Witam serdecznie, jakiś czas temu nabyłem buty Meindl Air Revolution 4.1 jestem z niech ogólnie zadowolony podczas czterodniowego użytkowania w Tatrach Zachodnich(koniec Lutego) ani razu nie przemokły i chodziło się w nich komfortowo. Problem zaczynał się kiedy niezbędne było założenie raków półautomatycznych firmy Nuptse Evo / CLIMBING TECHNOLOGY nie dość, że nie chciały trzymać się z tyłu na mocowaniu(próbowałem wszystkich możliwych ustawień) w konsekwencji jeden rak utrzymywał się na wypustce podeszwy, drugi utrzymywał się na krawędzi w miejscu do tego przeznaczonym. Na domiar złego tylne mocowanie raków zrobiło dość mocne wgłębienia w butach, możliwe nawet że przy dłuższym używaniu mogły by przedziurawić but.
Zaczynam wątpić czy ten typ buta w ogóle jest przeznaczony pod półautomaty( producent twierdzi, że jest) z założenia miał być taką hybrydą podeszwa b/c umożliwia podejście jak i chodzenie w górach wysokich.
Moję pytania brzmią: czy ktoś z forumowiczów użytkuje wyżej wymienione buty wraz z półautomatami ?(być może mam złe raki) lub potrafi rozwiązać ten problem

?
Z góry dzięki i pozdrawiam

Zaczynam wątpić czy ten typ buta w ogóle jest przeznaczony pod półautomaty( producent twierdzi, że jest) z założenia miał być taką hybrydą podeszwa b/c umożliwia podejście jak i chodzenie w górach wysokich.
Chyba tutaj bym szukał odpowiedzi. Podeszwa może nie jest na tyle sztywna, żeby się raki utrzymały. Nawet ta klasyfikacja b/c mówi sama za siebie. Jednak trudno coś doradzić. 
Chyba tutaj bym szukał odpowiedzi. Podeszwa może nie jest na tyle sztywna, żeby się raki utrzymały. Nawet ta klasyfikacja b/c mówi sama za siebie. Jednak trudno coś doradzić. 
Dzięki za wskazówkę
ale wydaje mi się, że to nie ta kwestia. Raki po zamontowaniu (choć nie dało się tego zrobić do końca prawidłowo nie zsuwały się) Tył tego modelu raczej średnio jest "półautomatyczny" i wydaje mi się, że materiał z tyłu but nie jest przystosowany pod taki sprzęt
http://www.ceneo.pl/31981960
Nie wiem czy w konsekwencji nie będę zmuszony zainwestować w koszykowe, lepsze to niż zniszczyć buty, no ale i tak przedroży zakup ;/
Chyba, że ktoś ze Starych Górali zna jakiś magiczny sposób 
Wstaw jakieś zdjęcia tego swojego zestawu to może coś wymyślimy..
Próbowałbym chyba uderzyć do jakiegoś starego dobrego szewca. Może byłby w stanie coś tam pokombinować. U mnie jest taki szewc który z butami robi różne cuda. Czasami jestem pod wielkim wrażeniem jego pomysłowości i jakości wykonywanych usług.
Tył tego modelu raczej średnio jest "półautomatyczny" i wydaje mi się, że materiał z tyłu but nie jest przystosowany pod taki sprzęt
http://www.ceneo.pl/31981960
W Meindlach faktycznie wcięcie jest praktycznie pod piętą. Możesz sobie porównać np. z Salewami pod półautomat, gdzie wcięcie nie jest głębokie, ale przez to, że podeszwa jest z tyłu odrobinę dłuższa raki powinny lepiej siedzieć > http://img35.staticclassifieds.com/image...rev005.jpg .
Nie wiem czy mam rację, ale jak kupowałem swoje pierwsze automaty to sprzedawca zapytał pod jakie buty, gdyż nie każdy model raków współpracuje z danymi butami. Przyniosłem więc buty i dobraliśmy żelaztwo. U mnie najlepiej siedział Grivel i Camp a CT nie chciały za dobrze trzymać. Pozdrawiam