin

RE: Narty :-) - tomtur - 31-12-2007 07:57 PM

No i 1 wypad na narty w tym sezonie wczoraj zaliczony ,jak narazie śniegu w górach nie ma owszem na trasach śnieg sztuczny jest i trasy są przygotowane ale to jeszcze nie to jednak przy 40cm kamienie wychodza . Ale musze przyznac fajnie było ,ceny w Bili na poziomie zeszłego roku mimo ogromnej ilości narciarzy ławka dawała rade ale co poradzić niedziela i przed sylwestrem .

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 31-12-2007 10:22 PM

Tak trzymać Tomtur! zima ,zima, narty,narty

RE: Narty :-) - Danusia - 06-01-2008 11:20 PM

Gandzia1 napisał(a):
Tak tak Danusia właśnie mnie zachęciła- więc czekam na nią.Big Grin

Przepraszam Gandziu, że tak długo to trwało. Wszystko zależy od tego w jakim celu chcesz używać tych biegówek. Jeśli chcesz tylko pohasać po najbliższej okolicy bez górskich wyjazdów to w sumie warto pokusić sie na sprzęt używany nawet w starszego typu, a wtedy jak już go dobrze zjeździsz i będziesz wiedziała czego chcesz wymienić. Sporo tego na allegro i można czasem kupić od razu cały komplet (czyli narty z wiązaniami + buty+kijki). O ile dobrze sie zorientowałam w Twoich upodobaniach to wybrałabym na Twoim miejscu narty troszkę szersze od typowych biegówek, czyli około 5 cm, co daje Ci możliwość używania ich nie tylko na założonym śladzie ale również w dziewiczym śniegu. Ja mam Fischery, i spora kolekcja stara i nowa to właśnei narty tego typu. Do tego polecam narty z łuską (nacięci na środkowej części ślizgu zapobiegające cofaniu sie nart w tył) dzięki temu unikniesz ciągłego nakładania klistru przed każdym wyjściem na śnieg. Powiem szczerze ze zwolenników łuski jest tyleż samo co i przyciwników. Ja bym tam jednak nigdy gładkich ślizgów nie wybrałą bo czasu poświęcany na smarowanie wolę poświęcać na jazdę, a moje dreptanie traktuję tylko i wyłacznie amatorsko a nie sportowo. Mam nadzieję że ten wywód pomoż eCi podjąc decyzję co do typu ślizgów. Kolejnym problemem to wybór wiązań i co za tym idzie profilu obuwia. Ja mam sns-y bardzo popularny i że tak powiem na czasie. Wygląda to tak że koniec buta wygląda jak ścięty czubek z zatopionym WEWNĄTRZ bolcem który wpina sie w wiązanie. Są tez systemy mające ten bolec na zewnątrz, trochę starsze, no i różne inne, które myślę ze tak samo dobrze sie spisują, jest tylko jedna zasada że but musi być w tym samym systemie co wiązanie. Podobne do systemu jakiego ja używam jest jeszcze nnn ale pomimo że sie but wepnie i wygląda podobnie to nijak nie pasuje. Kijki muszą byc dużo dłuższe niż przy nartach zjazdowych. Podsyłam linka do forum gdzie dużo można wyczytać na temat sprzętu i jego doboru, ja tam sie nie znam za bardzo wiem tylko co mam i co bym mieć chciała Wink. http://biegowki.pl/forum/viewforum.php?f=14&sid=277bae6907943a3ccf4a976f65e4791d
i tabela doboru wysokości nart i kijków
http://www.sigges.com/sizing/sizebody.htm
http://www.skimag.pl/archiwum.php?art=39
pozdrawiam i życzę dobrego wyboru Smile

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 08-01-2008 08:51 PM

Część Danusiu -co tam u Ciebie dawno nie pisałaś.
Dzięki za pomoc teraz wiem co nieco .Chciała bym jakieś używane kupić tylko nie wiem czy jechać na jakąś giełdę sprzętu czy na alegro kupić zaocznie.

