A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Dyskusje na górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=10) +---- Forum: Tatrzańskie (/forumdisplay.php?fid=43) +---- Temat: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? (/showthread.php?tid=1613) |
A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 02:35 PM Różni tu ludzie piszą i zaglądają. Niektórzy posiedli naprawdę wielką wiedzę tatrzańską, wsparta latami doświadczeń na szlakach ( i poza nimi ). Niektórzy dopiero zaczynają swoją przygodę z górami (i Tatrami w szczególności) A ten temat ma być skierowany zarówno do tych pierwszych, jak i do tych drugich! Chciałbym, aby w tym temacie poruszane były zagadnienia związane z topografią Tatr. zarówno polskiej, jak i słowackiej części. Zarówno Tatr Wysokich, jak i Zachodnich i Bielskich. Nie musimy analizować w tym temacie każdej skałki z osobna. Tu chodzi o to, aby naszą wiedzę rozszerzyć, uzupełnić, utrwalić. Kto chce, niech wspomaga się mapami. Nie chodzi o to, aby przechwalać się jeden przed drugim. Chodzi o to, aby mieć dobre rozeznanie w terenie. Na sam początek proponuję aby ktoś na ochotnika dokonał podziału Tatr na Wysokie, Bielskie i Zachodnie. I napisał, co to Główna Grań Tatr oraz Wielka Grań Tatr. Czekam na rozmówców, mam nadzieję, że ten temat się przyjmie, a zaglądać do niego będą wszyscy żądni wiedzy. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 30-11-2008 02:53 PM Temat jest Postaram się coć skrobnąc w wolnym czasie RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 03:37 PM dr.Etker napisał(a): Postaram się coć skrobnąc w wolnym czasie
Czekam na wykład Doktora, coś tam wiem o Grzbiecie Głównym ale nie na tyle by błysnąć wiedzą. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 03:40 PM No tak, a czy znasz różnicę pomiędzy Główną Granią a Wielką Granią Tatr? Spróbuj coś wyszperać, napisz, co wiesz, nie chciałbym, aby ruch w tymże temacie polagał na tym, że nasz spec Doktor Etker pisał to i tamto, a reszta mu jedynie przytakiwała. Jacko, pochwal sie tym, ile wiesz, inni pouzupełniają i będziemy mieli gotową odpowiedź.. W przeciwnym razie ..... doktorowi trzeba będzie przyznać habilitację.... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 30-11-2008 04:07 PM Spróbujmy: Podział Tatr-zacznijmy bez kontrowersji od Tatr Bielskich: Najwyższe wzniesienie -Hawrań (2152m). Grzbiet główny od Rogowej(1268m) po Kobyli Wierch(1108m). Poprzez Zdziarską Przełęcz( 1081m) łączą się z Magurą Spiską. Północno-wschodnią granicę tworzy od Przełęczy Zdziarskiej potok Średnica---> następnie Bielski Potok. Tatry Bielskie łączą się z główną granią Tatr Wysokich przez Przełęcz pod Kopą (1750m). Południowo - zachodnią granicę stanowi Potok spod Kopy(płynący przez Przednie Koperszady) i Biała Woda Kieżmarska (stąd wniosek masyw Steżki to Tatry Bielskie , Bielska Kopa zaś należy do Tatr Wysokich jak chce Mistrz (WHP) - i to jest czasem małą kontrowersją ) Północno-zachodnią granicę stanowi Koperszadzki Potok (Zadnie Koperszady ) i Jaworowy Potok. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 04:30 PM Tatry Wysokie - niby wiadomo - Od Przełęczy Liliowe do Przełęczy Pod Kopą Bielską. - Tyle grań główna. Nie jestem pewny, ale jeśli np. grzbiet gdzie leży Kopa Magury - jeśli odchodzi od Kasprowego zaliczanego do Tatr Zachodnich - to również jest zaliczany do Zachodnich. Najwyższy Szczyt - Gerlach 2655m. Do Wysokich zaliczamy gniazdo Krywania, natomiast Kopy Liptowskie są niby w Zachodnich. Jak przebiega granica? Dolina Koprowa, Cesta Slobody, Biała Woda Kieżmarska, Potok Koperszadzki (?), droga Oswalda Balzera, Droga do Kuźnic, a może tez potok Sucha Woda, wzdłuz którego idzie szlak czarny na Murowaniec? W takim układzie czy Gęsia Szyja to Tatry Wysokie? Chyba ni..... Dobra Doktorze, niech ktoś pomoże... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 30-11-2008 04:53 PM Granicą pomiędzy Tatrami Wysokimi a Zachodnimi jest niewątpliwie Przełęcz Liliowe(1952m),następnie ku północy granica biegnie dnem Doliny Suchej Wody. Zatem Kopa Magury jest położona W Tatrach Zachodnich, Gęsia Szyja zaś w wierchach reglowych Tatr Wysokich- i tu nie ma specjalnych kontrowersji. Jeśli zaś idzie o przebieg granicy od Lilowego na południe-polscy geografowie uznając, że podział przeprowadza się na głównej grani Tatr prowadzą linie rozgraniczenia dnem Doliny Cichej. Kopy Liptowskie mimo niewątpliwych podobieństw (choćby geologicznych) do Tatr Zachodnich- są częścią Tatr Wysokich. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 04:54 PM Sokół napisał(a): No tak, a czy znasz różnicę pomiędzy Główną Granią a Wielką Granią Tatr?
Nie jestem pewien czy wspomniana przez Ciebie Wielka Grań Tatr to Wielka Grań Tatr Wysokich...Jeśli tak to Grań Główna ciągnie się od Huciańskiej Przełęczy w Tatrach Zachodnich po Zdziarską Przełęcz w Bielskich natomiast WGTW obejmuje odcinek od Krywania po Rakuską Czubę Sokół napisał(a): W przeciwnym razie ..... doktorowi trzeba będzie przyznać habilitację....
