Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Smażone górołazy z patelni w sosie tatrzańskim - przepis.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Danie proste i nieskomplikowane, a w swojej prostocie smaczne, o ile się nie przypali. Wtedy mięsko bywa łykowateunsure.
Składniki:
Dwie sztuki górołazów (może być więcej).
[attachment=31736][attachment=31737]

Nadziać na zielony szlak na Kopę Kondracką w trzydziestostopniowej temperaturze:
[attachment=31738][attachment=31739][attachment=31740]

Dodać widoki z Kopy dla lepszego smaku:
[attachment=31743][attachment=31741][attachment=31742][attachment=31744]

Obracać na czerwonym rożnie opartym miedzy Kopą a Kasprowym, posypać szczyptą Goryczkowych Czub:
[attachment=31749][attachment=31745][attachment=31747][attachment=31748][attachment=31746]
Kilka ostrych turni Tatr Wysokich (poleca się wieprzowinę i kawałki owoców granatu) doda potrawie nieco wyrazu:
[attachment=31750][attachment=31751][attachment=31752][attachment=31754][attachment=31753]

Na deser:
słodkie jak łyżka dziegciu zejście Doliną Jaworzynki:
[attachment=31755][attachment=31756]

Całość piec 10 godzin w piekarniku o temperaturze 40 stopni.
Podawać z zimnym piwem w Murowańcu.
Smacznego!Coolblink
Mallaidh, fajny przepis podałeś. Niektóre składniki trudno jednak zakupić na targowisku. Aha, zapomniałeś podać ile podczas gotowania posiłku w takich warunkach trzeba było dodać wody albo i innej ciekłej substancji uhm Piwo aż przy spożywaniu to rzecz jasna Wink Smacznego. ok
Smile Ale się Tatrom udało!

Dwie pieczenie (z GŚ-a) na jednym ogniu!

Palce lizać! ok

Smaka mi narobiliście, jak diabli. Smile

Stasiu napisał(a):
Mallaidh, fajny przepis podałeś. Niektóre składniki trudno jednak zakupić na targowisku. Aha, zapomniałeś podać ile podczas gotowania posiłku w takich warunkach trzeba było dodać wody albo i innej ciekłej substancji uhm Piwo aż przy spożywaniu to rzecz jasna Wink Smacznego. ok


Może to się w piwie dusi ? Big Grin

Zdjęcia zachęcają do odbycia podobnej wędrówki Smile no i zdecydowanie wolę taka pogodę jak była w sobotę niż taką szaroburą jak jest teraz za oknem .

Przednie danie. Smakowicie wyglądaok
Niezłą lampę mieliście, a zimne piwo w schronie być musi Smile
Świetny przepis ok , aż mi ślinka cieknie. Chyba muszę mamie powiedzieć cobyśmy go w lipcu wykorzystały. Smile
Tak, dało się to przełknąć Smile
Trasa była takowa: Kuźnice - Kondratowa - Kopa Kondracka - Goryczkowe Czuby - Ceprowy Wierchblink - Beskid - Liliowe - Murowaniec Piwko- Jaworzynka pokey- Kuźnice.Wink
Jak zwykle relacja z humorem Smile
Ogólnie wyjście bardzo udane, choć troche przygrzewało. Tabuny stonki wszystkich rodzajów na szlaku, ale w tamtych rejonach to oczywiste...
Pozytywnie spędzony czas Smile
Fajna forma relacji Smile I fotki pięknie wyszły Smile

mieciur napisał(a):
troche przygrzewało.

Ja powiedziałabym że dużo więcej niż trochę Big Grin - smażyłam się trochę dalej na zachód Smile

Piękna i smakowita traska, mniammmmm mniam. Inczej - Tatry polecają - najlepsze regionalne danie Szefa kuchni Wink
Traska ciekawa nawet przy troszkę mokrej pogodzie, przechodziłam ją tamtego roku tylko na odwrót : od Kuźnic - Jaworzynkę... itd. Mój avatar to jedno ze zdjęć z tej traski.
Pyyyyyyyyyyyszne! Smile Strasznie lubię tą traskę robić w drugą stronę. Najchętniej jesienią -mniej ceprów. Smile

magda.s.77

Mallaidh napisał(a):
Danie proste i nieskomplikowane...
Składniki:
Dwie sztuki górołazów (może być więcej).


Przepis taki trochę dla kanibali Wink Ale ładnie doprawiony. Miła zasmażka Big Grin

mieciur napisał(a):
Tabuny stonki wszystkich rodzajów na szlaku, ale w tamtych rejonach to oczywiste...


Też mam takie wrażenie. Zwłaszcza tu:
http://www.gorskiswiat.pl/forum/attachme...?aid=31752

Bez względu na porę roku i warunki pogodowe, tłumek zawsze tu stoi...

A przy okazji... Ktoś ostatnio był na Świnicy + napomniany hit sezonu Big Grin
A relacja gdzie? uhm

No fakt, trasa do odludnych nie należy, z kolejki na KW wylewa się kolorowy tłum ciekawy widoków z Beskidu Big Grin Uroki Tatr w sezonie...

Hit sezonu? Ciekawe co to? Północna ściana Gubałówki? Wink
Stron: 1 2
Przekierowanie