RE: Narty :-) - Danusia - 08-01-2008 10:55 PM

Witaj. U mnie nadal remont ale na szczęście już na takim etapie ze zaczynam mieć trochę czasu dla siebie. Jeśli masz możliwość to na pewno lepiej na giełdzie pomacać przymierzyć i kupić, no i zawsze tam też coś i doradzą. Mnie sie udało cały zestaw właśnie na giełdzie kupić i to za niewielki pieniądze. Powodzenia

RE: Narty :-) - Ustrik - 04-02-2008 09:50 PM

jeszcze w tym sezonie nie byłem na dechach ... tragedia Sad

RE:  Narty :-) - Gandzia1 - 06-02-2008 09:52 PM

Ustrik napisał(a):
jeszcze w tym sezonie nie byłem na dechach ... tragedia Sad

Ja też nie i się nie układa-no chyba ,że śnieg do marca się gdzieś utrzyma.Toungue

RE: Narty :-) - tomtur - 06-02-2008 09:56 PM

Gandzia chyba na AntarktydzieToungue

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 07-02-2008 07:02 PM

Może być nawet na Antarktydzie!

RE: Narty :-) - tomtur - 09-02-2008 04:54 PM

Nie będę czekał aż nazbieram na wyjazd na Antarktydę ,muszę znaleść śnieg pod narty .Wybieram się na Małą Fatrę może w tych pięknych górkach w końcu go znajdę i pojeżdżę tak że nogi mi wejdą wiecie gdzie Toungue

RE: Narty :-) - Karo - 10-02-2008 01:10 PM

hej gdzie jest Mała Fatra? życzę żeby te nogi ci weszły haha

RE: Narty :-) - Rysiek_k2 - 11-02-2008 07:06 AM

Hello
nie trzeba się wybierać aż na Małą fatrę, ja śmigałem cały weekend na nartach w wiśle i było super. A Mała Fatra to w okolicach Żyliny na Słowacji, cudnie tam. A jak już jechać na Słowacje to dużo bliżej do Oszczadnicy, też super tam jest http://www.velka-raca.sk/?lg=pl.
Pozdrawiam

RE: Narty :-) - tomtur - 11-02-2008 07:12 PM

No i odkryłem dla siebie i czesciowo dla was kolejny b.dobry oś.narciarski.M.Fatra dotychczas kojarzyła mi sie jako bardzo urokliwe pasmo górskie do wedrówek ,od wczoraj jako tereny także narciarskie .Ośrodek Vratna to kilka wyciągów na różnych stokach o róznym stopniu trudności ,wszystkie działajace na jednym karnecie .Jeździłem na Pasiekach stok o dł.1400m,ławka 4 osob.i na Chlebie stok położony powyżej linii lasów,jazda po trasie poza trasą zlebami ,szleństwo.
Co do Wielkiej Raczy kolejny b.dobry ośrodek ,ale jak dla mnie za bardzo popularnyToungue

RE: Narty :-) - spoko - 11-02-2008 07:30 PM

Co jak co ale pogoda na deski wyśmienita.Gratuluję tej drugiej twyprawy narciarskiej.Smile

RE:  Narty :-) - Gandzia1 - 12-02-2008 08:30 PM

tomtur napisał(a):
No i odkryłem dla siebie i czesciowo dla was kolejny b.dobry oś.narciarski.

Ale cudnie! Mam poznajomionych Słowaków z Żyliny i pocztówki na święta do siebie piszemy -ale jakoś jeszcze nie byłam na Małej Fatrze.
chyba nie było dużo ludzi? A wypożyczalnia jest?

RE: Narty :-) - Pablo - 12-02-2008 09:33 PM

Tomtur wreszcie jakieś sensowne warunki narciarskie Smile gratulacje dobrze spędzonego czasu... kto wie może znajdzie się czas na jakiś zjazd ze Szrenicy w marcu Rolleyes

RE: Narty :-) - tomtur - 12-02-2008 10:22 PM

Gandzia to dość duży ośrodek i pewnie wypożyczalnia gdzieś jest raczej na pewno jest.
Pablo jak się trafi okazja to na pewno skorzystam Smile

RE: Narty :-) - spoko - 16-02-2008 09:03 AM

Eeeee....jak by tu powiedzieć ....
Ten wątek nie był poruszany przeze mnie a przecież co nieco też na nartach jeździłem ,więc coś napiszę ...A co !

