Podobne, Aku Rock II czy coś, wersja bez GTX.
No i okazało się, że Salomon to badziew i szajs. Po pierwszej wycieczce w sporym deszczu, przemokły całkowicie. Po wysuszeniu zostały zacieki, więc poszły do reklamacji, na szczęście nie było problemu z reklamacjią, od razu oddali kasę (Kupione w Czechach). Nie polecam
Bardzo dużo dobrych opinii mają buty Aku Camana fitzroy gtx, postanowiłem ze jutro je kupie, mam nadzieje że są tak dobre, jak wszyscy piszą, bo nie mam szczęścia do butów

Jeżeli robione są podobnie do tych Aku sprzed kilku lat, to nie powinno być źle.
... pod warunkiem, że się przenieśli z produkcją do Indii czy w okolice

Buty kupione

Pierwsze wrażenie b.dobre,nie chce za bardzo chwalić,bo zapesze...

Buty wyprodukowane made in Romania.
To dobrze pewnie, moje Aku zakupione sześć lat temu też są z Rumunii, stoją na półce i czekają na zimę.
Natomiast te zakupione dwa lata temu, Made in Italia, mam wrażenie że tak trwałe nie będą. Ale te są niskie.
No to temat butów uważam za zamknięty

Dzięki za podpowiedzi, mam nadzieje że to trafione buty... pozdro.
Jeżeli masz zamiar w nich chodzić w zimowych warunkach to, mimo że są nowe, dobrze byłoby je zaimpregnować. But ma prostą konstrukcję, także powinien trochę wytrzymać. Jedyne o co bym się martwił to absorbowanie wstrząsów - podeszwa jest dosyć płaska i jednowarstwowa. Chyba, że mają jakąś fajną wkładkę.
Tym, że są zrobione w Rumunii raczej bym się nie przejmował. Zresztą teraz coraz częściej pojawia się zwrot
made in Europe 
. Treki Salewy są robione w Wietnamie i w sumie nie są takie złe, więc wszystko zależy od firmy i konkretnego modelu buta.
A czy fajna wkładka, to np. Scholl ?
Tego to nie wiem. Nigdy takich nie używałem. W butach trekkingowych możesz mieć problem ze znalezieniem innej wkładki, która idealnie dopasuje się do konkretnego typu podeszwy. Możesz natomiast sprawdzić czy Aku stosuje grubsze wkładki w butach z podobną podeszwą i czy można je gdzieś dostać.
To dobrze pewnie, moje Aku zakupione sześć lat temu też są z Rumunii, stoją na półce i czekają na zimę.
Można wiedzieć jaki to model i jak się spisuje w zimowych warunkach?
Model mam taki:
http://www.ceneria.pl/Buty_Trekker_Lite_...ownaj.html
Z tym że mam but, który jest na tym zdjęciu, a w ofercie obecnie jest ich nowsza wersja II.
(w ofercie sklepu Sherpa jest jakiś inny but pod tą nazwą).
Jak się spisuje zimą to ciężko powiedzieć. Marzną mi w nich palce u stóp, ale mam problem z krążeniem i mam zimne te palce czasem nawet latem śpiąc pod ciepłą kołdrą.
Pod raki paskowe Nuptse pasują, choć jak dobrze nie zwiążę, to mi się w nich but luzuje.
To raczej wina paska albo jego słabego związania, niż buta.
Kurczę, zastanawiam się nad tymi Aku za 379zł.
Niewiele się różnią od tych Trekker (inny Vibram, air8000 cieńsze o 0,2mm).
Cena jest naprawdę atrakcyjna, tylko dlaczego?
Kurczę, zastanawiam się nad tymi Aku za 379zł.
Niewiele się różnią od tych Trekker (inny Vibram, air8000 cieńsze o 0,2mm).
Cena jest naprawdę atrakcyjna, tylko dlaczego?
Są 200zł tańsze od Aku Trekker Lite II, który ma wygodniejszą podeszwę, otok i tak właściwie potrójne szwy na zgięciach. Jeżeli porównać te dwa modele, to cena ok. 400zł w przypadku Camana Fitzroy wydaje się być uzasadniona.
Jak się spisuje zimą to ciężko powiedzieć. Marzną mi w nich palce u stóp, ale mam problem z krążeniem i mam zimne te palce czasem nawet latem śpiąc pod ciepłą kołdrą.
Pod raki paskowe Nuptse pasują, choć jak dobrze nie zwiążę, to mi się w nich but luzuje.
To raczej wina paska albo jego słabego związania, niż buta.
Przeglądałem ofertę Aku pod kątem czegoś na zimę i przymierzałem model z trochę twardszą podeszwą (Superalp GTX). Mam dylemat, ponieważ co do wygody nie można się przyczepić, but jest naprawdę fajny, ale odnoszę wrażenie, że warstwa zamszu i materiału jest tak samo gruba jak w Aku Rock Lite. Jak na zimowe warunki to trochę mało.