Myślę, że profesurę powinien mieć z urzędu
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 30-11-2008 05:06 PM Wiesz Sokole. Ja też wiem co nieco, ale na Forum są istni Tatrologowie. Wymyślałeś fajny temacik, ale będę go oglądał na razie pasywnie. To, że nie odpowiadam to nie znaczy, że się tematem nie interesuję. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 05:12 PM dr.Etker napisał(a):
Kopy Liptowskie mimo niewątpliwych podobieństw (choćby geologicznych) do Tatr Zachodnich- są częścią Tatr Wysokich.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 30-11-2008 05:39 PM Słowacy dzielą, ze względów geomorfologicznych, Tatry na Tatry Zachodnie i Tatry Wschodnie. Tatry Zachodnie dzielą na Czerwone Wierchy, Liptowskie Tatry, Liptowskie Kopy, Osobita, Rogacze i Siwy Wierch. Tatry Wschodnie na Tatry Wysokie i Tatry Bielskie. Granicą między Tatrami Z i W są Dolina Suchej Wody (w Polsce) i Cicha Dolina (Słowacja). RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 05:43 PM Stasiu napisał(a): Rogacze
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 05:47 PM Sokół napisał(a): chodzi o Wielką Grań Tatr Wysokich, tą, o której wspomniałeś.
Wiesz, jak przebiega dokladnie?
Mniej więcej...Krywań - Hruby - Koprowy - Cubryna - Wysoka - Ganek - Batyżowiecki - Zadni Gierlach (Gierlach chyba nie) - Mała Wysoka - Świstowy - Jaworowy - Mały Lodowy - Lodowy - Baranie Rogi - Łomnica - Kieżmarskie - Rakuska Czuba. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 06:01 PM Dobra, a na jakim odcinku Wielka Grań Tatr Wysokich ma przebieg zgodny z Główną Granią Tatr? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 06:13 PM Sokół napisał(a): Dobra, a na jakim odcinku Wielka Grań Tatr Wysokich ma przebieg zgodny z Główną Granią Tatr?
Po mojemu: Cubryna - Baranie Rogi
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 06:14 PM jacko napisał(a): Po mojemu: Cubryna - Baranie Rogi
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 30-11-2008 06:20 PM Sokół napisał(a): Stasiu napisał(a): Rogacze
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 06:22 PM Niżni Barani Zwornik? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 30-11-2008 06:23 PM Rozumiem. No - w żadnej z mądrych map i książek, z jakimi się zetknąłem - nie bylo takiego wyjaśnienia. Dlatego sądziłem, ze się przeklawiaturzyłeś. A może Ty wiesz, na jakim odcinku Wielka Grań Tatr Wysokich ma przebieg zgodny z Główną Granią Tatr? Jeden koniec to Cubryna a drugi to.... Jacko napisał(a): Niżni Barani Zwornik?
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 30-11-2008 06:34 PM Teraz jasne. Na mojej mapie nie miałem zaznaczonego Wyżniego a nie byłem pewien więc podałem najbliższe co było, bo Przeł. Stolarczyka jest już na GGTW. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 30-11-2008 07:35 PM Sokół napisał(a): [
A w takim razie Kopieniec Wielki i Nosal to będą traktowane jako osobna grupa (powiedzmy regle) czy też zaliczymy je do Tatr Zachodnich ( co będzie dla mnie kolejnym momentem wyjazdu szuflady ) - choć tak po prawdzie nie byłoby to głupie, skoro Kopa Magury to Tatry Zachodnie, to i Kopy Królowe też, no i Olczyska Dolina i okolice niby też.... czekam więc na wyjaśnienie...
Otoczenie Doliny Olczyskie-to tereny na zachódod Doliny Suchej Wody-zatem Nosal i Kopieńce-to Tatry Zachodnie
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 01-12-2008 06:22 PM Wobec tego trzeba jeszcze napisać cosik o Tatrach Zachodnich. Kto się podejmuje? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 02-12-2008 04:58 PM Skoro się nikt nie podejmuje to....ja to zrobię. najwyższy szczyt - Bystra 2248m Granica - Od Liliowego na zachód, od Wysokich odgradzają je Doliny Cicha i Suchej Wody. Jakie zagadnienie proponujecie jako następne? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 02-12-2008 05:00 PM Sokół napisał(a): Wobec tego trzeba jeszcze napisać cosik o Tatrach Zachodnich. Kto się podejmuje?
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 02-12-2008 06:35 PM Odnośnie przebiegu granicy pomiędzy Tatrami Zachodnimi, Wysokimi i Bielskimi to wizualnie łatwo ją prześledzić na mapach dawnej Sygnatury (obecnej Carto-medii). Granice te są zaznaczone dość mało rzucającą się w oczy przerywaną linią koloru różowego. Wracając z kolei do grani głównej Tatr, myślę że jako ciekawostkę można podać, że najwyższym jej szczytem jest Lodowy Szczyt (2627 m). Grań co prawda w najwyższym punkcie przechodzi przez Zadni Gierlach (2638 m), który to jednak zalicza się do masywu Gierlacha, a ten do grani nie należy. Najniższym punktem w ramach grani głównej Tatr jest Tomanowa Przełęcz (1686 m), oczywiście nie licząc krańców grani. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - dr.Etker - 02-12-2008 06:44 PM Pedro napisał(a): Najniższym punktem w ramach grani głównej Tatr jest Tomanowa Przełęcz (1686 m), oczywiście nie licząc krańców grani.
