Etrex to jest najprostszy model i nie zawiera kompasu. Wysokosc wyznaczana jest na podstawie informacji z satelit i nie jest to przyznam szczerze nic rewelacyjnego (musi widziec min 4 satelity zeby wyznaczyc wysokosc). Drozsze modele posiadaja wbudowany barometr dzieki ktoremu mozna wyznaczyc to dokladniej. To znaczy - wysokosc pokazuje ale jest to czasami +/- 100 m. Szczerze - i tak nigdy nie sprawdzam wysokosci

Kompas dziala na zasadzie przesunięcia robiac kilka krokow naprzod urzadzenie wyznaczy sobie w ktorym kierunku sie przesuwasz i na tej podstawie narysuje kompas. To jednak nie zastapi prawdziwego kompasu (ale tez nie bylem jeszcze w sytuacji kiedy potrezbowalbym precyzyjniejzego okreslenia kierunku).Drozsze modele maja wbudpwany alektroniczny kompas.
Krotko o zaletach i wadach:
[-]
Nie mozna ladowac do niego map (mi to wogole nie przeszkadza, i tak mam zawsze papierowa przy sobie, doskonale sie uzupelniaja). Taki z mapami bardzo sie przydaje w samochodzie.
Drogie akcesoria - oprogramowanie, kabel do PC czy uchwyt rowerowy sa bardzo drogie. Kabel mozna zrobic samemu (koszt ok 30zl), jest tez troche darmowego oprogramowania.
Nie mozna "przesuwac" obiektow po ekranie - zawsze jest tak ze jestes w centrum i ewentualnie mozesz zrobic zoom in/out
[+] i tu sie rozpisze:
Po podlaczeniu do komputera (i jesli dyponujesz zeskanowanymi mapami - wsieci jest tego troche) mozesz zaladowac do niego 500 punktow (waypoints)ktore Cie interesuja i do ktorych Cie moze poprowadzic (z samego GPS'a tez mozna ale zajmuje to duzo wiecej czasu)
Mozesz narysowac sobie slad (track) na komputerze, ktory nagrasz na urzadenie. Nie ma wprawdzie mapy, ale widzisz czy idziesz po wyznaczonej trasie. Po zaladowaniu np. szlaku i porownaniu na trasie z mapa po ksztalcie szlaku dojdziesz dokladnie w ktorym miejscu jestes (o ile papierowa mapa Ci tego nie powie

Takich sladow moze byc 10.
Bardzo dokladne wyznaczanie polozenia - praktycznie to co sobie narysowalem na mapach pokrywalo sie z moja trasa (dokladne - mam na mysli 1-5 m. trasy po grani bym raczej nie wyznaczal

Jak idziesz urzadzenie rejestruje Twoja trase (track) - dzieki funkcji Track Back jakby co poprowadzi Cie z powrotem ta sama trasa.
I to co mi sie najbardziej przydaje - urzadzenie wyznacza: predkosc (srednia/maksymalna) w pionie i poziomie, czas ruchu i czas postoju (oj, mozna sie zdziwic ile z tych 12h na szlaku sie siedzialo

i najwazniejsze - przyblizony czas dotarcia do celu. Ta ostatnia funkcja jest szczegolnie przydatna.
Nie bede sie wiecej rozpisywal - jak masz jakies pytania to wal smialo

Jak szukasz na allegro to zwroc uwage czy GPS ma jezyk polski. Z tego co wiem (kiedys tak bylo, nie wiem moze teraz tez) Garmin robil dwa modele - na rynek amerykanski i na rynek europejski. Ci z amerykanskimi narzekali (nie pamietam co to bylo ale kojarze taki fakt).
Jak znajde wiecej czasu wieczorem to napisze wszystkie funkcje - teraz podalem te najwazniejsze.