Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: A może tak troszkę zagadnień z tatrzańskiej topografii?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.

chief napisał(a):
Wy, to jacyś poszukiwacze skarbów, czy co? uhmgiggle

Nie. Organizujemy tam zlot harcerski. Wiesz, taka mała sztuka przetrwania. Big Grin

Kopy Sołtysie?? Co Ty łajzo kombinujesz, tam nie wolno, zostaw lasy faunie tatrzańskiej!
Fauna do ZOO !!!!!!!!
W sumie my też tworzymy "tymczasową" faunę tatrzańską, nie zamelduję Cię w filancerii.
Kolega Hrabia von Triglav to czasami wygląda nawet jak flora.

Łukasz napisał(a):
Kolega Hrabia von Triglav to czasami wygląda nawet jak flora.

Czymożna zapytać, kiedy taki ładny okaz rośliny pnącej zakwita i opadają jej liście. uhm

maciek napisał(a):

chief napisał(a):
Wy, to jacyś poszukiwacze skarbów, czy co? uhmgiggle

Nie. Organizujemy tam zlot harcerski. Wiesz, taka mała sztuka przetrwania. Big Grin

Z tymi poszukiwaczami, to dlatego, ze niedaleko Kop jest Dol. Złota Cool

Jeśli to zlot harcerski, to ja sie nie piszę, gdyż zostałem z tej organizacji wydalony...ponoć za nieuczęszczanie na zbiórki. Ale czemu sie dziwić, jak ja myślałem, ze te spotkania, to będą ogniska z harcerkami, noo, jak ta, jedna rodzina...że będziemy razem śpiewać, cos ala "czuj, czuj, czuwaj"...a tu d***, włóczyli nas po jakiś chaszczach, aby naszywki zdobywać giggle

chief napisał(a):
(...) włóczyli nas po jakiś chaszczach, aby naszywki zdobywać giggle

Chief, no widzisz, kiedy mogłeś włóczyć się po chaszczach, to nie chodziłeś. Teraz to sobie nawet pozwolisz wiertać kolano, żeby w te chaszcze móc chodzić. Toungue Czy Ty właściwie wiesz co chcesz uhm A propo harcerek. Do jakiej grupy chodziłeś uhm My po tych chaszczach chodziliśmy razem z dziewczynami Tongue2

Stasiu napisał(a):
kiedy mogłeś włóczyć się po chaszczach, to nie chodziłeś. Teraz to sobie nawet pozwolisz wiertać kolano, żeby w te chaszcze móc chodzić

Młody byłem...giggle

W domu mam jeszcze mapę, na której są wyznaczone szlaki w słowackich Taterkach z roku 1971. Jeszcze wg nich chodziłem innocent
[attachment=37178] - tutaj widzimy już zamknięte szlaki - na Tomanową Przełęcz (ta jeszcze niedawno była), ale zielony szlak między Liliowym i Zaworami (bardzo mi brakuje), czerwony na N. Ciemnosmreczyński z naznakiem ścieżki do Wrót Chałubińskiego (ponoć po wojnie tam jeszcze szlak był) i żółty do Krywańskiego Żółtego Stawu.
[attachment=37179] - tutaj widzimy głównie często omawiany szlak wiodący granią Tatr Bielskich i widzimy też gdzie były położone byłe schroniska Keżmarski i Kamzik.
[attachment=37180] - tutaj widoczny szlak od W. Hińczowego na Przełęcz pod Chłopkiem.

Ale mnie dopadła nonstalgia Trzeba już koniecznie gdzieś wyruszyć.
Wzruszyłem się. Jak pierwszy raz w tym roku pojadę w Tatary to muszę ( niechcący oczywiście ) zboczyć ze szlaku.

Stasiu napisał(a):
- tutaj widzimy głównie często omawiany szlak wiodący granią Tatr Bielskich i widzimy też gdzie były położone byłe schroniska Keżmarski i Kamzik.

A to nieodnawiany od wielu lat znak niebieski na zamkniętym szlaku z Chaty Szarotki (na mapie Plesnivec) do grani Tatr Bielskich w rejonie Skalnych Wrót.

[attachment=37181]
Rok 2008

Wskrzeszę może ten popularny, niegdyś, temat...

Przyroda tatrzańska jest tak piękna, że człowiek w swej pomysłowości ponadawał jej nazwy mocno kojarzące się z życiem codziennym. Wiele elementów ukształtowania terenu ochrzcił na cześć tego co zbudował, wystrugał, wyrzeźbił itp.
Popuśćciegiggle wodze fantazji, rozluźnijcie zwoje mózgowe i podajcie przykłady takich form terenu.

Ja zacznę:
Mur
"...samodzielna budowla stworzona w celu ograniczenia dostępu do jakiegoś miejsca lub wyznaczenia granic danego terenu..." Fragment jednej z definicji, źr. wikipedia

Po polskiej stronie przychodzi mi na myśl Liptowski Mur (Mury) biegnący od Wrót Chałubińskiego do Gładkiej Przełęczy. Są też inne wersje przebiegu
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Przekierowanie