Palenica Jałowiecka (1573m) pomiędzy masywami Brestowej a Siwego Wierchu-skutecznie rywalizuje w tym względzie
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 02-12-2008 06:48 PM Upsss Wiedziałem, że jak coś źle będzie to Doktor wyłapie RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 10-12-2008 04:38 PM Dobra, temat troszkę nam ostygł, więc wrzucam nowy temat. DOLINY WALNE W TATRACH co to takiego i wszystko, co się z tym wiąże. Proponuję, żeby więcej osób próbowało odzywać się w tym temacie. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 10-12-2008 07:31 PM Cóż...na najprościej to taka, która biegnie od podnóża pasma górskiego do grzbietu głównego (często wododziału). Coś jak rzeka główna w systemie rzecznym. Oczywiście są jeszcze tzw doliny główne ale te nie muszą uchodzić do grzbietu głównego Największe doliny walne w Tatrach: Tatry Zachodnie Zuberska Chochołowska Kościeliska Cicha (pogranicze z Wysokimi) - chociaż tutaj istnieje polemika z Doliną Koprową, z tej racji, że potoki płynące ich dnem łączą się na granicy Tatr w rejonie Podbańskiej. Z punktu widzenia geologów zwycięża Koprowa, natomiast topografowie stawiają raczej na Cichą Tatry Wysokie Białki - chyba największa w Tatrach bo tutaj też są różnego rodzaju kontrowersje na temat koligacji z dolinami: Roztoki, Rybiego Potoku i Białej Wody Mięguszowiecka Batyżowiecka Wielicka Kieżmarska Jaworowa PS. Sokole, dosłownie wyrwałeś mi wątek. W miarę możliwości (czytaj: czasu) będę coś pisał. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 11-12-2008 02:46 PM Przepraszam Cię Jacko najmocniej. Wobec tej sytuacji pozostawiam temat dla Ciebie. Fajnie, jesli wytłumaczysz pojęcie a potem zadasz jakieś pytania, coby reszta ruszyła głowami, a nie spoczęła na przeczytaniu gotowców RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 11-12-2008 11:46 PM Sokół napisał(a): Przepraszam Cię Jacko najmocniej. Wobec tej sytuacji pozostawiam temat dla Ciebie. Fajnie, jesli wytłumaczysz pojęcie a potem zadasz jakieś pytania, coby reszta ruszyła głowami, a nie spoczęła na przeczytaniu gotowców
Nie o to chodzi, po prostu całkiem niedawno zastanawiałem się nad poruszeniem tematu dolin walnych a że nie miałem czasu to mnie uprzedziłeś
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 12-12-2008 07:46 PM Kontynuując temat dolin.... Kto wytłumaczy czym jest dolina zawieszona (wisząca)? Może przykłady ciekawych dolinek tego typu? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 12-12-2008 07:59 PM Dolina wisząca to dolina oddzielona od drugiej doliny progiem. Połozona jest wyzej od drugiej doliny. Powstawała na skutek działań lodowców, tzn. lodowiec i wody z nim związane poglębiały dolinę główną. Przykład.... Dolina Buczynowa zawieszona nad Doliną Roztoki. Lodowiec najpierw działał tu i tu a potem jedynie w Roztoce pogłębiając jej koryto i pozostawiając próg Buczynowej. Inna dolina podwieszona - Za Mnichem, podobnie Czarny Staw pod Rysami. Dobrze? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 12-12-2008 08:28 PM Sokół napisał(a): Dobrze?
Jasne RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Anna - 12-12-2008 11:16 PM Przykładem doliny zawieszonej jest dolina Gaciska w rejonach Suwalszczyzny. Jest to dolina, której dno zawieszone jest ok. 10 metrów nad poziomem rzeki Czarnej Chańczy. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 13-12-2008 07:05 PM I jeszcze o dolinach Żłób (dolina u - kształtna), jak powstaje? Co w nim pięknego? Przykłady po obu stronach Tatr. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 13-12-2008 07:28 PM To chyba przeobrażona dolina V po lodowcu. Długa, płaska, stoki ma strome, jak na "U" przystało. Doliny "Ó" nie widziałem. W Tatrach.... Chyba Biała Woda jest "U" i obstawiam jeszcze Koprową. I Cichą. Długie jak nie powiem co, płaskie, a stoki strome. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - mar.an - 13-12-2008 07:33 PM No i może Staroleśna jeszcze RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 13-12-2008 08:42 PM Nie zapominajmy o rodzimych dolinach polodowcowych, szczególnie Miętusiej, ale także: Suchej Wody, Roztoki czy Waksmundzkiej (Wyżniej) Jakie jeszcze inne formy polodowcowe można spotkać w Tatrach? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - mar.an - 13-12-2008 08:51 PM jacko napisał(a): Jakie jeszcze inne formy polodowcowe można spotkać w Tatrach?
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 13-12-2008 09:30 PM Nie mówiąc już o samych karach (cyrkach lodowcowych, kotłach), jeziorach karowych, mutonach, morenach różnego typu. Może ktoś pomoże powyjaśniać? Ja zacznę od cyrków lodowcowych - są to zawieszone wysoko w górach zagłębienia pochodzenia erozyjnego, efekt działalności lodowców górskich, otoczone z trzech stron stromymi ścianami, z czwartej strony obniżenie zwane ryglem. W karach powstają lodowce, które mają tam swoje obszary zasilania (pola firnowe). Gdy lodowiec wypłynie w dolinę, z jego resztek może wytopić się jezioro cyrkowe. Tak powstał np system Morskie Oko - Czarny Staw Pod Rysami (kar piętrowy) Gdzie w Polsce, oprócz Tatr, można zobaczyć cyrki lodowcowe? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 14-12-2008 08:04 AM Barańce. To niszczenie guza skalnego przez pełzący lodowiec. Powstaje taka wypolerowana gula. Prawdopodobnie Gulaty Kopiec w Dolinie Wielickiej jest taim barańcem. na pewno w Dol. Pięciu Stawów Polskich są takie barańce. Są one doskonale wygładzone, łagodnie pochylone w strone, z której nasuwała się masa lodu. Największe barańce to Wyżnia i Niżnia Kopa. (nieopodal schroniska) Rysy lodowcowe - przy Siklawie na gładkich skałach widać wgłębienia - to efekt przenoszenia przez lodowiec ostrych i twardych głazów. Materiał morenowy - bloki i skały naniesione przez lodowiec.. Np. w Dolinie za Mnichem. ech to chyba nie wszystko, ale więcej nie wiem... Może nie do końa lodowcowo, ale piargi to efekt wietrzenia mrozowego. Jeziora polodowcowe. W Tatrach Cyrkowe. Powstają w kotle po ustąpieniu lodowca. Np. Czarny Staw pod Rysami. Morenowe - powstają w niecce między wzniesieniami moren, jak dobrze pamietam... W Tatrach takie jezioro to np. Smreczyński Staw. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 14-12-2008 10:45 AM Sokół napisał(a): Barańce. To niszczenie guza skalnego przez pełzący lodowiec. Powstaje taka wypolerowana gula. Prawdopodobnie Gulaty Kopiec w Dolinie Wielickiej jest taim barańcem. na pewno w Dol. Pięciu Stawów Polskich są takie barańce. Są one doskonale wygładzone, łagodnie pochylone w strone, z której nasuwała się masa lodu. Największe barańce to Wyżnia i Niżnia Kopa. (nieopodal schroniska)
Dobre przykłady Sokół napisał(a): Rysy lodowcowe - przy Siklawie na gładkich skałach widać wgłębienia - to efekt przenoszenia przez lodowiec ostrych i twardych głazów.
te gładkie skały w geomorfologii zwane są wygładami lodowcowymi Sokół napisał(a): Materiał morenowy - bloki i skały naniesione przez lodowiec.. Np. w Dolinie za Mnichem.