Oczywiści narty są związane głównie z moim dzieciństwem i młodoscią .Wspinało sie na górkę ok 1km i zjeżdżało na dół tak ze 3 razy na dzień .Nie trzeba dodawać ,że po takich trzech wyjściach to się czuło wszystkie mięśnie .Zjazd na dół był urozmaicony takimi licznymi małymi skoczniami na miedzach co paręnaście metrów(Tarasowa uprawa pólSmile).Czasem szło się na drugą strone góry a tam drogą leśną  prostą z wykrotami i wybojami,dosyć stromą pędziło się ze 100 km/h  i nie mozna było wychamować na małej polance w dole nad potokiem .Najczęściej lądowało się na małych gęstych świerczynach

Raz zdecydowałem się ,że pojadę na wyciąg do Korbielowa.I pojechałem .Akurat zaczął wiać halny ,wyciag nie funkcjonował ,a spod sniegu sterczały miejsca przetopione ,kretowiska itp.Wpadłem na takie miejsce nastąpiła wywrotka i upadek .Efektem było mocne nadwerężenie ścięgna kciuka.
Ostatnim razem miałem narty na nogach będąc w górach Skalistych Kanady( 16 lat temu ).Tam ze dwa razy poszliśmy na cross-country-skiing Robiliśmy gdzieś w 5 godz 20 km .Fajnie było ale bardzo zimno.Jak potem smakowała gorąca herbatka w punkcie informacji turystycznej  to chyba nie muszę nikogo przekonywaćSmile

dołączam takie zdjątko z moich rodzinnych stron z przed 25
lat

[attachment=8031]

RE: Narty :-) - Karo - 16-02-2008 10:03 AM

jakie zdjęcie! rewelacja. jakie są góry w kanadzie?

RE:  Narty :-) - spoko - 16-02-2008 10:12 AM

Karo napisał(a):
jakie zdjęcie! rewelacja. jakie są góry w kanadzie?

Dziękuję Karo ,Miło miSmile
zdjęcie jest zrobione z moich rodzinnych stron k Suchej Beskidzkiej a Góry Kanady są piękne ,pachnące żywicą i bardzo rozległe .Tochę możesz zobaczyć je w relacji Pedra na stronie głównej (Park Denali na Alasce (bardzo podobne )a trochę tutaj mojej relacji
http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthread.php?tid=79

RE:  Narty :-) - dr.Etker - 16-02-2008 10:39 AM

Karo napisał(a):
jakie zdjęcie! rewelacja.

Zgadzam się.Smile Czar dawnych chwil -uchwycony w jednym momencie.Dobry szalik przy pędzie związanym ze zjazdem narciarskim to podstawaCool . Eeech ...przypomniałem sobie i ja nasze poczciwe drewniane jeszcze "Regle" z wiązaniami "sprężynowymi":rolleyes:
Pozdrawiam Spoko.

RE: Narty :-) - spoko - 16-02-2008 10:45 AM

Dziekuję doktorzeSmile.To były właśnie sprężynowe wiązania a i buty zykłe takie do chodzenia Mile wspominam jazdę po skorupie śnieżnej .Mknęło się szalenie szybko gorzej było z wychamowaniemSmile

RE:  Narty :-) - dr.Etker - 16-02-2008 10:59 AM

spoko napisał(a):
Mile wspominam jazdę po skorupie śnieżnej .Mknęło się szalenie szybko gorzej było z wychamowaniemSmile

Aaaa...to ja zawczasu-wykonywałem zwiad w terenie(przed zjazdem) i wypatrywałem odpowiednich elastycznych chaszczy, które były w stanie mnie zatrzymać...Cool

RE: Narty :-) - tomtur - 16-02-2008 11:49 AM

Big Grin Ha jak porównamy sprzęt dzisiejszy z sprzetem choć by 20 lat wczesniejszym i to że teraz stoki są ratrakowane .to chłpoki mieliście pieruńską odwagę na tych polsportach i wiązaniach na sprężynę jezdzic .Smile

RE: Narty :-) - tomtur - 16-02-2008 11:58 AM

A tak mi się jeszcze przypomniało ,że z Koscielca zjechał na drewnianych nartach od Barabasza pan Zaruski.jak by nie było jeden z pierwszych narciarzy w Polsce .

