Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Jagnięcy Szczyt-opis i wrażenia.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
I udało się! Przeszliśmy z mężem Zadnie Koperszady, mąż był na Jagnięcym, ja pozostałam gdzieś na trasie między Przechodem a szczytem, gdyż opadły już wielkie chmury i widoków od Kołowego Przechodu już nie było. Na pewno wrócę na Koperszady i już wymyślam, jakby to zrobić jesienią. Mimo, iż chmury zasłoniły szczyty (więcej jest na zdjęciach dr. Etkera i Danusi niż ja widziałam), to dolinka zauroczyła nas swym pięknem. Również swą obecnością zaszczyciły nas kozice. Trasy piękne - polecam i zachęcam. Również piękna jest Kieżmarska Dolina, chociaż bardzo długa.
Też coś na jesień w te strony coś spokojnego planuję .Gratuluję wypraw AniuP Innym razem widoki będą na pewno lepsze .Muszą Być!
Moja skłonność do szperania w przeszłości naprowadziła mnie kilka dni temu na ten temat i muszę przyznać, że z wielką przyjemnością przeczytałem tę opowieść i obejrzałem zdjęcia, zwłaszcza, że za oknem grudniowa, chłodna szarość, a tu aż miło powędrować sobie po czerwcowych, tatrzańskich szlakach.

Dorzucę moje dwa zdjęcia z Jagnięcego Szczytu, gdzie byłem szesnaście lat temu, latem.
[attachment=17849] [attachment=17848]

Przy okazji spytam: czy ktoś z Was wchodził kiedyś na Jagnięcy Szczyt Koperszadzką Granią? Z opisu w przewodnikach można sądzić, że to bardzo ciekawe i chyba niezbyt trudne wejście.
Moim skromnym zdaniem(co prawda jest to odczucie subiektywne i rzecz gustuWink ) trasa na Jagnięcy Szczyt jest najładniejszym szczytowym szlakiem w Wysokich Tatrach Słowackich i zawsze tam chętnie wracam - ostatnio w sierpniu w zacnym towarzystwie Pabla (patrz foto)

maciek napisał(a):
Przy okazji spytam: czy ktoś z Was wchodził kiedyś na Jagnięcy Szczyt Koperszadzką Granią? Z opisu w przewodnikach można sądzić, że to bardzo ciekawe i chyba niezbyt trudne wejście.

Nie miałem tej okazji.Trasa rzeczywiście podobno ciekawa m.inn geologicznie -ciekawy profil z najstarszymi skałami tatrzańskimi-zlepieńcem koperszadzkim. W górnej części trochę eksponowana o trudnościach I.(wg.przewodnika)

Bardzo ładny szczyt... ba, cała okolica bardzo mnie interesuje Wink Wszystkie te Jastrzębie, Modre i inne kolorowe turnie Smile

Pablo napisał(a):
ba, cała okolica bardzo mnie interesuje Wink Wszystkie te Jastrzębie, Modre i inne kolorowe turnie Smile

Prawda -jest tam gdzie pochodzić Rolleyes
Po prostu -pięknie Cool
Z tego wszystkiego nabrałem ochoty na jagnięcinę -wiecie taką soczystą i dobrze doprawioną w00t
tylko gdzie tu kupić młode mięsko baranie ? uhm

nadrabiam zaległości i nabieram respektu Smile

margit napisał(a):
nadrabiam zaległości i nabieram respektu Smile

I słusznie Wink
Mięsko jagnięce jest mniam Cool
Oto przepis:
Pieczona jagnięcina z warzywami

Rozgrzać olej na dużej patelni. Obsmażać mięso z każdej strony aż będzie brązowe.Dodać cebulę, marchew, kolendrę, czosnek, liście laurowe i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu aż cebula stanie się miękka. Dodac sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem i dodać wody. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować mięso przez 2-3 godzin aż stanie się miękkie, uzupełniając wodę która wyparowała. Kiedy mięso jest już gotowe należy pozwolić wodzie wyparować .

Stron: 1 2
Przekierowanie