Warto jeszcze wspomnieć o morenach czołowych osadzonych na ryglach kotłów np Morskiego Oka czy Czarnego Stawu Gąsienicowego Sokół napisał(a): Może nie do końa lodowcowo, ale piargi to efekt wietrzenia mrozowego.
Można dodać że są to wyloty rynien erozyjnych zwanych żlebami którymi staczają się na dół odłamki skalne pochodzące z obrywów na stokach. Żleby i piargi doskonale widoczne są dla każdego turysty np na stokach Mięguszowieckich
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Krzysiek - 14-12-2008 11:18 AM Jeśli już został poruszony temat lodowców nieodzownie związany z wodą, to warto by wspomnieć o krasie, który też kształtował zachodnią część naszych Tatr, czyli w skrócie ponory wywierzyska i podziemne pustki. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 14-12-2008 11:35 AM Zjawiska krasowe, z tego, co pamiętam, mają związek z wypłukiwaniem węglanu wapnia (CaCO3...?) ze skaly na wskutek przepływu wody. W Tatrach wapienne skały występują przede wszystkim w Tatrach Zachodnich i Bielskich. Wywierzysko to chyba rodzaj źródła, z którego wody wypływają na powierzchnię ze skał wapiennych. Jest ich kilka w Tatrach. W Chochołowskiej, Kościeliskiej i chyba Olczyskie Wywierzysko. Więcej pisać nie będę, bo nie pamiętam. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Krzysiek - 14-12-2008 11:54 AM Ponor to miejsce gdzie wody powierzchniowe znikają by płynąć w podziemnych pustkach, wywierzysko jak już wspomniano to sytuacja odwrotna. Ładnie można to zaobserwować śledząc bieg Kościeliskiego Potoku - wywierzysko Lodowe Źródło odwadnia część Czerwonych Wierchów i Małej Łąki oraz Miętusią, idąc wyżej w rejonie Pisanej można zobaczyć liczne ponory gdzie potok częściowo naprzemiennie pojawia się i znika. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 17-12-2008 07:07 PM No to co, jedziemy dalej z dolinami,... Odpowie Ktoś w końcu na pytanie, co to jest Dolina Walna, poda jakieś przykłady po obu stronach Tatr...? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 17-12-2008 07:50 PM Edytowałem już post 29 w tym temacie, na początek powinno wystarczyć. Ale chętnie dowiem się czegoś nowego RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 21-12-2008 11:40 AM Cóż, pogadajmy może teraz troszkę o stawach. I moje pytanie w związku z tym tematem. Jak nazywa się najniżej położony w Tatrach Wysokich staw? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 21-12-2008 12:41 PM po polskiej stronie to Niżni Toporowy Staw 1089 m n.p.m. tylko nie wiem czy to już Tatry Wysokie są RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 02:26 PM Gdybyś uważnie przeczytał cały ten temat - wiedziałbyś - że ten wymieniony przez Ciebie staw leży w Tatrach Zachodnich. Szukaj więc dalej... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 03:03 PM Ok więc niech zgadują Ci co uważniej czytali... Brzmi to jak reprymenda panie sztajger... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 03:12 PM Jak zwał tak zwał. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz ten stawek panie z GLZ-tu RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Galleahad - 22-12-2008 03:23 PM Skoro Toporowe Stawki odpadają, proponuję, przeszukawszy mapę, po polskiej stronie: Wołoszyński Stawek 1245 mnpm, po słowackiej: Czarny Staw Batyżowiecki, nie znam dokładnej wysokości, ale to oczko wodne leży ok. 20 metrów niżej niż Wołoszyński Stawek (swoją drogą wpiszcie tę nazwę w googla - jedyny wpis to z forum 321góry.pl... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 03:32 PM 1230 m.n.p.m. Czarny Staw batyżowiecki - bingo. (bedeker tatrzański rulezzz...) RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 03:32 PM w encyklopedii Paryskich uważnie czytając znalazłem Toporowy w Tatrach Wysokich RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 03:37 PM dr.Etker napisał(a): Otoczenie Doliny Olczyskie-to tereny na zachódod Doliny Suchej Wody-zatem Nosal i Kopieńce-to Tatry Zachodnie
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 03:40 PM nie nie ja tylko gościnne występy no wiesz dla mnie na 1 miejscu są encyklopedie, przewodniki itp... na drugim miejscu dr. Nadsztygar Ale encyklopedie też ponoć mają błędy RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 03:47 PM I takowy właśnie udało Ci się wychwycić. To co, zapisać Cie w sobotę do pracy w nagrodę? Nie no, gościnne wystepy to jedno, a próby napisania czegoś to drugie. zachecam Cię do angażowania sie w tym temacie. To nieważne, że cos źle napiszesz Ty lub ja. Są osoby,które wychwycą nasze błędy. A my dzieki temu nauczymy się ich nie powtarzać.. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 04:02 PM wszystko ok... Racja tylko jedna rzecz mnie zniechęca i nie ma ona związku z wiedzą czy niewiedzą... W nagrodę możesz delikatnie zmienić ton swoich wypowiedzi. Z lekko szyderczego na normalny ( jeśli potrafisz ) RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 04:11 PM Ej, Mordimer, zero we mnie szyderczości dla Ciebie Przepraszam Cie bardzo, jeśli tak to wszystko odebrałeś.... nie rzucaj we mnie niczym ciężkim... Mogę juz wyjść zza kanapy? Zgoda? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 04:15 PM Sokół napisał(a): Mogę juz wyjść zza kanapy?