RE: Narty :-) - spoko - 16-02-2008 12:39 PM

"Narty poniosły mnie jak wściekłe ,ale panowałem nad niemi" -Zaruski -zjazd z Kościelca

A w sumie to wszystko ciekawie się zbiegło. Albowiem KasiaA w zeszłym tygodniu przesłała mi właśnie takiego SMS-aSmile Ten cytat powyżej

RE: Narty :-) - tomtur - 16-02-2008 03:58 PM

No i nadszedł czas aby wam opisać nastepny stok na którym byłem w czwartek miały być Mosty u Jabłonkova ,a wyszła Armada stok w Dolny Lomna niedaleko Jabłonkova .Jak nie którzy wiedzą mieszkam w strefie nadgranicznej Czeskiej i na narty do Czech jeżdzę nawet po pracy na wieczorne jazdy . Dla narciarzy tylko taki opis stok o dł.850 m świeżo wyratrakowany ,orczyk dwuosobowy i na stoku 5 osób ,powtarzam 5 -ciu narciarzy do godz.18 ,potem coś około 20 ,w tym trzech golasomorsów wydaniu czeskim .Toungue
Cennik 220koron za 3 godz. przy tej ilości narciarzy nogi weszły mi wiecie gdzieSmile
I jeszcze jedna informacja dla smakoszy napój 25 Kć ,a napój bogów 24Kć nie ma wyboruToungue

RE: Narty :-) - spoko - 17-02-2008 11:57 AM

Gratuluje Tomtur tego wypadu narciarskiego .Jak widać narty nie pójdą jeszcze do kąta.
A tak na marginesie to znam te tereny Dolna ,Górna Lomna z letnich przejazdów samochodem i częściowo z wędrówek

RE: Narty :-) - tomtur - 20-02-2008 10:28 PM

No i wróciłem z kolejnego wypadu na narty ,w Jastrzebiu dzisiaj jakby wiosna ,a w górach też wiosna .Stok przygotowany wyratrakowany ,ale śnieg beton ciężki dla kolan ,ogólnie jeszcze jest b.fajnie .
Poza stokiem ładne górki ,dzisiaj piękne niebo z księżycem prawie w pełni oświetlajacym jasna poświatą krajobraz,w górach jest wszystko ładne Smile

RE: Narty :-) - paaulo - 20-02-2008 11:20 PM

Pięknie. Smile
Gratuluję kolejnego udanego wyjazdu narciarskiego.

RE: Narty :-) - tomtur - 28-11-2008 03:42 PM

Chciałem uroczyscie poinformowac forumowych narciarzy że
SEZON NARCIARSKI OTWARTY[color=#000000]
Karnet 58 zł.do 13.00 ,liczba narciarzy szt.około 30.
Sam nie byłem ,ale moi koledzy i owszem .

RE: Narty :-) - dr.Etker - 28-11-2008 03:48 PM

I znów X.Anna spadnie z konia
Tj. ja wjadę w budkę z hod-dogami w00t

RE: Narty :-) - Karo - 28-11-2008 04:14 PM

hejka,tomtur, o ktorym miejscu mowisz?

RE: Narty :-) - tomtur - 28-11-2008 04:24 PM

Qrcze najważniejszego nie podałem STOZEK dzisiaj jezdził ShySmile

RE: Narty :-) - dr.Etker - 28-11-2008 04:48 PM

Kto mnie weźmie na mały kurs narciarski-tak bym się nie zabił i nie rozjechał budki z hod-dogami ? Sad

RE: Narty :-) - tomtur - 28-11-2008 05:26 PM

dr.Etker ja jak jestem na nartach to też mnie jakoś ciągnie w strone budek ,ale zapewniam cię ze nie z hot dogamiPiwkoDevil

RE: Narty :-) - dr.Etker - 28-11-2008 07:24 PM

tomtur napisał(a):
dr.Etker ja jak jestem na nartach to też mnie jakoś ciągnie w strone budek

