Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: To już niedługo.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nie chce mi się specjalnie pisać- ale wrzucę kilka zdjęć w formie fotorelacji z trasy Jaworzyna-Tatrzańskie Kotliny via Chata Plesnivec.
czas- 15 czerwca. Pełnia tatrzańskiej wiosny- dla tych co wątpią , że taka pora roku w Tatrach istnieje- zdjęcia będą niezbitym dowodem.
Głównym motywatorem owej wycieczki dla mnie- była chęć popatrzenia sobie na kwiatki (impreza florystyczna). Rolleyes

[attachment=51169][attachment=51170][attachment=51171][attachment=51172][attachment=51173][attachment=51174][attachment=51175][attachment=51176][attachment=51177]

[attachment=51178][attachment=51179][attachment=51180][attachment=51181][attachment=51182][attachment=51183][attachment=51184][attachment=51185][attachment=51186]

[attachment=51187][attachment=51188]

dr.Etker napisał(a):
Nie chce mi się specjalnie pisać(...)

co tu dużo pisać-tatrzańska przyroda potrafi nacieszyć oko,zdjęcia mówią same za siebieSmile

dr.Etker napisał(a):
Cuda wianki po prostu.uhm

Cudów sporo na tych zdjęciach,a wianków to by można wiele upleść z takich ładnych habazigiggle
Relacja w sam raz na naszą obecną aurę.

dr.Etker napisał(a):
Kwiatków była cała moc.Rolleyes

a i oko całkiem wprawne do ich obfotografowaniaok
Te niebieskie kwiatki bardzo wdzięcznie wyglądają-tylko za nic w świecie nigdy nie umiem spamiętać ich nazwy-chyba pamięć płata mi figlauhm

Anna napisał(a):

dr.Etker napisał(a):
Cuda wianki po prostu.uhm

Cudów sporo na tych zdjęciach,a wianków to by można wiele upleść z takich ładnych habazigiggle

Ooooo ( trochę się bałem-że ktoś napisze, że przesadzam z tą zieleniną)Rolleyes.
To następne kwiatki dedykowane dla Anny. Niechaj plecie wianki. Toungue
[attachment=51229][attachment=51230][attachment=51231][attachment=51232][attachment=51233][attachment=51234][attachment=51235][attachment=51236][attachment=51237]

[attachment=51238][attachment=51239][attachment=51240][attachment=51241][attachment=51242][attachment=51243][attachment=51244][attachment=51245][attachment=51246]

[attachment=51247][attachment=51248]

Anna napisał(a):
Te niebieskie kwiatki bardzo wdzięcznie wyglądają-tylko za nic w świecie nigdy nie umiem spamiętać ich nazwy-chyba pamięć płata mi figlauhm

Niebieskie- Goryczki wiosenne( Gentiana verna).[attachment=51249]

dr.Etker napisał(a):
Ooooo ( trochę się bałem-że ktoś napisze, że przesadzam z tą zieleniną)Rolleyes.

dobrze jest,przy takiej szaro-burej pogodzie dobrze jest popatrzeć trochę na zieloneSmile

dr.Etker napisał(a):
To następne kwiatki dedykowane dla Anny. Niechaj plecie wianki. Toungue

Doktore ja do plecenia wianków mam dwie lewe ręceWink,ale popatrzeć na ładne kwiatki zawsze mogę.

Doktore myślę tobie jak mnie z tych niebieskich kwiatków smakują korzonki macerowane w al.....u ,o dźwięcznej nazwie horec ,Stasiu pewnie więcej ma wiadomości o zastosowaniu goryczkiShy:shy:giggle

tomtur napisał(a):
Doktore myślę tobie jak mnie z tych niebieskich kwiatków smakują korzonki macerowane w al.....u ,o dźwięcznej nazwie horec ,

Nalewki zdrowotne( na goryczkach) czyni się poprzez macerowanie korzeni goryczki( zazwyczaj żółtej-(Gentiana lutea)- wielgachna roślina, wielgachny korzeń) w alkoholu.
Gorzkie to- ale czego się nie robi dla zdrowotności. Wink

Anna napisał(a):
Doktore ja do plecenia wianków mam dwie lewe ręceWink

Eeee
- to jest właściwość naturalna i przyrodzona dla pań. Nie na darmo się tyle mówi o "wianku ślubnym". RolleyesToungue

I jeszcze zakończenie tej dramatycznej opowieści. Nie utopiło mnie. Znalazłem schronienie w znanej przytulni pasjonatów zielarstwa "Plesnivec"(nomen omen Szarotka), gdzie mogłem dokonać następnych obserwacji botanicznych- tym razem na szyszkach chmielowych w formie skondensowanej. Wink
[attachment=51270][attachment=51271][attachment=51272][attachment=51273][attachment=51274][attachment=51275][attachment=51276]
Po 3 półeczce wchodzi jak wodaShy,do tej pory czuję jej leczniczą moc w chacie pod chlebem Stach zaproponował kurację ciężko było moc swoją te lekarstwo mainnocent

tomtur napisał(a):
Po 3 półeczce wchodzi jak wodaShy,do tej pory czuję jej leczniczą moc w chacie pod chlebem Stach zaproponował kurację ciężko było moc swoją te lekarstwo mainnocent

uhm uhm uhm
To jak wino w Kanie Galilejskiej. Im dalej tym lepiej. ok

dr.Etker napisał(a):
Nalewki zdrowotne( na goryczkach)(...)

ho ho,nie dość że pięknie wyglądają,to jeszcze mają moc lecznicząToungue
natura bywa wszechstronna...

Stron: 1 2
Przekierowanie