Zgoda?
możesz ale kija nie dam
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 22-12-2008 04:20 PM O Matko, wszyscy mnie kijami chcą prać.... Mordimer na Forum, Mar.an na szlaku.... ech, ciężki los.... To Mordimer, w ramach promocji może napiszesz, jakie mamy największe stawy? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Mordimer - 22-12-2008 04:27 PM No to w ramach promocji niech odpowie ktoś inny Zrobiłeś promocję świąteczną z mega obniżką (cen - poziomu) Za łatwe ale dzięki za dobre zamiary RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Fazik - 22-12-2008 05:57 PM Mordimer napisał(a): (...)
Z lekko szyderczego na normalny ( jeśli potrafisz )
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 26-12-2008 06:46 PM Sokół napisał(a): jakie mamy największe stawy?
Czas wyrwać się ze świętowania i popracować intelektualnie RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 29-12-2008 10:14 PM Sokół napisał(a): Zjawiska krasowe, z tego, co pamiętam, mają związek z wypłukiwaniem węglanu wapnia (CaCO3...?) ze skaly na wskutek przepływu wody. W Tatrach wapienne skały występują przede wszystkim w Tatrach Zachodnich i Bielskich.
Wywierzysko to chyba rodzaj źródła, z którego wody wypływają na powierzchnię ze skał wapiennych. Jest ich kilka w Tatrach. W Chochołowskiej, Kościeliskiej i chyba Olczyskie Wywierzysko. Więcej pisać nie będę, bo nie pamiętam.
zwiacha napisał(a): Ponor to miejsce gdzie wody powierzchniowe znikają by płynąć w podziemnych pustkach, wywierzysko jak już wspomniano to sytuacja odwrotna. Ładnie można to zaobserwować śledząc bieg Kościeliskiego Potoku - wywierzysko Lodowe Źródło odwadnia część Czerwonych Wierchów i Małej Łąki oraz Miętusią, idąc wyżej w rejonie Pisanej można zobaczyć liczne ponory gdzie potok częściowo naprzemiennie pojawia się i znika.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Krzysiek - 30-12-2008 09:25 AM jacko napisał(a): Kontynuując rozpoczęty temat tatrzańskiego krasu...
Leje krasowe - masyw Czerwonych Wierchów Grzbiety i grzędy krasowe np Raptowicka Grań Wąwóz krasowy: Kraków i bramy skalne w pobliskiej Dolinie Kościeliskiej Mniejsze formy jak kotły wirowe w Dolinie Białego i żłobki w Dolinie Małej Łąki Nie wspomnę o formach krasu jaskiniowego jak:stalaktyty, stalagmity, stalagnaty, draperie itp widocznych w jaskiniach Tatr Zachodnich a szczególnie Bielskich
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 31-08-2010 01:13 PM Święty Szatanie Górski !!!!!!!!!!!! Taki temat leży odłogiem prawie dwa lata !!!!!!!!!!!!! Wracać Panie i Panowie !!!!!!! Jak się powiedziało "a", to trzeba powiedzieć "u" . Klasyczny kształ u - doliny widać patrząc z Przełęczy pod Chłopkiem na Dolinę Rybiego Potoku. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 31-08-2010 01:35 PM Nie było chętnych do rozmów na ww. tematy... Szło bardzo opornie. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 01-09-2010 06:58 AM Tak więc należy temat rozruszać. Rowy grzbietowe. Chętni wystąp !!! RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Zoe - 01-09-2010 09:46 AM To taka podłużna dziura na grani? Tak? Chyba gdzieś w zachodnich te ustrojstwa występują. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 01-09-2010 01:09 PM Kończysta nad Jarząbczą. Wołowiec. Suchy Wierch Kondracki. Z tego co pamiętam, to rozdzielają się dwa grzbiety tworząc zalążek przyszłej doliny. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 01-09-2010 01:12 PM Piękne rowy grzbietowe bytują na Kamienistej i obok Liliowych Turni. Maly rów występuje na Malym Kościelcu ( w miejscu niedostępnym szlakowo ). Ogólnie to takie jakby okopy na wojnie RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 01-09-2010 02:39 PM No tak. I zdaje się na Kopie Kondrackiej jest - w grani prowadzącej do Gejwontu. Ale rozkulaliśmy temat..... Jestem pod wrażeniem naszych mozliwości, Łukaszu. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 02-09-2010 06:59 AM Bądź dobrej myśli, Tomaszu. Jeszcze będzie przepieknie, jeszcze będzie normalnie. Lud wróci i podzieli się swą praktyczną i teoretyczną wiedzą. P.s. Może kaczyks da głos. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 02-09-2010 01:16 PM No tak, Kaczyks na pewno. Wróci jako Lopez. I za karę wyrówna wszystkie rowy grzbietowe w Tatrach. Łopatę mogę mu pożyczyć. Znawca, tfuuu RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - mieciur - 02-09-2010 01:23 PM Może nie w temacie: Sokół, GRATULUJE nowego awatatru jest super RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 05:02 PM Sokół napisał(a): Nie było chętnych do rozmów na ww. tematy... Szło bardzo opornie.
Byli, byli... Łukasz napisał(a): Bądź dobrej myśli, Tomaszu. Jeszcze będzie przepieknie, jeszcze będzie normalnie. Lud wróci i podzieli się swą praktyczną i teoretyczną wiedzą.
P.s. Może kaczyks da głos.
Powoli wracam do świata RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 02-09-2010 05:27 PM faktycznie Jacko, kopa lat, cieszę się, ze znów tu jesteś - mam nadzieję, że pogadamy trochę w tym temacie (a w innych również) RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 05:41 PM A pogadamy, pogadamy... Ostatni rok (a nawet dwa) postawiły mój świat do góry nogami, ale już jestem na prostej. Gites A to przecież mój ulubiony temat RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 02-09-2010 06:29 PM jacko napisał(a): A pogadamy, pogadamy...