A to dobrze ok
Kto wie ?
Może razem będziem rozjeżdżali przeróżne budki ? Cool

RE: Narty :-) - tomtur - 30-12-2008 09:46 PM

Sezon 2008/2009 przeze mnie otwarty Big Grin

RE: Narty :-) - Stasiu - 30-12-2008 09:54 PM

No tak, stok w Bilej i w tle Łysa i Trawny. A ja muszę zasuwać w pracusi. Jaka niesprawiedliwość

RE: Narty :-) - Mallaidh - 17-01-2009 08:10 PM

Udało mi się dziś natrafić na świetne warunki w Krynicy (Słotwinach).
Było całkiem spokojnie jak na początek ferii.ok
Zjeżdżało się super...ale i tak dalej kręcą mnie te biegówki uhm

Krótki filmik ze zjazdu tu:
http://picasaweb.google.pl/Maciej11980/Narty?authkey=L10QYCeYCmQ#5292312945184364754

RE: Narty :-) - KasiaA - 25-03-2009 09:32 AM

Znalazłam taki artykuł o doborze nart dla turysty zimowego:
http://turystyka.interia.pl/narty/artykuly/news/narty-dla-turysty,1278442,3151#skipAdnews

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 29-01-2012 07:34 PM

Gandzia1 napisał(a):
Część Danusiu -co tam u Ciebie dawno nie pisałaś.
Dzięki za pomoc teraz wiem co nieco .Chciała bym jakieś używane kupić tylko nie wiem czy jechać na jakąś giełdę sprzętu czy na alegro kupić zaocznie.

Kiedyś to napisałam. hm- uhm
Od tego momentu minęło 4 lata- jak ten czs szybko ucieka człowiekowi

Dziękuję Danusi -choć nie ma jej na forum od marca 2008-nie wiem co się z nią dzieje - może coś wiecie?
Fakt ,faktem ,że dziękuję jej jeszcze raz- skorzystałam z jej cennych rad. W sobotę wreszcie wybrałam się na giełdę w W-wie koło Torwaru Stegny.
I jestem szczęśliwą posiadaczką kompletu nart i butów biegowych.(używane: narty Fischer,wiązania syst.SNS i buty Salomon 260zł)[attachment=43583]
Sobota już były próbne jazdy a dziś na deskach spędziłam 3 godziny przy mrozie -12C podczas takiego spaceru wcale się nie odczuwało a wręcz przeciwnie, rozgrzałam się i świetnie się bawiłam .

RE: Narty :-) - tomtur - 29-01-2012 07:41 PM

Witaj Gandzia w gronie sztacheciarzy Big Grin

RE: Narty :-) - Mallaidh - 29-01-2012 07:46 PM

Brawo! Brawo! No wreszcie ktoś jeszcze dołączył do sztachet-teamu! Big Grin

Broń Boże nie słuchaj tych, co Ci będą mówić, że narty są bez sensu Wink

RE: Narty :-) - Pedro - 29-01-2012 07:47 PM

No i fajnie Aniu. Ja tam trochę narzekam na biegówki, ale mimo wszystko to fajna sprawa. Przynajmniej tak do kilkunastu wywrotek w danym dniu Wink
No i myślę, że bardzo pozytywnie na zdrowie wpływają (jeśli się w drzewo nie wjedzie) Smile

RE: Narty :-) - gosia3ek - 29-01-2012 07:49 PM

narty są bez sensu!!

RE: Narty :-) - Mallaidh - 29-01-2012 07:50 PM

Tej Pani post wyżej już dziękujemy za merytoryczne wypowiedzi Smile

RE: Narty :-) - Stasiu - 29-01-2012 08:13 PM

Widzę Gandziu, że Doctora przy tym nie było. Toungue Jedynie, żeby przygotowywał grochówkę lub gulasz w tej kuchni polowej z pierwszego zdjęcia. giggle Udanej smykałki na sztachetach. ok

RE: Narty :-) - mieciur - 29-01-2012 08:21 PM

Super super ! Jest nas coraz więcej ! Smile gratuluje zakupu i życzę udanej zabawy !
Wywrotkami się nie przejmuj, na początku każdemu się zdarzają.

