Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Barany prowadzone na Baraniec.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień dobry.

Jak się rzeklo Słowacja szykowała się do meczu. Wykupili flagi, flaszki, zarżneli owieczki i baranki. Ale nie wszystkie ... dwa barany poszły w niedzielę na Baraniec ...

W okolicach czwartku umawiam się z jednym z GAC - owców na niedzielną przechadzkę po Tatrach. Zachodnich Słowackich. Plan mówił - Otargańce. Plan się zmienił. Już w sobotę ( w momencie gdy przedzierałem się przez kosodrzewinę w Zielonej Dolinie Gąsienicowej ) zadzwonił GAC i poinformował mnie , że w Tatrach jest śnieg ( "oglądam kamerki i jest biało" ). No to ja Go poinformowałem, że jestem właśnie powyżej kolan w tym śniegu. Trochę Go zaskoczyłem. Myślał, Bydlak, że leniuchuję w Żywcu. Po dodaniu do siebie widoku z kamer i mej relacji live GAC zaczął myśleć nad tymi Otargańcami. Ja też. I z tego myślenia wyszła zmiana planu. Te same Tatry, grań leżakująca obok Otargańców - czyli Baraniec. 2185 metrów ponad poziomem morza. Przyszykowalismy się jak na styczniowy atak Świnicy. Raki, czekany, nawet w aucie znalazł się kask. I buty zimowe ... Moje Scarpy akurat ważą kilogram. Prawy but kilogram i lewy but kilogram ...

No i ruszamy. Bardzo ostrożnie ponieważ Słowacja wygrała z Czechami i może być wesoło na ulicach. I, owszem, przenikały tubylce z flagami i radością na twarzach. Nikogo nie przejeżdżając zbliżamy się do Tatr Zachodnich. Tylko gdzie ten śnieg na zboczach ... Wink Był ... ale na zboczach Niżnych Tatr WinkSzosa widokowo cudna - Choczańskie, Tatry Zachodnie, Niżne Tatry ( z drogi na Baraniec było też widać Małą Fatrę ). Po ponad dwóch godzinach docieramy do miejscowości Ziar. Około 900 metrów nad poziomem morza. Znaczy się na Baraniec będzie niecałe 1300 m w górę. Nic to - do boju !!!!! Boju bezśnieżnego WinkPołudniowa wystawa wysuszyła całkowicie trasę na szczyt. Raki, czekany, kask do bagażnika. Butki jednak na stópki. I w las. Z lasu tego wyszliśmy po 70 minutach. Wyszliśmy żeby wejść w kosodrzewinę. A z kosodrzewiny wyszliśmy na Goły Wierch. Wreszcie zaczeły się widoki. Na Niżne, Fatry, Choczańskie i grań prowadzącą na Barańca. Długą grań ... I suchą ... Tam jak ktoś latem zapomni wody to anielski orszak ... My wodę mamy ... i tak oto docieramy o równej 12 ( ruszylismy o 8.30 - zmieścilismy się w czasie !!! ) na szczyt. Wita nas obeliks i powalający widok na grań Rohaczy, kominiarski w oddali, grań Otargańców po prawej, Siwy Wierch po lewej, Raczkową Czubę Łopatę, Wołowiec schowany częściowo za Rohaczem. I w oddali po prawej Tatry Wysokie. I jescze z bardziej znanych ładnie widać Bystrą. Jest tak sielankowo , że na szczycie spędzamy 38 minut. Tak jak koncertówka Kata Devil Sielanka wręcz. Ale czas wracać. Wracamy tak jak weszliśmy. W dobrym czasie. Przenikamy przez Goły, kosodrzewinę, las i wchodzimy na parking. Uffff ... 6 i pół godziny za nami. Piękna góra, wspaniałe widoki ... Ale nigdy więcej nie wejdę tam tym szlakiem.

Dobranoc.

P.s. Opowieść tą dedykuję pewnemu Baranowi.
Podejście uczciwe( w sensie dreptania też).ok
Czy to już ostateczny trening i szlif formy przed Alpami Julijskimi ?uhm
Wiesz Lucky, gdybyś zapytał prędzej tych prędzej narodzonych, to by Cię ostrzgli przed odwiedzaniem Barańca z tej strony i może byś dał się namówić na inny wariant. Dobrze Ci tak, ale myślę, że trzeba i takie szlaki odwiedzc. Hartować ciało i ducha nigdy nie jest za wiele. ok My w tym czasie podziwialiśmy Zachodnie z Martinek. Gdybym wiedział, że tam buszujesz, to byśmy jakie sygnały dymne wypuszczali. Smile
Doktorze jakoś blado widzę tą Słowenię .... Sad

Stanisławie - świadomie wybralismy tą rzeźnię ok

Patrzyłem na Fatrę. Widziałem Was.

Łukasz napisał(a):
Doktorze jakoś blado widzę tą Słowenię .... Sad

Więcej optymizmu. Kondycję umocnisz tym oto szlakiem:
http://naszegory.teklinek.pl/dni/73.html
i będziesz najśmiglejszy z GAC w trasie do Domu Planika. Wink

Blado widzę z powodów braku chętnych na wyjazd. Kondycja jest. Przecież juz 4 razy w tym roku wszedłem na Grojec !!!!

[attachment=45527] [attachment=45528] [attachment=45529] [attachment=45530] [attachment=45531] [attachment=45532]

[attachment=45533] [attachment=45534] [attachment=45535] [attachment=45536]
Przekierowanie