Ostatni rok (a nawet dwa) postawiły mój świat do góry nogami, ale już jestem na prostej. Gites A to przecież mój ulubiony temat
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 02-09-2010 06:44 PM Co do Bieszczad Jacek to masz na myśli np. Połoninę Wetlińską - okolice Roha i wierzchołka Smerek? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 07:11 PM Raczej Smerek chodził mi po głowie. Swoją drogą w rejonie tatrzańskiego Smreka też ta forma występuję RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 07:31 PM uwaga zapodaję hasło.... galeria (galeryjka) Nie mylić z zakupami RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 02-09-2010 08:03 PM Pierwsze skojarzenie - pionowa forma skalna powstała chyba po wietrzeniu skał - to się chyba nazywało tarasy albo jakoś tak - tak dawno bylo o tym na zajęciach, że nie pamiętam... - galeria gankowa narzuca mi sie jako pierwsza RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 02-09-2010 08:04 PM W Tatrach to ta chyba najbardziej znana - a przynajmniej spektakularna... [attachment=33326] RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 08:40 PM Spektakularna i znana, lubię na nią patrzeć [attachment=33332] Ktoś zna inne galerie? bo ja tylko te w rejonie MO RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 02-09-2010 09:50 PM [attachment=33334] Trzy Galerie Cubryńskie [attachment=33335] Śnieżna Galeria na północnych stokach Śnieżnych Kop [attachment=33336] Barania Galeria I jeszcze Jaworowa Galeria na Jaworowym Szczycie (nie mam fotki) RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 02-09-2010 10:31 PM I Sławkowska RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 03-09-2010 06:27 AM Witaj Jacko. Wapniaku Co do galerii to zdeptałem co niektóre ze zdjęć Maćka. No i występuje jeszcze Galeryjka . Przed Przełęczą. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 03-09-2010 01:31 PM maciek napisał(a): I jeszcze Jaworowa Galeria na Jaworowym Szczycie (nie mam fotki)
O, już znalazłem na Forum: http://www.gorskiswiat.pl/galerie/galeria26/duze.php?zdjecie=10 *** Wracając do tematu rowów grzbietowych, to największy tego typu twór w Tatrach znajduje się między Smreczyńskim Wierchem, a Kamienistą, a dokładnie na pn.-wsch. grani Kamienistej. Ma on 720 m. długości, 31 m. głębokości i 10 m. szerokości. [attachment=33352] Tutaj widać na Przełęczy Hlińskiej jego początek (reszta schowała się w chmurach). [attachment=33351] A tu na dnie tego rowu. jacko napisał(a): Na pewno klasyka to grań od Kończystej do Starorobociańskiego, dobrze to widać z obu szczytów.
Na tym zdjęciu widać wyraźnie, że ten rów ma chyba genezę osuwiskową. http://www.gorskiswiat.pl/relacje/mk_rozmowy/zdjecia.php?zdjecie=5
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 03-09-2010 01:43 PM Maciek byłeś w tym rowie za Kamienistą ? Jak tak myślę o pirackim rozszerzeniu wyjścia na Bystrą ... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 03-09-2010 01:47 PM Byłem w tym rowie. Szedłem od Ciemniaka po Ornak z nielegalnym wejściem na Bystrą (w czasach, gdy jeszcze trzeba było mieć paszport, a granicy strzegli wopiści). Piekna wycieczka. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 03-09-2010 04:52 PM Łukasz napisał(a): Witaj Jacko. Wapniaku
Hej! Coś jest w tym określeniu Co do galerii to zdeptałem co niektóre ze zdjęć Maćka.
Są tacy, co podobno widzieli tam Twoje ślady... maciek napisał(a): Na tym zdjęciu widać wyraźnie, że ten rów ma chyba genezę osuwiskową. http://www.gorskiswiat.pl/relacje/mk_rozmowy/zdjecia.php?zdjecie=5
Świetna fota, twoje też zresztą klasa RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 04-09-2010 02:36 PM No to nowe hasło: grań a grzbiet górski Jest jakaś różnica? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 05-09-2010 11:44 AM Napisałbym tak - grzbiet to pojęcie bardziej ogólne, ogólnie linia łącząca dwa wierzchołki. Grań to rodzaj grzbietu. Przeważnie używa się nazwy grań na ostry, poszarpany grzbiet. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 05-09-2010 11:54 AM Według mnie grzbiet to cała część pasma zawarta pomiędzy dwoma szczytami (nie tylko góra) natomiast górna część grzbietu to właśnie grań RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 05-09-2010 11:55 AM To ciekawe, jak na to inni się zapatrują... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 05-09-2010 12:06 PM A kto wie na jakiej podstawie niektóre granie określa się jako wybitne? Ciekawi mnie to. Czy wyznacznikiem jest wysokość względem doliny, czy coś innego? Może jakieś przykłady... RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 05-09-2010 05:39 PM Sokół napisał(a): Napisałbym tak - grzbiet to pojęcie bardziej ogólne, ogólnie linia łącząca dwa wierzchołki.
Grań to rodzaj grzbietu. Przeważnie używa się nazwy grań na ostry, poszarpany grzbiet.
jacko napisał(a): Według mnie grzbiet to cała część pasma zawarta pomiędzy dwoma szczytami (nie tylko góra) natomiast górna część grzbietu to właśnie grań
Dodałbym jeszcze jedno określenie grani. To również grzbiet całego pasma górskiego, np.: Główna Grań Tatr, przejście Głównej Grani Tatr (pisane z dużej litery).