RE: Narty :-) - Gandzia1 - 03-02-2012 06:45 PM

mieciur napisał(a):
Super super ! Jest nas coraz więcej ! Smile gratuluje zakupu i życzę udanej zabawy !
Wywrotkami się nie przejmuj, na początku każdemu się zdarzają.

Dzięki ok
Nareszcie weekend - narty, narty i narty będą w użyciu. Dance

RE: Narty :-) - mysz - 13-02-2012 05:24 PM

Zapraszam wszystkich na narty w Góry Świętokrzyskie - na naszych stokach super warunki a i widoczki piękne podczas zjazdów Toungue Jeździ ktoś w świętokrzyskim w ogóle czy wolicie wyższe górki? Wink

RE: Narty :-) - mieciur - 13-02-2012 05:55 PM

Ja jeżdżę po Beskidach Smile czy to wyższe górki ? hmm raczej tak ale niewiele wyższe.
Są tu też osoby jeżdżące po Tatrach na ski - turach. Ja polecam biegówki - śladówki - świetna zabawa Smile

RE: Narty :-) - Marnypopis - 14-02-2012 12:04 PM

Wyciągi\stoki są dla mięczaków Wink

RE: Narty :-) - mysz - 14-02-2012 04:53 PM

Marnypopis, pewnie masz rację, ale na świecie musi być miejsce zarówno dla twardzieli jak i dla mięczaków bo inaczej byłoby nudno Toungue

RE: Narty :-) - Krzysiek - 14-02-2012 11:05 PM

Marnypopis napisał(a):
Wyciągi\stoki są dla mięczaków Wink

Mi tam się niekiedy, jak mam okazję po pracy wyskoczyć na Skrzyczne, zdarzy wykonać obejście dolnego odcinka przez krzesełko do Jaworzyny...
Człowiek mięknie na starośćgiggle

RE: Narty :-) - Stasiu - 15-02-2012 05:57 AM

Widzę, że nas staruszków przybywa na forum. Wink Naszym znakiem rozpoznawczym jesz "krzesełko kolejki linowej". Toungue

RE: Narty :-) - tomtur - 15-02-2012 08:57 PM

Stach nie wiem kogo miałes na myśli, NAS staruszków

RE: Narty :-) - Łukasz - 16-02-2012 07:14 AM

tomtur napisał(a):
Stach nie wiem kogo miałes na myśli, NAS staruszków

Nie boję się przyznać do tego - KOLEJKI ZAWSZE I WSZĘDZIE !!!

RE: Narty :-) - KamilaK - 14-02-2014 05:28 AM

Halska napisał(a):
Hej!
Widzę na forum kilku narciarzySmile Mam więc prośbę. Mam zamiar kupić sprzęt na zimowe szaleństwo na stoku. Właściwie niewiele wiem na ten temat. Pomocy!! Jakie narty, buty, wiązania??? Na co trzeba zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu? Jestem początkująca, wiem że długość nart ma jakiś związek ze wzrostem. Ale jaki nie wiem :-) Pomożecie??? Smile
Pozdrawiam.

Przy kupnie nart zwróć uwagę na:
- twardość desek,
- odpowiedni dobór do wzrostu i wagi
- promień skrętu oraz geometrię czyli taliowanie
- dobry stan techniczny

Pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- im narta krótsza tym łatwiej się nią steruje.
- im większa waga - tym większa długość narty
- miękkie narty łatwiej wchodzą w skręt przy małych prędkościach, powinni więc używać ich narciarze początkujący i rekreacyjni

Uproszczony schemat doboru narty do wzrostu
kobiety - wzrost +0 do wzrost +15 cm
mężczyźni - wzrost + 5 do wzrost + 20 cm

A jeżeli chodzi o wybór sprzętu narciarskiego mogę polecić sprawdzony sklep online http://www. narty. warszawa.pl/ wypozyczalnia.. Wybór ogromny, a ceny niewygórowane.
Pozdrawiam i do zobaczenia na stoku!

