Jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałem się przywitać

Więc witam wszystkich.
Do rzeczy
Od 2 miesięcy jestem (szczęśliwym?) posiadaczek kurtki Berg Elevation
http://www.toursport.pl/kurtka-elevation...rg-outdoor
dokładnie takiej z dokładnie tego sklepu.
O co chodzi.
Po 2 miesiącach okolice kieszeni na przodzie kurki zaczęły się namaczać, czyli starła się wierzchnia membrana (po 2 miesiącach w kurtce za ponad 5 stówek?) więc kupiłem płyn do mycia i impregnacji Niwax (za bagatela 50zł starczający na około 4 prania) wyprałem ręcznie w letniej wodzie wszystko tak jak jest napisane. Po wyschnięciu okazało się, że duża część tych pasków zabezpieczających szwy przed przeciekaniem się poodklejała. Na butelce z impregnatem Niwaxa jest napisane, że w starej i znoszonej odzieży może się to stać, ale czy dwumiesięczna kurtka jest stara i znoszona?
Jest to moja pierwsza przygoda z laminatem i ogólnie kurtką techniczną, może jest to normalne?
Dodam, że dziś oddałem kurtkę na reklamację.
Na marginesie dodam, że mam od nich też spodnie
Berg Karakorum (coś takiego) spodnie za 265zł. Po kupnie w drugi dzień pękła gumka z ściągacza nogawki, czyli reklamacja, wczoraj odebrałem nowe z reklamacji i uwaga punkt kulminacyjny.... Pękła mi gumka w nogawce

już spodnie dziś razem z kurtką poszły do reklamacji.
Takie są moje pierwsze styczności z drogą techniczną odzieżą, pierwszy raz w życiu kupiłem spodnie za prawie 300 i kurtke za 550zł i jestem bardzo rozczarowany.
Z mojej strony odradzam firmę Berg
Dzięki Tobie usłyszałem pierwszy raz o takiej firmie.
Dziękujemy za ostrzeżenie.
Następnym razem kupuj albo taniej albo kurtki dobrych marek.
Za jakimi kurtkami do około (600-700zł) i spodniami do 250zł warto się rozejrzeć, firmy ewentualnie konkretne modele.
Hmmmm... Tak jak Pablo, ja również nie słyszałem wcześniej o tej firmie. z wyglądu (na zdjęciach) ich kurtki wyglądają fajnie, ale to tylko wygląd wizualny. Szkoda, że musiałeś przekonać się o ich jakości za taką sporą kasę. Szczerze mówiąc, ja teraz będę zwracał uwagę, na to, żeby nie kupić przypadkiem nic z tej firmy. No reklamę im zrobiłeś... ale zasłużyli sobie na to. Dodam Ci tylko poza tematem, że NikWax robi dobrej jakości kosmetyki do czyszczenia i konserwacji odzieży i obuwia. Ja przynajmniej jestem z ich rzeczy zadowolony.
Za jakimi kurtkami do około (600-700zł) i spodniami do 250zł warto się rozejrzeć, firmy ewentualnie konkretne modele.
Spodnie polecam Ci firmy MILO. Jeżeli interesują Cię oczywiście spodnie softschell. Kurtki... Hmmmm... Może coś z F4, Regatta, Salewa, OUTHORN.
Po 2 miesiącach okolice kieszeni na przodzie kurki zaczęły się namaczać, czyli starła się wierzchnia membrana (po 2 miesiącach w kurtce za ponad 5 stówek?)
Nie wierzchnia membrana tylko powłoka hydrofobowa.. w zależności od warunków i intensywności użytkowania rzeczona powłoka się zużywa i trzeba ją odnawiać..
więc kupiłem płyn do mycia i impregnacji Niwax (za bagatela 50zł starczający na około 4 prania) wyprałem ręcznie w letniej wodzie wszystko tak jak jest napisane.
Spokojnie można prać w pralce w 40 stopniach, a potem jeśli dysponujesz to wysuszyć w suszarce bębnowej.. w/w powłoka dłużej wtedy wytrzyma..
Niemniej jeśli nie ma potrzeby prać, to wystarczy kurtkę spryskać odpowiednim środkiem..
Po wyschnięciu okazało się, że duża część tych pasków zabezpieczających szwy przed przeciekaniem się poodklejała.
Złe wykonanie - wada fabryczna - podstawa do reklamacji jak najbardziej zasadna.
Spodnie oddałem drugi raz, także kasę mi już zwrócą, z kurtką też będę walczył o zwrot, jeśli naprawią ją lub wymienią na inną to po prostu wypiorę ją jeszcze raz i też oddam. Przez to pytam co w tej cenie polecacie, żebym znów na taką minę nie wlazł
W czasie pisania doskoczyły wasze dwie odpowiedzi.
Swoją drogą dzięki za szybkie odpowiedzi
Sorry za post pod postem ale dostałem właśnie odpowiedź od firmy Berg, że reklamacja nie zostanie uwzględniona bo prane to było w zbyt wysokiej temperaturze.
Moje pytanie brzmi, jaka jest zalecana temperatura? Bo jak się czyta na necie to można te kurtki prać w 40 stopniach w pralce, prałem na pewno w niższej bo mam termostat w prysznicu, po drugie 40 stopni jest wyraźnie odczuwalne jako woda ciepła, ja prałem to w wodzie letniej.
Co można w takim wypadku zrobić dalej?
A skąd wiedzą w jakiej prałeś temperaturze?
"Wiedzą", bo według nich, kurtka może się zniszczyć w zbyt ciepłej wodzie. Muszą robić wszystko, żeby nie uwzględnić reklamacji bo inaczej musieliby zafundować nową kurtkę. Tego starają się uniknąć
A skąd wiedzą w jakiej prałeś temperaturze?
Dokładnie zadałem sobie to samo pytanie. Nie wiem jak to teraz ruszyć, czy jeszcze raz reklamować czy innego rzeczoznawce wziąć prywatnie. Nie wiem pomyślę jak kurtka dojdzie do sklepu to pogadam w sklepie.
Z tą temperaturą (że Oni wiedzą) to jakiś żart... Reklamowałbym po raz kolejny opisując szczegółowo proces prania z informacją że jeśli reklamacja nie zostanie uznana oddasz sprawę do federacji konsumentów a później do sądu ich pozwiesz, może pomoże.
Ja mam od nich ( ze sklepu ) spodnie:
http://www.toursport.pl/spodnie-geo-exto...gatta#8129
a teraz czekam na kurtkę:
http://www.toursport.pl/kurtka-northfield-regatta
Spodni nie prałem, jak dotychczas ale jestem zadowolony, kurtka wygląda solidnie, kupiłem z uwagi na rozmiar (4XL kurtka i 5XL spodnie

