Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Propozycje wypraw-Wakacje 2007 w Tatrach Słowackich - Nie tylko moje!
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,
Zakładam temat z propozycjami wypraw wakacyjnych w Tatrach słowackich, zamierzam spędzić najbliższe wakacje właśnie tam ale proszę Was o pomoc a mianowicie:
Pobyt ma być 10-12 dni, zameldowanie w 3 bazach - schroniskach, jak najbliżej szlaków i w miarę jak najtaniej (koszta razy 3), z każdego schroniska będą realizowane trzy wyprawy w góry czasowo na około 10 godzin czyli:
dzień:
1- przyjazd - zakwaterowanie, zwiedzanie okolicy
2-3-4- wyprawy,
5- przejazd lub przejście lekkim szlakiem do następnej bazy,
6-7-8- wyprawy,
9- Tak jak w dniu 5,
10-11- i może 12- wyprawy,
12 lub13 dzień to powrót do domu.

I tu liczę na Waszą znajomość baz - miejsc noclegowych, szlaków, cen na Słowacji.

to nie ma być tylko dla mnie ale dla każdego kto zechce w Słowackie Tatry zawitać taki swoisty Nasz przewodnik.
Pozdrawiam.
Fazik.Będzie mi miło doradzić w tym temacie.Potrzebował bym jednak paru dodatkowych informacji.Np.czy wybierasz się własnym ałtkiem w góry czy też będziesz podróżował autobusami ew.elektriczką.Planujesz Tatry Wysokie czy Tatry Zachodnie.W oparciu o bazę w schroniskach w Tatrach Wysokich trudno jest realizować plan 3 dniowy wycieczek z tego względu że jest tam za mało szlaków(w porównaniu np do Murowańca czy DPSP)Przykładowo po dojściu do Terinki są dwie możliwości-żółty szlak(jednokierunkowy) przez Czerwoną Ławkę do Staroleśnej,zielony-przez Lodową Przełęcz do Javoriny.Podobnie sprawy się mają w Zbójnickiej Chacie czy w Śląskim Domu.Spore są możliwości wycieczek z jednego punktu w Tatrach Zachodnich.Okolice Zverovki,czy też Żarskiej Chaty oferują wielki wybór szlaków ,od spacerowych po te ambitne-np Rohacze,Trzy Kopy etc. pozdr
Nie wiem czy masz już ustalony termin wyjazdu ,ja jeżdzę na Słowację we wrześniu/pazdziernik i nigdy nie miałem problemu z noclegiem .Ale w tym roku wybrałem się na 2 dni z noclegiem w popradzkim plesie,ja z żoną na koprowy a znajomi na rysy.Plan wycieczki był prosty w 1 dzień wchodzimy do popradzkiego ,obiadek na osterwę i cmentarzyk, a drugi dzien zdobywamy swe góry.Tak więc nie spiesząc się do popradzkiego przychodzimy o 13, a tam ludzi jak wMOKu w lipcu .Nie ma miejsc, hotel na 200 łóżek nie ma miejsc ,choć rok wcześniej o tej porze noicowało nas 5 osób.Okazało się że jest tam coroczny zlot czy rajd.Przepakowaliśmy plecaki i weszliśmy na swoje górki .Ale powiem ci że dla mojej żony było trochę zaduży wysiłek,a przypuszczam że wy
bierasz się z rodzinką więc lepiej zarezerwuj miejsca w schroniskach.
Jak w nocy wróciliśmydo kap. Morawki zaoferowali nam łóżka po 840 koron od osoby ale zeszliśmy do samochodu i w Szcyrbie znalazłem nocleg za 200 koron.O kurczę to się zrobila relacja z wyprawy a nie praktyczna porada.
A ja od siebie dodałbym ,że np dobrym miejscem na 3 noclegi byłaby miejscowość Żdiar.Dojazd buskiem od Łysej polany .Nocleg łatwo znależć i stosunkowo tanie.Z Żdiaru można sobie zrobić trasę pętlę przez przełęcz szeroką .Można wyjść na przykład na zbocze Spiskiej magury skąd ładne widoki na T.Bialskie..Często kursującymi busami podjechać do Tatrzańskiej łomnicy i tam wybrać jakiś szlak.Następne 3 noclegi W chacie nad popradzkim ale nie znam ceny.I ostatnie 3 w Tatrach zachodnich W zubercu można znalężć tanie kwatery lub w głębi doliny w Tatliakowej chacie ceny chyba nie wysokie a jest kilka szlaków
W Tatliakowej chacie nie ma noclegów, to tylko bufet. Natomiast w Zwierówce to i owszem i samochodem można podjechać i pare dni trasy zaplanować: Rohacze i Spalony, Siwy no i poopalac sie nad Rohackimi stawami można Wink
Trochę ciężko znaleźć Fazik bazę w Tatrach na 3 dni chodzenia (zakładając chodzenie po szlakach znakowanych).
Sprzeciwię się też opinii Spoko o Zdiarze jako dobrym miejscu wypadowym. Ze wspomnianej miejscowości jest poprowadzony jedynie jeden szlak w wyższe partie gór - mianowicie na Szeroką Przełęcz Bielską. Jest to niewątpliwie bardzo piękny szlak, ale jednocześnie jedyny który można zrobić ze Zdiaru. No i trzeba pamiętać że jednokierunkowy więc problem z powrotem. Dojazd ze Zdiaru do innych miejscowości tatrzańskich jest też dość trudny (a już napewno powrót, który się odbywa z reguły w godzinach wieczornych). Wynika to z prostego faktu, że nie kursuje tam elektriczka, a jedynie autobusy SAD, które mają niewiele kursów popołudniu i wieczorem (jeśli wogóle mają jakieś wieczorem).