RE: Narty :-) - mirek - 14-02-2014 08:52 AM

Ktoś tu chyba czkawkę ma.giggleI tak z ciekawości spytam, w tym sklepie-wypożyczalni którą reklamujesz forumowicze będą mieli rabat?

RE: Narty :-) - Krzysiek - 14-02-2014 06:26 PM

KamilaK napisał(a):
Przy kupnie nart zwróć uwagę na:
- twardość desek,
- odpowiedni dobór do wzrostu i wagi
- promień skrętu oraz geometrię czyli taliowanie
- dobry stan techniczny

Pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- im narta krótsza tym łatwiej się nią steruje.
- im większa waga - tym większa długość narty
- miękkie narty łatwiej wchodzą w skręt przy małych prędkościach, powinni więc używać ich narciarze początkujący i rekreacyjni

Uproszczony schemat doboru narty do wzrostu
kobiety - wzrost +0 do wzrost +15 cm
mężczyźni - wzrost + 5 do wzrost + 20 cm

Pozdrawiam i do zobaczenia na stoku!

Czyli wychodzi na to że ktoś postury Tomtura najlepiej na stoku będzie radził sobie w czymś takim:
http://www.glommisport.no/file/thumb/file/4/485352%26width%3D960%26height%3D720%26resize_mode%3Dfill.jpg
Narta dosyć miękka dla lepszego wchodzenia w skręty, dosyć długa i szeroka bo wiadomo że Tomek nie jest jakimś liliputem.

Ja tymczasem znikam na Czantorię z moimi przykrótkimi nartkami...

RE: Narty :-) - tomtur - 29-03-2014 08:05 PM

No i w sezonie 2013-2014 nie byłem na nartach Sadkwasnywstyd

RE: Narty :-) - PiotrekDz - 29-03-2014 08:41 PM

Nie bój nic, jeszcze Wielkanoc przed nami. W zeszłym roku było co wtedy odśnieżać Big Grin

RE: Narty :-) - Fatima - 04-08-2014 09:21 AM

Dla mnie narty biegowe to największe odkrycie sportowe zaraz po Krav Maga i ketlebells. Powiedzmy sobie bowiem szczerze - tradycyjne narciarstwo jest fajne, ale na krótką metę (mówię tu za siebie ;d), a bieganie... no cóż, to dopiero jazda! Smile

RE: Narty :-) - mirek - 04-08-2014 10:07 AM

Fatima napisał(a):
Dla mnieto największe odkrycie sportowe zaraz po Krav Maga i ketlebells. Powiedzmy sobie bowiem szczerze - tradycyjne narciarstwo jest fajne, ale na krótką metę (mówię tu za siebie ;d), a bieganie... no cóż, to dopiero jazda! Smile

A dla mnie to tu ukryta reklama sklepu.giggle

RE: Narty :-) - Stasiu - 04-08-2014 03:24 PM

mirek napisał(a):

Fatima napisał(a):
(...) zaraz po Krav Maga i ketlebells.(...)

A dla mnie to tu ukryta reklama sklepu.giggle

Mirek, może Ty wiesz o czym ta Fatima mówi. Jesteś młodszy i może więcej wiesz. Ja się w tech nazwach młodych nie orientuję. uhm

RE: Narty :-) - mirek - 04-08-2014 05:21 PM

Wystarczyło kliknąć w poście fatimy na słowo narty biegowe (reklama już usunięte) by wejść na stronę internetowego sklepu.giggle

RE: Narty :-) - Madzior07 - 08-07-2016 10:41 AM

Halska napisał(a):
Hej!
Pozdrawiam.

Dla początkującego narciarza najlepiej idź do wypożyczalni i wypożycz sprzęt - sama ocenisz czy narciarstwo to akurat passa w której się spełniasz. Kupowanie sprzętu nawet uzywanego (o nowym nie wspomne kwasny) jest dość kosztowne.

Taliowane narty +/- 5 cm do Twojego wzrostu najlepsze - Blizzard, Dynastar lub Fischer :-) Tak naprawdę z każdej firmy znajdziesz cos dla siebie. Ja swoją przygodę zaczynałam od Salomona