Czymożna zapytać, kiedy taki ładny okaz rośliny pnącej zakwita i opadają jej liście.
Nie. Organizujemy tam zlot harcerski. Wiesz, taka mała sztuka przetrwania.
Z tymi poszukiwaczami, to dlatego, ze niedaleko Kop jest Dol. Złota
Jeśli to zlot harcerski, to ja sie nie piszę, gdyż zostałem z tej organizacji wydalony...ponoć za nieuczęszczanie na zbiórki. Ale czemu sie dziwić, jak ja myślałem, ze te spotkania, to będą ogniska z harcerkami, noo, jak ta, jedna rodzina...że będziemy razem śpiewać, cos ala "czuj, czuj, czuwaj"...a tu d***, włóczyli nas po jakiś chaszczach, aby naszywki zdobywać
Chief, no widzisz, kiedy mogłeś włóczyć się po chaszczach, to nie chodziłeś. Teraz to sobie nawet pozwolisz wiertać kolano, żeby w te chaszcze móc chodzić. Czy Ty właściwie wiesz co chcesz A propo harcerek. Do jakiej grupy chodziłeś My po tych chaszczach chodziliśmy razem z dziewczynami
Młody byłem...
[attachment=37178] - tutaj widzimy już zamknięte szlaki - na Tomanową Przełęcz (ta jeszcze niedawno była), ale zielony szlak między Liliowym i Zaworami (bardzo mi brakuje), czerwony na N. Ciemnosmreczyński z naznakiem ścieżki do Wrót Chałubińskiego (ponoć po wojnie tam jeszcze szlak był) i żółty do Krywańskiego Żółtego Stawu.
[attachment=37179] - tutaj widzimy głównie często omawiany szlak wiodący granią Tatr Bielskich i widzimy też gdzie były położone byłe schroniska Keżmarski i Kamzik.
[attachment=37180] - tutaj widoczny szlak od W. Hińczowego na Przełęcz pod Chłopkiem.
Ale mnie dopadła nonstalgia Trzeba już koniecznie gdzieś wyruszyć.
A to nieodnawiany od wielu lat znak niebieski na zamkniętym szlaku z Chaty Szarotki (na mapie Plesnivec) do grani Tatr Bielskich w rejonie Skalnych Wrót.
[attachment=37181]
Rok 2008
Przyroda tatrzańska jest tak piękna, że człowiek w swej pomysłowości ponadawał jej nazwy mocno kojarzące się z życiem codziennym. Wiele elementów ukształtowania terenu ochrzcił na cześć tego co zbudował, wystrugał, wyrzeźbił itp.
Popuśćcie wodze fantazji, rozluźnijcie zwoje mózgowe i podajcie przykłady takich form terenu.
Ja zacznę:
Mur
"...samodzielna budowla stworzona w celu ograniczenia dostępu do jakiegoś miejsca lub wyznaczenia granic danego terenu..." Fragment jednej z definicji, źr. wikipedia
Po polskiej stronie przychodzi mi na myśl Liptowski Mur (Mury) biegnący od Wrót Chałubińskiego do Gładkiej Przełęczy. Są też inne wersje przebiegu