Dlatego też sensownym bardziej wydawałoby mi się obranie baz w 3 regionach Tatr:
1) okolice Starego Smokowca, np. Chata Bilika (ale jest dość droga), no albo schronisko Zamkowskiego ale z niego trzeba by czasem trochę niepotrzebnej drogi na szlak dołożyć. W pobliżu są natomiast do zdobycia Lodowa Przełęcz, Czerwona Ławka, Sławkowski Szczyt, a także można się przejść np Tatrzańską Magistralą do Łomnickiego Stawu i na Rakuską Czubę i wrócić (ładna widokowo trasa).

2) okolice Szczyrbskiego Jeziora, ewentualnie Popradzkiego Stawu - do zdobycia w rejonie Rysy, Koprowy Szczyt, a także w sąsiedniej dolinie do zrobienia pętla żółtym szlakiem na Bystry Przechód.

3) coś w Tatrach Zachodnich - tak jak już było wspomniane. Albo Żarskie Schronisko albo Zwierówka. Jest tam sporo szlaków, prolemem natomiast może być dojazd/powrót , gdyż to już także są miejsca poza zasięgiem elektriczki, a autobusy jeżdżą tutaj bardzo rzadko.

No i taka uwaga - te powyższe wyprawy są całodniowymi, więc każda z nich zakłada cały dzień chodzenia - no ale o to ponoć Wam chodzi Smile

Odnośnie Popradzkiego Schroniska to warto zrobić sobie wcześniej rezerwację, zresztą przy innych też nie zaszkodzi.
Jak mi jeszcze przyjdzie coś do głowy to napiszę Smile
Pedro słusznie zauważył odnośnie możliwości szlakowych w Wysokich Tatrach .Ja dodam od siebie,że jak na wyjazdy rodzinne warunki bytowe w wyżej położonych schroniskach są spartańskie.W Terince żeby wziąść prysznic ,trzeba pobrać od chatara konewkę i przejść się do stawu.Kibelki tylko grawitacyjne.Łóżka 3-piętrowe.W Zbójnickiej udając się na spoczynek,wchodzimy do sypialni po drabinie przez tzw.telewizor.Planując dłuższy pobyt ,optował bym za mieszkaniem np.Tatrzańskiej Łomnicy (znam kwatery od 260Sk) i noclegi wysoko pojedyńcze.Tatry Zachodnie stwarzają zdecydowanie większe możliwości-więcej szlaków o zróżnicowanym stopniu trudności,do Zverovki można dojechać ałtkiem.Nocowałem tam zarówno w budynku,jak i w domku kampingowym obok w lesie.Bajer,co rano budziło mnie słońce prześwietlające przez konaru świerków,poczucie intymności,zła pogoda-możliwośc szybkiego dojazdu(ałtkiem własnym) na basen termalny w Orawicach,w pobliżu skansen w Brestowej,Orawski Zamek.itp.Marzy mi się wyjazd w tamte strony i wynajem daczy u ujścia Doliny Pribiska(obok żółte znaki na Jałowiecką Palenicę).Możliwość rozpalenia watry,cisza,spokój i inne bajery.
Wskrzeszam temat.
Plan mam taki, przyjazd na Słowację 2 lub 3.08, namiot (lub kwatera ale na jedną noc raczej namiot no chyba że będzie taniej, ale namiot na dziko jest najtańszy jak nie namierzą...) i wjazd na Łomnicki Szczyt, czy kolejka jest czynna??
4.08 wycieczka na Jagnięcy Szczyt z okolic Matlary doliną Kierzmarską, po zejściu przejazd w okolice Szczyrbskiego Plesa kwatera na 3 dni, nie koniecznie w Szczyrbskim, gdzieś w pobliżu, dojazd do szlaku autem.
5-7.08 plan taki: Pętla żółtym szlakiem na Bystry Przechód (zapytam: jak tam wygląda wejście... na Hruby...???) Rysy, i myślę o Krywaniu.
8.08 przejazd dalej, myślę tu o jednodniowym relaksie może gdzieś nad wodą (najlepiej jeziorko, macie jakieś typy?? o basenach termalnych w Orawicy wiemSmile), póżniej przejazd w okolice Zuberca, tam chcę pokazać Jadzi Rohacze, może Siwy wierch. Jeśli macie jakieś uwagi to proszę.
Ups, właśnie sprawdziłem ceny kolejki na łomnicki Szczyt, tania wersja od łomnickiego Stawu to 420 SK za głowę w dwie strony plus 350 sk z miasta do stawu, koszmarna cena...