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 14-09-2010 09:16 AM Panie i Panowie - wyspy w Tatrach. Dokumentacja, zdjęcia, historia wykorzystania , itd. Zapraszam do dysputy. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 14-09-2010 07:34 PM Łukasz napisał(a): wyspy w Tatrach
Dżizes, a szo to? Chodzi o te na stawach? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 15-09-2010 08:24 AM Tak jest - wyspa to takie leżące na stawach. Wodą otoczone Kolejna wyspa leżakuje po drugiej stronie Grani Kościelców. Na Czarnym Gąsienicowym. Ponoć po śmierci mial tam zamieszkać Słowacki. Widziałem też wyspę na Wyżnim Stawie Białczańskim. Innych grzechów nie pamiętam. Proszę o oświecenie. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 15-09-2010 06:49 PM A tak, Czarny. Wydaje mi się, że coś ala wyspy można uświadczyć na Capim Stawie oraz Wielkim Niżnim Furkotnym. Jak kto przebywał w rejonie Bystrego Przechodu - niech poświadczy. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 20-10-2010 07:02 PM Jest takie określenie, jak "muton"...znacie jakieś? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 20-10-2010 07:45 PM Znamy te mutony (barańce) a jakże... Sokół napisał(a): Barańce. To niszczenie guza skalnego przez pełzący lodowiec. Powstaje taka wypolerowana gula. Prawdopodobnie Gulaty Kopiec w Dolinie Wielickiej jest taim barańcem. na pewno w Dol. Pięciu Stawów Polskich są takie barańce. Są one doskonale wygładzone, łagodnie pochylone w strone, z której nasuwała się masa lodu. Największe barańce to Wyżnia i Niżnia Kopa. (nieopodal schroniska)
jacko napisał(a): Sokół napisał(a): Barańce. To niszczenie guza skalnego przez pełzący lodowiec. Powstaje taka wypolerowana gula. Prawdopodobnie Gulaty Kopiec w Dolinie Wielickiej jest taim barańcem. na pewno w Dol. Pięciu Stawów Polskich są takie barańce. Są one doskonale wygładzone, łagodnie pochylone w strone, z której nasuwała się masa lodu. Największe barańce to Wyżnia i Niżnia Kopa. (nieopodal schroniska)
Dobre przykłady
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 20-10-2010 07:57 PM aaa, czyli już było...przeoczyłem No to może, gdzie doszło do transfluencji (przelania lodowca z jednej doliny do drugiej)? Ślad geomorfologiczny został po tym wyraźny Nawiązując też do dyskusji prowadzonej parę lat temu o granicy Tatr...czy Szczyrbskie Jezioro, leży na terenie Tatr, czy też nie? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 20-10-2010 08:55 PM Z Suchej Wody do Olczyskiej, Ze Świstowej do Litworowej oraz gdzieś z Bobrowieckiej przez grań Tatr Zachodnich. Dwóch ostatnich nie widziałem RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 21-10-2010 06:10 AM jacko napisał(a): Z Suchej Wody do Olczyskiej, Ze Świstowej do Litworowej oraz gdzieś z Bobrowieckiej przez grań Tatr Zachodnich. Dwóch ostatnich nie widziałem
Ta ostatnia, to dokładniej z Dol.Jałowieckiej (fakt, dawniej górne piętro było nazywane Bobrowiecka) przez Palenice Jałowiecka do Dol. Siwej. Efekt geomorfologiczny, szczególnie ładnie widać z Zuberca RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 21-10-2010 08:04 AM To może takie z innej beczki... Ile ławek mamy w Tatrach? I gdzie są? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - gosia3ek - 21-10-2010 08:08 AM pod schroniskami?? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Sokół - 21-10-2010 08:55 AM Oj Gadzina..... Ręce opadają... hahaha RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 21-10-2010 10:08 AM Sokół napisał(a): To może takie z innej beczki... Ile ławek mamy w Tatrach? I gdzie są?
Też kiedyś zadałem sobie to pytanie. I zacząłem nawet liczyć, ale to żmudna robota. Czarna, Czerwona, Biała...te pamiętam, ale jest ich dużo więcej.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - asyd - 22-10-2010 09:35 AM Inne ławki: - miedziana (górna i dolna w pn-zach ścianie Kieżmarskiego Sz. i Grani Wideł), - modra (pomiędzy Modrą i Czerwoną Turnią) , - zbójnicka (pomiędzy Małym Lodowym Sz. i Wielką Zbójnicką Turnią), - zwodna (pomiedzy Staroleśnym Sz. a Zwalistą turnią), - żółta (pomiędzy Żółtym Szczytem a Drobną Turnią), W grani Kotelnicy jest jeszcze 5 Ławek. Pewnie jest tego dużo dużo więcej.. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 22-10-2010 09:09 PM Brawo Marcin! Akurat niedawno podziwiałem Ławkę Dubkego na Pośredniej Grani, która w przeciwieństwie do już wymienionych nie jest przełęczą, tylko piarżystym zachodem. O, pardon! Miedziane chyba też nie są przełęczami. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Agnieszka - 10-11-2010 08:15 PM Nie mam pojęcia jaki jest najniższy szczyt Tatr, ale kłóciłabym się co do tego, że drugim co do wysokości jest Kozi Wierch. Ja bym powiedziała, że na drugim miejscu jest Mięguszowiecki Szczyt Wielki. Miałam to nawet ostatnio na geografii turystycznej. Ale nie wiem, może się mylę. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Agnieszka - 10-11-2010 08:22 PM A więc widocznie mam podane błędne informacje. Po prostu na następnej lekcji podejdę i jeszcze raz zapytam o to. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - bios - 10-11-2010 09:41 PM Parys napisał(a): jaki jest najnizszy????? czy ktos wie???
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - bios - 10-11-2010 10:10 PM Cisowa Turnia ma 1112 koło Doliny Lejowej. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - bios - 10-11-2010 10:22 PM Tych Turni jest kilka, jedna z nich ma 1064,9 ale czy ona jest najniższa ? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 10-01-2011 12:19 PM Ludziska ( i kobiety ) - ma ktoś z Was zdjęcia Nowej Doliny i Nowego Żlebu ? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 10-01-2011 12:43 PM Pozaszlaków się zachciało widzę Też z chęcią bym zobaczył. W oczekiwaniu na takowe proponuję jedną dolinkę bardziej na wschód: http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthread.php?tid=2500&pid=79318#pid79318 RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 10-01-2011 12:45 PM W życiu moja noga nie zstąpi ( jak też nigdy nie zstąpiła ) ze szlaku i dlatego chcę to na zdjęciach oglądnąć. Relację czytałem. Zacna. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 10-01-2011 12:47 PM Łukasz napisał(a): W życiu moja noga nie zstąpi ( jak też nigdy nie zstąpiła ) ze szlaku (...)
Chyba nieznakowanego
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 10-01-2011 12:48 PM Proszę udowodnić, że popełniłem zbrodnie zejścia ze szlaku. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Pedro - 10-01-2011 12:52 PM Udowadniać nie będę, wolę nie zaczynać z US RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 21-03-2011 02:48 PM Panie i Panowie - czy ktoś ( za wyjątkiem Spoka ) odwiedził kiedyś okolice Kop Sołtysich ? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 21-03-2011 04:12 PM Łukasz napisał(a): Panie i Panowie - czy ktoś ( za wyjątkiem Spoka ) odwiedził kiedyś okolice Kop Sołtysich ?
