Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Zasady zamieszczania zdjęć w konkursach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Rozmowy jakie miały dziś miejsce na forum skłoniły mnie do stworzenia nowego tematu czy też właściwie tematu-ankiety. Myślę, że warto aby każdy kto choć czasem uczestniczy w konkursie czy to jako osoba zgłaszająca zdjęcie, czy też jako głosujący przedstawił tutaj swoje zdanie.

(Pytanie z opcjami do głosowania oczywiście u góry)

Ankieta potrwa tydzień.
nie ma odpowiedzi "mi wsio ryba"- a bym ją odznaczyła... jak dla mnie nie ma znaczenia jak będzie to prowadzone to jest tylko zabawa Big Grin

chociaż nie, dobrze jakby zdjęcia były zamieszczane w jednym poście, ułatwioałoby to znacznie ocenianie Big Grin nie trzeba byłoby latac po stronach, a już całkiem fajnie jakby nie byłyby to takie miniaturki tylko ciut większe Big Grin
tyle odemnie.. (wiem, wiem. jak zwykle marudze)
Mnie to w zasadzie nie dotyczy bo prócz jednej osoby nikogo nie znam więc trudno mówić bym pod kogoś głosował.
Ale-przez wybór zdjęć incognito utnie się niepotrzebne insynuacje czy niedomówienia.
Bez wzgędu czy są one zasadne czy nie.
Poprzednia forma konkursu (przesyłanie zdjęć do Bartka) była wg mnie nudna. Cały miesiąc nic się nie dzieje w temacie, na koniec pojawiają się zdjęcia, głosowanie i znowu nic aż do następnego głosowania.
Pomimo, że nie zawsze uczestniczę w konkursie, lubię przeglądać pojawiające się zdjęcia, komentarze. Jest to dla mnie ciekawsze niż proponowana "sterylna" forma konkursu.

Druga kwestia, ciągle nasuwa mi się pytanie "po co?".
Mam się bać, że ktoś nie zagłosuje na moje rewelacyjne zdjęcie, bo mnie nie lubi, a zagłosuje na gniot popularnej osoby?
Ojej! A pani od plastyki krzyczeć nie będzie? Wprowadźmy jeszcze obowiązkowe leżakowanie, obrażajmy się za byle co i przedszkole gotowe.

Chyba nie o to chodzi. Dobrej zabawy wszystkim uczestnikom konkursu życzę. ok
W mojej ocenie konkursy fotograficzne na Forum powinny być dobrą zabawą, a nie rywalizacją. Udział w tych konkursach przez zamieszczanie zdjęć jak i przez ocenianie powinien być spontaniczny. Każdy zamieszczający zdjęcie w swoim odczuciu zakłada, że trafnie zinterpretował temat, a oceniający tylko wg sobie znanych kryteriów ocenia. Ja w ocenie na pierwszym miejscu stawiam wartości artystyczne i techniczne fotki, autorstwem się nie kieruję. W konkursach jest wiele ciekawych prac ale są też i megagnioty ale jak zaznaczyłem to tylko zabawa.
Przesyłanie prac do wybranej osoby i anonimowa publikacja sprawi, że powieje nudą, a tylko przez kilka dni głosowania coś się będzie działo. Ocena będzie rzetelniejsza to fakt.
Jestem natomiast za sprecyzowaniem formatu zamieszczanej pracy i tylko jako załącznik na Forum, a nie za pośrednictwem innych stron.
Proponuję by zamieszczana praca zmieściła się w wymiarach 800 x 600 pixeli (układ poziomu lub pionowy). Przeskalowanie zdjęć nie powinno sprawiać kłopotów.
Szkoda tylko, że taka mała aktywność forumowiczów w konkursach.
Pozdrawiam Smile
Ja w sumie też jestem za utrzymaniem przebiegu konkursu na dotychczasowych zasadach, bo faktycznie, jest to o wiele atrakcyjniejsza forma i jest w stanie wzbudzić o wiele więcej emocji. Pod jednym wszakże warunkiem. Muszą się skończyć lamenty sfrustrowanych fotografików, którzy nie potrafią przyjąć do wiadomości, że każdy z nas ma prawo do osobistej interpretacji wartościowania poszczególnych zdjęć, a sam konkurs ma być tylko i wyłącznie dobrą zabawą. Jeżeli w dalszym ciągu będą się pojawiały takowe komentarze, to wszystkie te walory zostaną zatracone i w takim wypadku głosuję za anonimowością wystawianych zdjęć.
A to dobrze mówicie Panie LapikusieokSmile
I ja również pozostanę przy dotychczasowym systemie.
Anonimowość miałaby sens przy znacznej ilości startujących i gdyby
były jakieś nagrody rzeczowe - żeby uniknąć potem pretensji Smile
Ja się dobrze bawię, więc nie mam z tym problemu.

Sokół

A ja głosuję na totalizator sportowy. Czyli "mi to lotto".

magda.s.77

Jestem za niezmienianiem zasad. W końcu to tylko zabawa, nie walczymy ani o medal ani o opiekacz do grzanek, żeby robić sobie ciśnienie. Jak ktoś ma ambicje na wygraną, niech startuje w konkursach, gdzie zajęcie pierwszego miejsca daje jakiekolwiek profity. Tu jest to co najwyżej satysfakcja. Co do glosowania na "swoich"... Dziwnym trafem ci swoi zwykle mają najlepsze fotki Smile
Witam i pozdrawiam, jako, ze jestem tu na tym forum nowy i udało mi się na ostatni konkurs w ostatnim momencie wysłać 3 fotki na konkurs i ........okazało sie , ze moje ujęcie schroniska z rejonu Brenta przypadła do gustu większości osób głosujących, a zaznaczam nikt mnie nie zna osobiście (poza Smykiem i mpikiem) toteż nie zgadzam się z tezą, że TUTAJ głosuje się na "foto" znanych osób. Traktuje konkurs "foto" to jako zabawa i chyba większość do tego tak podchodzi. wg mnie nie ważne kto wysyła swoje ujęcia -ale jak to dane ujęcie podoba się innym.
Co do regulaminu - uważam, że aktywny uczestnik może wysłać max 3 swoje ujęcia, i wówczas ma do rozdysponowania dowolnie max 9pkt , jeżeli wysle 1-2 ujęcia, wówczas ma do rozdysponowania dowolnie max 6pkt, natomiast bierny forumowicz w tym konkursie (który nie wysłał swych ujęć na dany konkurs) ma do rozdysponowania dowolnie max 3 pkt.

pozdrawiam i miłego dnia życzę
viking

ps. jednak uważam, że dobrze by było, aby zdjęcie konkursowe miało nazwę masywu (rejonu), oczywiście jeżeli to możliwe.

Sokół

Viking, świetny pomysł. To być może zwiększy udział w szrankach. Jestem ZA.
Ciekawy pomysł. Teoretycznie powinien zwiększyć ilość zdjeć oraz biorących udaiał w konkursieSmileok
Dobry pomysł.
Przekierowanie