Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Krakowski Rynek piękniejszy niż Tadż Mahal
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
z onetu:
"Rynek Główny w Krakowie najpiękniejszym miejscem na ziemi ? to wynik plebiscytu zorganizowanego przez "National Geographic Polska". Na drugim miejscu znalazła się Kopalnia Soli w Wieliczce, na czwartym - krakowski Kazimierz.

Głosowanie na 30 najpiękniejszych miejsc na Ziemi trwało do 1 maja 2008 roku. National Geographic Polska opublikował na swojej stronie internetowej listę 100 unikalnych budowli, pomników i regionów świata, na które każdy mógł zagłosować.

Trzydzieści obiektów - wybranych przez uczestników plebiscytu ? znajdzie się na wielkiej wystawie fotograficznej ?Najpiękniejsze miejsca na Ziemi?, którą oglądać będzie można już od jutra (18 czerwca) w Warszawie (Złote Tarasy). Potem wystawa zaprezentowana zostanie w Gdańsku (9-29 lipca), Poznaniu (30 lipca ? 19 sierpnia), Wrocławiu (20 sierpnia ? 9 września) i Krakowie (10-30 września).

Wystawa nawiązuje do ubiegłorocznego, międzynarodowego plebiscytu ?7 Nowych Cudów Świata?, w którym zwyciężyły: Machu Picchu (Peru), Wielki Mur Chiński, Koloseum (Włochy), Figura Chrystusa na wzgórzu Corvorado (Brazylia), Tadź Mahal (Indie), Petra (Jordania) i Chichen Itza (Meksyk).

Na zwycięską trzydziestkę plebiscytu złożyły się:

1. Rynek, Kraków; Polska
2. Kopalnia Soli w Wieliczce; Polska
3. Stary Rynek i Ratusz Staromiejski w Toruniu; Polska
4. Kazimierz, Kraków; Polska
5. Fiord Geiranger; Norwegia
6. Zamek w Malborku; Polska
7. Machu Picchu; Peru
8. Wielka Siklawa, Dolina Roztoki, Tatry; Polska
9. Połonina Wetlińska, Bieszczady; Polska
10. Canal Grande, Wenecja; Włochy
11. Archipelag Ko Phi Phi; Tajlandia
12. Wodospady Iguazu; Brazylia i Argentyna
13. Park Narodowy Kilimandżaro; Tanzania i Kenia
14. Wielka Rafa Koralowa; Australia
15. Mauzoleum Tadź Mahal; Indie
16. Fiord Milofrd Saund; Nowa Zelandia
17. Plaża w Juracie; Półwysep Helski; Polska
18. Piramidy w Gizie; Egipt
19. Świątynia Angkor Wat; Kambodża
20. Morskie Oko, Tatry; Polska
21. Rynek we Wrocławiu
22. Meteory; Grecja
23. Petra; Jordania
24. Miasto Pagan; Birma
25. Uluru; Australia
26. Jezioro Bajkał; Rosja
27. Masywy Tepui; Wenezuela
28. Alhambra w Granadzie; Hiszpania
29. Park Narodowy Torres del Paine, Patagonia; Chile
30. Mount Everest; Nepal "

Co o tym sądzicie? Wygląda na to, że mieszkamy w pięknym krajuWink
Heh, niestety mam jakieś dziwne wrażenie, że ten ranking jest jakiś taki - nieprawdziwy.

Zoe napisał(a):
Heh, niestety mam jakieś dziwne wrażenie, że ten ranking jest jakiś taki - nieprawdziwy.

Też mi się to coś podejrzane wydaje,chociaż nie zaprzeczam,ze nasz krakowski rynek jest bardzo piękny,no pomijajac może okres kiedy odbywaja sie na nim targi i jest rozstawione mnóstwo:budek,ławek i nie wiadomo jeszcze czegoBig Grin

Rynek owszem piękny. Jakieś wysokie miejsc mu się należy. Ale generalnie zaskoczona jestem ilością tych pięknych miejsc. Zajmujemy 4 pierwsze, a później też jest "nas" sporo. Chyba, że to nagroda pocieszenia za Euro2008 Toungue giggle
Ale żeby nie było, dumna jestem w mojego Krakowa i cieszy mnie również to, że pojawiły się tam moje Taterki ukochaneBig Grin
Aaaaaaaaaa... ale jestem głupiutka. Teraz sobie uświadomiłam ze to jest National Geographic Polska! Więc nic dziwnego, że to tak wyglądaWink A już się łudziłam, że świat nas doceniłBig Grin giggle
Nie sprawdzałem ale... konkurs w jakim był języku, polskim ?? Wink

Zoe napisał(a):
Aaaaaaaaaa... ale jestem głupiutka. Teraz sobie uświadomiłam ze to jest National Geographic Polska! Więc nic dziwnego, że to tak wyglądaWink A już się łudziłam, że świat nas doceniłBig Grin giggle

no własnie byłabym mocno zdziwiona- bo jak tu porownywac np. rafe koralowa do rynku-nawet w krakowie... ?
albo Siklawe ...to az dziwne ze tu Niagary nie było.... albo dobry przykład- Bajkał i MO....

Przekierowanie