Fazik i Jadzia napisał(a):
Wskrzeszam temat.
Plan mam taki, przyjazd na Słowację 2 lub 3.08, namiot (lub kwatera ale na jedną noc raczej namiot no chyba że będzie taniej, ale namiot na dziko jest najtańszy jak nie namierzą...) i wjazd na Łomnicki Szczyt, czy kolejka jest czynna??
4.08 wycieczka na Jagnięcy Szczyt z okolic Matlary doliną Kierzmarską, po zejściu przejazd w okolice Szczyrbskiego Plesa kwatera na 3 dni, nie koniecznie w Szczyrbskim, gdzieś w pobliżu, dojazd do szlaku autem.
5-7.08 plan taki: Pętla żółtym szlakiem na Bystry Przechód (zapytam: jak tam wygląda wejście... na Hruby...???) Rysy, i myślę o Krywaniu.
8.08 przejazd dalej, myślę tu o jednodniowym relaksie może gdzieś nad wodą (najlepiej jeziorko, macie jakieś typy??), póżniej przejazd w okolice Zuberca, tam chcę pokazać Jadzi Rohacze, może Siwy wierch. Jeśli macie jakieś uwagi to proszę.

1.Możesz rozstawić namiot-byle dyskretnie(proponował bym zwijanie namiotu(dwójki ? )-do autka na dzień-autko na parkingu-może przy "Hutniku" w Matliarach ? Kolejka jest czynna-tylko kabinovka na Skalnate Pleso-pierwszy kurs 8.30.   ,dalej kupujesz  bilety na Skalnatym- i na wirch....
2.Wejście na Hruby z Furkota-spoko-bylebyś się trzymał ściśle grani-dopiero pod koniec na łatwe upłazki w prawo i nimi na szczyt.-Noclegi na kwaterach w Szczyrbie(poniżej)-w miarę tanie.
3.Jezioro -to chyba Liptovske Mare-zapora na Wagu.
Baw się dobrze Fazik-pozdrówka dla małżonki.Smile

Jezioro duże, teraz dopiero otwarłem mapę samochodową słowacji, mówisz że z namiotem nie powinno być problemów, mam 3-kę igloo, spakowanie 10 minut.
Kurcze, kolejka droga jak diabli, nie wiem czy pojadę, chyba że jeszcze z podejścia do jeziora i start na szczyt bez tej z miasta, tylko że to 2,5 godz do stawu Smile a Ja chciałem to zrobić popołudniu, w pierwszy dzień, a to trasa na cały dzień. Się zobaczy.
Dzięki Doktorze!!
Panorama z Łomnickiego Szczytu z fajnym opisem widzianych szczytów:
http://www.ceper.com.pl/panorama1.html
Fazik- też będę chciał wyskoczyć w sierpniu na jeden dzień a może 2 w Słowackie .Tak sobie śledzę jakie kto ma plany i kiedy .Wiążę to jednak głównie ze słoneczną pogodą .Więc może się uda dołączyć albo do Was albo do Doktora .Wizja wejścia na Łomnicki jest kusząca.Zobaczy się Krywań też bym brał pod uwagę
Odnośnie jeziorka to jeszcze mógłbym polecić niedaleko Keźmarku w miejscowości Vrbow Oczywiście są tam baseny z ciepłą wodą ale można w samym jeziorze za darmo. Jest też tzw Tatrolandia przed Liptowskim Mikulaszem .Po prostu gdzie będziesz miał najbliżej
Fazik jak juz będziesz nad Liptowskim jeziorem to odwiedź Havranok, niedaleko zapory, jest to skansen z rekonstrukcją celtyckiej osady (Kotlinów) z I w. p. n. e. Już teraz nie pamiętam czy musiałem płacić za wejscie ale jak tak to jakieś tam grosiki ...

[attachment=3981]
He, widzę że nawet jakaś Celtycka bogini się pojawiła Smile
Stron: 1 2
Przekierowanie