) bo innych dużych nie znalazłem.
Mam nowe ciekawe info odnośnie tej kurtki, ta firma moim zdaniem sobie kpi.
W środę dostaje telefon:
"Dzień dobry reklamacja nie została uwzględniona z powodu tego a tego (pisałem wcześniej) zadzwonimy jak kurtka będzie na miejscu.
W czwartek dostaje telefon:
"Kurtka jest na miejscu proszę przyjechać"
Jadę zaraz w czwartek Pan za kasą przygotowuje wszystkie papiery daje mi kurtkę w reklamówce nagle sam zdziwiony czyta mi opinie rzeczoznawcy "Reklamacja uwzględniona - podklejenie szwów" I sam mówi, że oni sobie chyba jaja robią, bo wczoraj dostał inny telefon. Nawet z tą wiadomością zadzwonił do kierowniczki która też była pod wrażeniem. Po oględzinach kurtki okazało się, że oni chyba te paski podkleili na kozy z nosa, bo połowa odeszła w czasie transportu chyba, a druga połowa ledwo się trzymała. Oczywiście nie przyjąłem oddałem na kolejną reklamację i kasjer zaznaczył, że oględziny były przy nich. Teraz już chcę zwrot gotówki który podczas drugiej reklamacji mi przysługuje.
Na firma to jakaś kpina i z reklamacją spodni problemy i z reklamacją kurtki problemy.
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę.
kupiłem z uwagi na rozmiar (4XL kurtka i 5XL spodnie

)
Kawał chłopa 
No tak Fazikowi nie lada stanąć na drodze.

Co do kurtki i spodni, to czas zmienić firmę.
kupiłem z uwagi na rozmiar (4XL kurtka i 5XL spodnie

)
Kawał chłopa 
Raczej dwa kawałki w jednym 
No tak Fazikowi nie lada stanąć na drodze.

Co do kurtki i spodni, to czas zmienić firmę.
No chyba że mnie znasz
a najlepiej schować się za mną podczas zamieci, tam podobno mniej wieje