Słyszałem, że był tam sam Reinhold Messner.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 21-03-2011 04:14 PM Też tak słyszałem. Zgubił się schodząc z Gęsiej Szyi. No ale on u nas nie pisuje. Piszący bywali tam ? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 21-03-2011 04:16 PM Rozmawiałem z nim wczoraj. Mówił, że się przed Wielkanocą jeszcze zarejestruje na GŚ-u. Poznamy wówczas całą prawdę o Kopach Sołtysich. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 22-03-2011 09:48 AM Łukasz napisał(a): Panie i Panowie - czy ktoś ( za wyjątkiem Spoka ) odwiedził kiedyś okolice Kop Sołtysich ?
Po co?...nie ma tam szlaku znakowanego RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 22-03-2011 09:51 AM Widoki, otoczenie, wąwozy u podnóża. P.s. A szlak się wytyczy. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 22-03-2011 09:52 AM Wraz z Łukaszem chcemy tam zorganizować wielką wyprawę. Piszesz się na nią? RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 22-03-2011 01:04 PM maciek napisał(a): Wraz z Łukaszem chcemy tam zorganizować wielką wyprawę. Piszesz się na nią?
Wy, to jacyś poszukiwacze skarbów, czy co? Łukasz napisał(a): Widoki, otoczenie, wąwozy u podnóża.
Widoki przeciętne...dla tatro maniaków cenne. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 22-03-2011 03:43 PM chief napisał(a): Wy, to jacyś poszukiwacze skarbów, czy co?
Nie. Organizujemy tam zlot harcerski. Wiesz, taka mała sztuka przetrwania.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - B-B - 23-03-2011 11:24 AM Kopy Sołtysie?? Co Ty łajzo kombinujesz, tam nie wolno, zostaw lasy faunie tatrzańskiej! RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 23-03-2011 11:35 AM Fauna do ZOO !!!!!!!! RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - B-B - 23-03-2011 11:39 AM W sumie my też tworzymy "tymczasową" faunę tatrzańską, nie zamelduję Cię w filancerii. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 23-03-2011 12:12 PM Kolega Hrabia von Triglav to czasami wygląda nawet jak flora. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 23-03-2011 05:58 PM Łukasz napisał(a): Kolega Hrabia von Triglav to czasami wygląda nawet jak flora.
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 23-03-2011 09:02 PM maciek napisał(a): chief napisał(a): Wy, to jacyś poszukiwacze skarbów, czy co?
Nie. Organizujemy tam zlot harcerski. Wiesz, taka mała sztuka przetrwania.
Z tymi poszukiwaczami, to dlatego, ze niedaleko Kop jest Dol. Złota RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 23-03-2011 09:13 PM chief napisał(a): (...) włóczyli nas po jakiś chaszczach, aby naszywki zdobywać
Chief, no widzisz, kiedy mogłeś włóczyć się po chaszczach, to nie chodziłeś. Teraz to sobie nawet pozwolisz wiertać kolano, żeby w te chaszcze móc chodzić. Czy Ty właściwie wiesz co chcesz A propo harcerek. Do jakiej grupy chodziłeś My po tych chaszczach chodziliśmy razem z dziewczynami
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - chief - 24-03-2011 12:21 AM Stasiu napisał(a): kiedy mogłeś włóczyć się po chaszczach, to nie chodziłeś. Teraz to sobie nawet pozwolisz wiertać kolano, żeby w te chaszcze móc chodzić
Młody byłem...
RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Stasiu - 27-03-2011 10:28 AM W domu mam jeszcze mapę, na której są wyznaczone szlaki w słowackich Taterkach z roku 1971. Jeszcze wg nich chodziłem [attachment=37178] - tutaj widzimy już zamknięte szlaki - na Tomanową Przełęcz (ta jeszcze niedawno była), ale zielony szlak między Liliowym i Zaworami (bardzo mi brakuje), czerwony na N. Ciemnosmreczyński z naznakiem ścieżki do Wrót Chałubińskiego (ponoć po wojnie tam jeszcze szlak był) i żółty do Krywańskiego Żółtego Stawu. [attachment=37179] - tutaj widzimy głównie często omawiany szlak wiodący granią Tatr Bielskich i widzimy też gdzie były położone byłe schroniska Keżmarski i Kamzik. [attachment=37180] - tutaj widoczny szlak od W. Hińczowego na Przełęcz pod Chłopkiem. Ale mnie dopadła nonstalgia Trzeba już koniecznie gdzieś wyruszyć. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - Łukasz - 27-03-2011 10:30 AM Wzruszyłem się. Jak pierwszy raz w tym roku pojadę w Tatary to muszę ( niechcący oczywiście ) zboczyć ze szlaku. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - maciek - 27-03-2011 02:17 PM Stasiu napisał(a): - tutaj widzimy głównie często omawiany szlak wiodący granią Tatr Bielskich i widzimy też gdzie były położone byłe schroniska Keżmarski i Kamzik.
A to nieodnawiany od wielu lat znak niebieski na zamkniętym szlaku z Chaty Szarotki (na mapie Plesnivec) do grani Tatr Bielskich w rejonie Skalnych Wrót. RE: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii? - jacko - 31-07-2013 09:27 PM Wskrzeszę może ten popularny, niegdyś, temat... Przyroda tatrzańska jest tak piękna, że człowiek w swej pomysłowości ponadawał jej nazwy mocno kojarzące się z życiem codziennym. Wiele elementów ukształtowania terenu ochrzcił na cześć tego co zbudował, wystrugał, wyrzeźbił itp. Popuśćcie wodze fantazji, rozluźnijcie zwoje mózgowe i podajcie przykłady takich form terenu. Ja zacznę: Mur "...samodzielna budowla stworzona w celu ograniczenia dostępu do jakiegoś miejsca lub wyznaczenia granic danego terenu..." Fragment jednej z definicji, źr. wikipedia Po polskiej stronie przychodzi mi na myśl Liptowski Mur (Mury) biegnący od Wrót Chałubińskiego do Gładkiej Przełęczy. Są też inne wersje przebiegu |