Witam!Jestem nowy więc może najpierw się przed stawie.Mam na imię Kacper mam 12lat.Sporo razy już byłem w Tatrach nie chodziłem może po jakiś bardzo "wymagających" szczytach, ale już trochę w Taterkach nachodziłem.Mam pytanie czy na Szpiglasowy Wierch lepiej wchodzić od strony moka czy od strony DPSP?Od piątki są łańcuchy więc teoretycznie lepiej podchodzić niż schodzić z łańcuchami.Proszę o wasze zdanie.Pozdrawiam
Cześć Młody. Po pierwsze: nie w tym miejscu, co trzeba napisałeś... ale olejmy to, przyjedzie szanowny Admin albo Moderator i przesunie temat.
Po drugie: Jeśli chodzi o Twoje pytanie to dobrze, żebyś określil porę roku, kiedy chcesz zdobyc ten szczyt.
Po trzecie: Z kim bedziesz ten szczyt zdobywał, jesli masz 12 lat, sam?
Po czwarte: Napisz proszę, gdzie już w Tatrach byłeś.
Postaram Ci się rozwiać Twoje wątpliwości.
Pozdrawiam
Tomek
Ps. jak miałem 12 lat to też bylem tak napalony jak Ty. Więc już Cię lubię.
Szpiglas chcę zdobyć w sierpniu z tatą.
To chyba lepiej Ci będzie iść od Pięciu Stawów. I wcale nie dlatego, że łańcuchy, bo one jakies trudne nie są.
Myslę, że lepiej schodzić ceprostradą do Morskiego Oka i ten cholerny asfalt zostawić sobie na sam deser.
Chociaż ja trzy lata temu szedlem odwrotnie. Nie było źle, ale byłem dzień po parówkach, więc wszystko mi było jedno. I tak miałem ciemno przed oczami...
Ja tam myślę, że lepiej od Moka. Podejście do Piątki, czy Zawratem czy Roztoką, już zmęczy, a potem jeszcze do góry. Jak na 12 lat to jednak jest to dość wymagająca trasa. Lepiej spacerkiem przez asfalt i z Moka na Szpiglas w pełni sił. A zejście do Piątki to praktycznie zjazd po łańcuchu. Trasa dość długa, więc chyba lepiej racjonalnie rozkładać siły, żeby potem nie człapać do Palenicy na ostatnim biegu, zwłaszcza że to mało uwieńczający odcinek wyprawy...
kapi151, nieźle jesteś wyedukowany, 12-sto latek zna takie terminy jak Moko,D5SP,Szpiglas...swego czasu były to terminy znane to zdeszyfrowania wspinaczkowej gawiedźi...

Wziałbym jeszcze poprawkę na remonty drogi do Moka...

Nie wiem jak naprawde to wygląda, ale komunikaty TPNu coś tam rozprawiają na ten temat...
Co do samej drogi to jeśli droga do Moka będzie remontowana wtedy gdy chcesz się wybrać z tatą na Szpiglasa to wybrałbym opcję wchodzenia żółtym od Moka ( gdyż później tylko w dół chodzenie od Szpiglasowej Przełęczy... , jeśli pójdziesz odwrotnie to musisz jeszcze przechodzić przez Świstówkę, gdzie może nie jest super stromo, ale na zmęczeniu na pewno daje się odczuć ) ... Natomiast gdyby droga do Moka była przejezdna to proponuje Roztoką do 5-ki i od strony D5SP wejść na Szpiglasa i zejść do Moka, później już tylko spacer w dół do parkingu
No i jeszcze poprawka na warunki, ale chyba do sierpnia to droga pod Szpiglasową trochę się osuszy

.Mam pytanie czy na Szpiglasowy Wierch lepiej wchodzić od strony moka czy od strony DPSP?Od piątki są łańcuchy więc teoretycznie lepiej podchodzić niż schodzić z łańcuchami.Proszę o wasze zdanie.
Nasze zdanie jest podobne