Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: endomondo
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
A o endomondo to w tej grupie tematów?

Jako, że doposażyłem się w telefon z baterią która jest zżerana przez endomondo przez 10 h w 25% zacząłem używać.
Fajnie jest, bo trasę mi kreśli, liczy różne takie duperełki...a do tego również przebytą odległość...i tu pytanie do Was:
- Jaka Waszym zdaniem jest dokładność pomiaru odległości przez endomondo?

Byłem w ubiegłym tygodniu na GSB (i nie tylko). Z endomondo wychodzi mi że przeszedłem 85,58 km po GSB. Zaglądam na net...wiki...są dystanse...i wychodzi że przeszedłem...68,1 km ??
20% róznicy to jest kosmos...kto ma rację?
Dodam, że nie kalibrowałem endomondo na znanej trasie...ale w końcu to nawigacja jakich wiele. Skąd taka róznica?

Pozdrawiam ciepło wszystkich facetówBig Grin

creamcheese napisał(a):
- Jaka Waszym zdaniem jest dokładność pomiaru odległości przez endomondo?

Nie wiem jak jest z odległością ale skoro z przewższeniem kłamie to i z odległością pewnie też. Biegając po płaskiej bieżni endemondo nalicza jakieś kosmiczne przewyższenia. Wchodząc na górkę czasami pokazuje, że było więcej podejść niż górka ma nad poziom morza. Może zależy to od telefonu ale ja używam strava i zgadzają mi się dystanse i wysokości z innymi mającymi różne telefony używającymi tej aplikacji.

Myślę, że najdokładniejsze odległości można obliczyć czytając dobre mapy. Często na dobrych mapach (planach) podane są odległości i to, moim zdaniem jest najbardziej miarodajne. Druga ewentualność, ale znacznie droższa to dobrej jakości GPS. Endomondo nigdy nie używałem ale z opowieści wiem, że z dokładnością ma niewiele wspólnego. Powiem Ci, że jechałem kiedyś na rowerze z licznikiem, a kumpel włączył endomondo i różnica między licznikiem rowerowym a aplikacją o którą pytasz była spora.

Krzysiek napisał(a):
ja używam strava i zgadzają mi się dystanse i wysokości z innymi mającymi różne telefony używającymi tej aplikacji.

Nie znam strava...czy działa na takiej zasadzie jak endomondo?...zapisuje pozycje w telefonie bez konieczności łączenia z netem, a w chwili połączenia wysyła na indywidualną stronkę na strava.com gdzie pokazuje mapkę i statystykę?

Endomondo kłamie, często i o całkiem nie mało.
Potwierdzę to, że Endomondo mocno kłamie. Używałem pewien czas temu podczas biegania we Wro i gdy później sprawdzałem wykresy, to nieraz się dziwiłem ile to niby miałem przewyższenia (trasa była płaska). Pominę fakt, że potrafił zmierzyć różną odległość dla tego samego odcinka zależnie od dnia.
No to kicha!!
Poszukuję czegoś podobnego do endomondo (zapisywanie pozycji bez konieczności właczania netu, mozliwość obejrzenia wszystkiego, łącznie ze statystyką na stronce netowej...itd) no i oczywiście na androida..acha...i żeby nie zżerało baterii (endomondo na moim telefonie ciągnie przez cały dzień - 8-9h - ok 25% baterii)
I najważniejsze...żeby było dokładniejsze, bo odchyłka 20% na odległości jest nie do przyjęcia
Buziak i pozdrawiam
W moim przypadku endomondo zaniża odległość o od 0,2 do 0,7 km na odcinkach od 5 do 10 km. Powyżej 10K błąd czasami dochodzi do kilometra. Co ciekawe, najlepiej Endo w moim przypadku radziło sobie w terenie. Z przewyższeniem kłamało, ale odległość się zgadzała Wink Chyba ciężko Ci będzie znaleźć jakąś naprawdę porządną aplikację na androida uhm
Ja jako dopełnienie do endomondo używam tej stronki - http://www.runningmap.com/beta/ można też zobaczyć profil trasy, a co za tym idzie, przewyższenie. Ale w trasie raczej niezbyt dałoby się z tego korzystać.
Mnie się wydaje, że wszystkie te aplikacje liczą płaski teren. Nie biorą pod uwagę dodatkową odległość na przewyższenie. Trzeba ją ręcznie doliczyć (przebieraliśmy to w teście na Filipce Wink)
Zgodziłbym się z teorią, ze nie doliczają różnic wynikających z przewyższeń, zgodziłbym się również z tłumaczeniem iż pomiary położenia są notowane w jakimś interwale czasowym a później odległości upraszczane do odcinków prostych...ale...
...to wszystko prowadziłoby do zaniżania odległości a w przypadku mojego endomondo na telefonie (może to jest ważne) samsung galaxy s5 rzecz się ma odwrotnie(fragment GSB):
1. ustroń - beskidek ...endomondo 19,25, wiki 18,50, mapa-turystyczna.pl 14,4
2. beskidek - stożek .................. 9,35...... 6,5.............................. 6,6
3. stożek-przysłop..................... 22,28...... 15,8............................. 16,3
4. przysłop-wegierska.g.............. 20,04...... 17,0............................. 16,3
5. wegierska-słowianka................ 14,66...... 10,3............................. 9,9

Nie licząc pierwszego dnia, gdzie róznica pomiedzy wikipedią a mapą z netu jest duża (wynikająca prawdopodobnie z tego, że w wikipedii odległośc liczona jest od Ustronia głównego gdzie kiedyś był początek gsb, a na mapie netowej od Ustronia zdrój gdzie teraz jest początek) to trasy 2-5 są takie:
wg endomondo: 66,33
wg wikipedii 49,6
wg mapa-tur.pl 49,1
Bład endomondo to ponad 33%.

Ufff...nagadałem się , ale taki juz jestem stary pierdołaToungue
Pozdrawiam...idę szukać foty pieskowejWink
U mnie endo jeżeli chodzi o odległości nie zauważyłem jakiś kolosalnych uchybień, natomiast z wysokością jest gorzej, szczególnie w terenie leśnym - błąd duży. I to wszystko z nowszym telefonem... ze starym było gorzej, sygnał częściej był gubiony.

System GPS jest zawsze ten sam, dużo zależy od odbiornika oraz od sygnału (podobnie jak w urządzeniach radiowych) dokładniejszy odczyt jest z zasięgu minimum 4 satelitów. Nie mam pojęcia jak jest z częstotliwością łączenia i pozycjonowania, może lepiej mieć oszczędzanie energii wyłączone, dokładność powinna być większa uhm
Wysokość...byłem ostatnio na Lackowej..."moje" endomondo pokazało wysokość 1022 m npm - dodało 25 m Smile
Pozycjonowanie...na mapie ślad mój mieści się stosunkowo dokładnie w ścieżce, na szlaku, więc raczej dokładnie mnie znajduje.
Odbiornik (telefon) mam chyba nie najgorszy Wink
A tak właściwie o co się rozchodziuhminnocent

tomtur napisał(a):
A tak właściwie o co się rozchodziuhminnocent

Żebyś się Tomtur nie zgubił w lesie. giggle

A innocent
Stron: 1 2
Przekierowanie