Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Nawigacja zegarkiem z GPS
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć,
przymierzam się do zakupu zegarka z opcją nawigowania w górach. Najbardziej spodobał mi się Garmin Fenix 7, ma mapy, ekran dotykowy, wysokość i kompas. Czy jednak ktoś z Was faktycznie używa zegarków do nawigowania w górach i czy taki patent dobrze się sprawdza? Chcę się przekonać, że faktycznie warto wyłożyć na to kilka monet Toungue
Używam sportowego zegarka Suunto, Garminy też wiem, że są u forumowiczów w użytku. Ale używane raczej do wszystkich innych funkcji jakie mają, niż do nawigowania, gps po prostu do zapisu ścieżki i późniejszej analizy metrów w pione, długości wycieczki czy treningu, prędkości, itp... raczej tylko jako awaryjna nawigacja, w razie czego.
No nie, dopiero się obudziłem blink
Jednak chodząc zimą po tatrach wyjmowanie telefonu, który potrafi na dużym mrozie szybko się rozładować zawsze trochę mnie martwi. Szukam więc jakiejś alternatywy, ale właśnie nie zegarka do nawigowania po śladzie tylko czegoś typowo z wgraną mapą topo.
Mam Garmina Fenixa 5 Plus, wcześniej miałem Suunto. Mapa topo z zegarka sprawdza się awaryjnie, kiedy akurat zapomnisz mapy w terenie gdzie nie jest zbyt gęsto szlaków i przewyższeń. Ta garminowska się super sprawdza w Beskidach i Sudetach, ale nad Gardą była calkowicie bezużyteczna bo tam miejscami idzie wiele szlaków obok siebie i ciężko było wyczuć między którymi da się przejść na azymut, a gdzie po drodze jest 300 metrowa skała
Ja używam Fenix 6X pro.
Nawigowanie to rewelacja, robię tak że w apce "Mapa turystyczna" planuje trasę potem pobieram to w formacie GPX na tel, następnie plik ten otwieram w aplikacji Garmin Connect i wysyłam na urządzenie - zegarek.
Teraz w zegarku wchodzę w zakładkę nawiguj-po kurcie i już masz tę trasę.
Można też gdzieś w terenie wejść w nawigację, odnaleźć dany punkt na mapie i nawigować do niego.
Jest to jednak upierdliwe bo w Fenix 6 trzeba klikać przyciskami góra-dol, potem przełączyć na lewo-prawo, potem przybliż itp.
Ale da się zrobić.
Można też w aplikacji Garmin Connect zaplanowac trasę i przesłać na zegarek, ale tu nie możemy manewrować trasą tak jak w mapie turystycznej.
Możesz jedynie wybrać start i mete, a apka poprowadzi wycieczkę trasa która najczęściej przemierzali użytkownicy Garmina.
Co ciekawe dzięki temu można też zaplanować trasy który już szlaki "nie istnieją" nie ma ich w przewodnikach ani mapach, oczywiście mapie turystycznej też-ale przemierzali ją użytkownicy Garmin.
Dzięki temu Garmin wyznaczył mi trasę po starym - nie istniejącym szlaku na Gładką a przełęcz.
Oczywiście mapy są fabrycznie wgrane i nie trzeba żadnych innych wgrywać i płacić abonamentu, bo i na tekie ruchy sprzedawca naciągają.
Mi jedynie gratisowo dograli w sklepie rozszerzenie, typu nr. domów, jakieś drzewa, warstwice itp.
Bateria to jest petarda ok 60 godzi z GPS, tętnem, wysokościomierzem, barometrem.
Bez GPS około 30 dni wytrzymuje.
Nie słucham muzyki z tego zagarka, ale jest taka możliwość jednak skraca żywotność baterii.
Mogę polecić ten zegarek, nie reklamować ????

MarcinD napisał(a):
Cześć,
przymierzam się do zakupu zegarka z opcją nawigowania w górach. Najbardziej spodobał mi się Garmin Fenix 7, ma mapy, ekran dotykowy, wysokość i kompas. Czy jednak ktoś z Was faktycznie używa zegarków do nawigowania w górach i czy taki patent dobrze się sprawdza? Chcę się przekonać, że faktycznie warto wyłożyć na to kilka monet Toungue https://seriale.best/

Ja używam telefonu i mapy google może to nie jest zbyt mądre ale działa a nie jestem jakaś pro tylko lubię tripy dla wyluzowania od pracy.

Ja używam telefonu i mapy google może to nie jest zbyt mądre ale działa
Przekierowanie